1.4 C
Bucharest
Sunday, 10 December 2023
HomeSpecialFunctionari ai ambasadei Romaniei la Ankara implicati intr-o retea de imigratie ilegala

Functionari ai ambasadei Romaniei la Ankara implicati intr-o retea de imigratie ilegala

Doi functionari ai ambasadei Romaniei la Ankara au fost arestati in august 2008 pentru colaborare cu o retea de traficanti ce introducea ilegal mii de turci in Austria, prin Romania si Ungaria, scrie presa austriaca, potrivit NewsIn.

Scandalul a fost insa musamalizat la cererea Ministerului austriac de Interne, din cauza alegerilor ce se apropiau atunci, potrivit Salzburgr Nachrichten, preluat de Die Presse si Kurier.

Potrivit informatilor obtinute de presa austriaca de la politie, reteaua internationala a introdus ilegal in Austria sute sau chiar mii de turci, un rol central fiind jucat de doi cetateni turci din orasul austriac Thalgau, relateaza NewsIn.

Autoritatile politienesti din Salzburg au contribuit in mod esential la dezmembrarea retelei de traficanti. La 29 mai 2008, in urma cu aproape un an, a fost oprit pe autostrada A1, in preajma orasului Amstetten, un transport ilegal de persoane, potrivit surselor citate. Au fost arestati atunci sapte membri ai retelei, printre care si cei doi turci din Thalgau.

Ca urmare a arestarilor din mai 2008, au fost pusi sub ancheta alti 24 de membri ai retelei de trafic de persoane. Datorita cooperarii transfrontaliere a fost retinut, la granita romano-ungara, la 3 iulie 2008 si un sofer turc de TIR. In vehiculul sau fusesera gasiti ascunsi 22 de cetateni turci fara acte de calatorie.

In Turcia au fost apoi retinuti, in august 2008, doi functionari ai Ambasadei Romaniei la Ankara, scrie Salzburger Nachrichten. Functionarii ar fi facut trafic cu vize si ar fi contribuit, astfel, ca sute sau chiar mii de turci sa ajunga, prin Romania si Ungaria, in Austria, mai exact la Salzburg.

Presa austriaca spune ca acest succes al politiei din Salzburg nu a fost facut public in urma cu un an. Conducerea politiei nationale pregatise un comunicat de presa pentru septembrie 2008, dar Ministerul de Interne a oprit documentul inainte ca acesta sa ajunga la public, din cauza alegerilor ce se apropiau. Salzburger Nachrichten scrie ca politia a fost obligata de oamenii politici sa musamalizeze scandalul.

Potrivit unui reprezentant al politiei austriece, Gerald Tatzgern, faptul ca informatia nu a ajuns la public nu ar avea nimic de-a face cu alegerile. Cu toate acestea, politistul nu a putut justifica de ce s-a decis ca demersurile de atunci sa fie trecute sub tacere.

MAE verifica informatiile despre traficul de vize

Ministerul Afacerilor Externe verifica informatiile aparute in presa austriaca despre implicarea unor functionari ai Ambasadei romane de la Ankara intr-o retea de traficanti ce introducea ilegal mii de turci in Austria, prin Romania si Ungaria.
"Verificam in detaliu informatia, precizam insa ca Romania nu a eliberat si nu poate elibera pana la aderarea la Schengen decat vize cu valabilitate teritoriala limitata", a declarat pentru NewsIn purtatorul de cuvant al MAE. Mai exact, cu vizele eliberate de ambasadele romanesti, cetatenii straini nu pot intra si nu pot calatori decat pe teritoriul Romaniei, a explicat purtatorul de cuvant.

Cele mai citite

Consiliul politic național al PSD se reunește mâine

Consiliul Politic Național al PSD se reunește luni pentru a stabili strategia electorală a partidului în anul electoral 2024. Liberalii au decis să nu aibă...

Rusia – Ucraina, ziua 655. România susține “Formula de Pace” propusă de președintele Zelenski

Vicepremierul Ucrainei a venit la București și a purtat discuții cu ministrul român al Afacerilor Externe, anunță un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE)...

Urmează două zile de negocieri în Forumul de la Salzburg. Austria pare să accepte intrarea României în Schengen

România ar fi reușit să obțină o flexibilizare a poziției Austriei în privința primirii în Schengen, iar prima etapă va fi renunțarea la procedurile...
Ultima oră
Pe aceeași temă