Fumatorii care fac si o boala asociata tabagismului traiesc, in medie, cu 21 de ani mai putin decat nefumatorii, iar cei care nu fac o astfel de afectiune au viata mai scurta cu opt ani comparativ cu cei care nu au consumat tutun niciodata, potrivit medicilor specialisti.
Alarmant este faptul ca tot mai multi copii fumeaza, intre 8 si 10% din minori fumeaza chiar inainte de a implini varsta de 10 ani. De cele mai multe ori, parintii, profesorii si chiar medicii cu care acestia vin in contact de mici sunt fumatori. Potrivit unui studiu national realizat de profesorul Florin Mihaltan, conferentiar doctor la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta”, peste 40 la suta din medicii romani sunt fumatori, in timp ce in Europa doar doctorii din Armenia si Georgia ii depasesc pe ai nostri.
Mihaltan a precizat ca peste jumatate din cadrele medii sanitare sunt fumatoare. 51,4% dintre medicii barbati, din unitatile sanitare, fumeaza zilnic, iar 38,6% din femei aprind cel putin cate o tigara pe zi. Medicul a mai spus ca 42 la suta din angajatii maternitatilor fumeaza, 70% fiind femei. Potrivit studiului referitor la prevalenta fumatului in randul profesionistilor din sanatate, sunt fumatori 13% din pneumologi, 27% din medicii de familie, 32% din chirurgi, 40% din asistentele medicale si 22% din farmacisti.
Si in randul profesorilor a crescut ponderea celor care fumeaza, de la 22 la 28%, iar la elevi de la 18 la 22%. Specialistii cred ca legea care interzice fumatul in locurile publice ar trebui modificata, astfel incat sa fie interzisa comercializarea tigarilor in buticurile din curtea scolii sau din apropierea unitatii. „Fumatorii trebuie sa stie, in primul rand, ca viata lor este cu 21 de ani mai scurta daca au ghinionul sa faca o boala asociata consumului de tutun si cu opt mai mica daca nu fac nici o astfel de afectiune. In plus, cele mai frecvente boli provocate de fumat sunt accidentul vascular cerebral (cei mai multi raman paralizati in urma AVC), cancer pulmonar, bronsita cronica”, a adaugat Mihal-tan. De asemenea, pot aparea cancerul de esofag, tulburari in zona genitala, impotenta, iar femeile fumatoare pot afecta grav sanatatea copilului lor.
In aceste circumstante, Organi-zatia Mondiala a Sanatatii a hotarat ca din 2005, o data cu Ziua Mon-diala fara Tutun, sa fie lansata campania „Profesionistii din sanatate impotriva tutunului – actiune si raspunsuri”.
Cresterea pretului
Potrivit specialistilor romani, cea mai buna masura privind scaderea consumului de tutun, care a dat roade in tarile Uniunii Europene, a fost cresterea pretului la tutun. O cres-tere a pretului cu 10% determina o scadere a consumului cu aproxi-mativ 4%, iar o crestere cu 25% determina o scadere a prevalentei intre 7 si 13%. Categoriile cele mai afectate sunt tinerii si persoanele cu venit mic. O alta masura vizeaza restrictionarea fumatului la locul de munca si in locurile publice, actiune care contribuie la scaderea cu 3,8% a prevalentei fumatului. Interzicerea completa a publicitatii, la nivelul intregii Uniuni Europene, ar determina o reducere a consumului cu pana la sapte la suta. O masura foarte importanta vizeaza sustinerea celor care doresc sa renunte la fumat printr-o politica guvernamentala de sprijin al medicilor care asista fumatorii si tratamentul medicamentos al acestora, precum si prin servicii telefonice de tip quit-line.
De anul viitor, fumatorii romani ar putea fi descurajati si de scumpirea produselor din tutun, prin introducerea unei „taxe de viciu”. Recent, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a anuntat ca pe tigari, bauturi alcoolice si cazinouri se va pune o astfel de taxa, din aceasta resursa fiind preconizat a se obtine resurse bugetare de circa 200 de milioane de euro pe an.