18.9 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăSpecialFuneriu: Legea educaţiei nu măreşte taxele universitare

Funeriu: Legea educaţiei nu măreşte taxele universitare

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat luni, în plenul Camerei Deputaţilor, că proiectul legii educaţiei nu măreşte şi nu stabileşte taxele universitare sau taxele pentru examene, potrivit Mediafax.

„Doresc să infirm zvonurile propagate cu rea intenţie de anumiţi lideri ai anumitor federaţii studenţeşti că această lege ar mări taxele universitare. Fals. Nu măreşte şi nu stabileşte taxele universitare. Această lege nu măreşte taxele pentru examen”, a precizat ministrul Educaţiei, de la tribuna Parlamentului.

El a apreciat că nu ar fi corect ca Guvernul sau parlamentarii, care dezbat această lege, să fie acuzaţi că votează o lege care ar fi în defavoarea studenţilor.

Deputaţii au început luni dezbaterile generale la proiectul legii Educaţiei, iar ministrul Daniel Funeriu le-a prezentat parlamentarilor „punctele esenţiale” ale proiectului, cum ar fi trecerea clasei pregătitoare la învăţământul obligatoriu, includerea clasei a IX-a în ciclul gimnazial sau descentralizarea de la nivelul administrării şcolilor şi al programei şcolare.

El a mai spus că în Comisia de învăţământ a Camerei au fost aduse unele modificări, menţionând propunerea ca examenul de bacalaureat să fie susţinut la o singură limbă străină şi nu la două, cum propusese Guvernul sau ca şcolile să fie conduse de consilii de administraţie compuse din 50% profesori şi 50% reprezentanţi ai părinţilor şi ai comunităţii locale.

Funeriu a precizat că în proiectul Guvernului s-a mai propus ca funcţiile de conducere din universităţi să fie incompatibile cu cea de parlamentar şi le-a cerut deputaţilor să fie alături de propunerea Executivului în acest sens, pentru a fi păstrată această incompatibiliate şi „a da un semnal de depolitizare”.

Daniel Funeriu a ţinut să precizeze că proiectul legii educaţiei „izvorăşte din Pactul Naţional pentru Educaţie” şi a susţinut că această lege ar trebui să fie „a tuturor”.

Cele mai citite

Importurile de gaze ale României au crescut cu aproape 6%, în primele şapte luni din 2024

Producţia de gaze s-a majorat cu 1,4% anul trecut România a importat, în primele şapte luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de...

România, noul centru medical din sud-estul Europei, atrage tot mai mulți pacienți străini

România se conturează ca un pol important al serviciilor medicale în sud-estul Europei, atrăgând din ce în ce mai mulți pacienți din afara țării...

Importurile de gaze ale României au crescut cu aproape 6%, în primele şapte luni din 2024

Producţia de gaze s-a majorat cu 1,4% anul trecut România a importat, în primele şapte luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de...
Ultima oră
Pe aceeași temă