27.2 C
București
sâmbătă, 13 iulie 2024
AcasăSpecialFuneriu despre bacalaureat: Rezultatul unui sistem inadecvat

Funeriu despre bacalaureat: Rezultatul unui sistem inadecvat

„Nu avem nevoie de măsuri punitive. Deja facem o analiză în sistem pentru a descoperi tarele pe care mai toţi le ştim, dar acum le vedem cuantificabil. Trebuie să avem o evaluare foarte exactă. Acum când bacalaureatul a fost organizat corect punem întrebări pe care nu ni le-am pus „, a declarat, marţi, agenţiei Mediafax, ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Daniel Funeriu.

El a mai spus că situaţia trebuie privită în ansambu şi nu ca un caz izolat.

„Trebuie să revedem modul de evaluare al profesorilor, al elevilor şi chiar al şcolii. Realitatea sistemului ne obligă să avem noi abordări. Noua lege nu are măsuri punitive, ci de sprijin. Atunci când ai o selecţie bună a cadrelor didactice şi o formare corectă a acestora, când există recompensă, iar curricula este bine structurată, când orientarea şcolară a elevilor este corectă şi nu forţată, abia atunci putem cere socoteală pentru rezultatele foarte slabe”, a explicat ministrul.

El a mai spus că toate aceste aspecte sunt reglementate în noua lege pe care opoziţia a blocat-o.

Mai mult, Ministrul Educaţiei a explicat că nu poate lua nicio măsură „pe picior” sau brusc în cazul liceelor fără niciun promovat.

„Este nevoie de analize corelate la nivelul întregului sistem. Aşteptăm rezultatul analizelor şi apoi vom putea studia cauzele care au produs astfel de situaţii în care niciun elev dintr-o şcoală nu a promovat sau doar doi trei au peste şase”, a conchis Funeriu.

La Grupul Şcolar din Ştefăneşti (Argeş) doar un singur candidat, din 115, a promovat examenul. De asemenea, la şase grupuri şcolare tehnice sau agricole promovabilitatea a fost sub 10 la sută.

La un grup şcolar de arte şi meserii din Prahova niciunul dintre elevii care au dat examenul nu a promovat.

Promovabilitatea la bacaluareat, înainte de contestaţii, este de 67,4%, cu 12,5% mai puţin decât anul trecut, iar rezultatele reflectă, „în sfârşit”, toleranţă zero faţă de fraudă şi realitatea din sistem, a anunţat luni, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.

În topul judeţelor cu cele mai bune medii sunt Suceava, Caraş-Severin cu aproximativ 87% grad de promovabilitate, Arad, Bihor, Hunedoara cu peste 85%, cele mai slabe rezultate fiind înregistrate în Ialomiţa, Călăraşi, Dâmboviţa şi Braşov, cu între 45 şi 55%.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă