0.5 C
Bucharest
Tuesday, 5 December 2023
HomeSpecialFumatorii, izolati complet

Fumatorii, izolati complet

» Patronii de baruri, cluburi sau restaurante vor fi obligati sa izoleze complet spatiile pentru fumatori de nefumatori, incepand de la 1 ianuarie 2009, iar distanta vanzatorilor de tigari, stabilita la 200 metri fata de scoli, va fi marita.

» Nici interzicerea publicitatii la punctele de comercializare sau pe obiecte (scrumiere, brichete etc.) pentru produsele din tutun nu va intra in vigoare de la inceputul lunii iulie 2008, ci tot de la 1 ianuarie 2009.

» Acestea sunt primele victorii ale reprezentantilor industriei tutunului in fata ministrului Sanatatii, in urma dezbaterii publice pe marginea a doua proiecte de lege privind combaterea fumatului.

De la 1 iulie 2008,
pachetele de tigari vor contine pictograme antifumat, dar abia de la 1 ianuarie 2009 fumatul in spatii publice (mall-uri, restaurante, baruri si cluburi, institutii etc.) va fi permis doar daca patronul va delimita clar spatiile fumatorilor de cele ale nefumatorilor, astfel incat acestia din urma sa fie izolati complet. De asemenea, interzicerea totala a publicitatii pentru produsele din tutun la punctele de vanzare va fi amanata in Romania cu inca un an. Ministerul Sanatatii, prezent la dezbaterea publica pe marginea celor doua proiecte de ordonanta privind combaterea efectelor fumatului, conform cerintelor europene, a cedat in fata presiunilor reprezentantilor din industria tutunului, care solicitau amanarea cu un an sau chiar doi a implementarii unor prevederi privind interzicerea publicitatii si a fumatului in locurile publice. Timp de doua ore, intr-o atmosfera destul de tensionata, producatorii de tutun si ai altor activitati comerciale conexe (patroni de localuri, benzinari, mici comercianti, retele de magazine etc.) au incercat sa-l convinga pe ministrul Sanatatii de loviturile financiare pe care acestia le vor avea de suportat o data cu graba oficialilor de a implementa noile norme de la 1 iulie 2008. "Deja am semnat contractele de publicitate cu marile companii de tutun. Daca ordonanta apare in acest fel, ne sunt afectate afacerile", a spus un reprezentant al Asociatiei Romane a Petrolului. Aurelia Dinu, din partea companiei Philip Morris, a precizat ca "interzicerea publicitatii la punctul de vanzare este abuziva si incalca dreptul consumatorului de a fi informat". De asemenea, un reprezentant al Operei Romane a solicitat amanarea normei privind delimitarea spatiilor deoarece, din punct de vedere tehnic, este greu de realizat. "Avem 600 de angajati si 950 de spectatori saptamanal. Trebuie create spatii adecvate. Cladirea este de patrimoniu, iar in foaiere nu pot fi facute oricum spatiile de fumat." Distanta de 200 de metri fata de spitale si scoli a punctelor de comercializare a fost aspru criticata, mai ales in conditiile in care vanzarea tigarilor catre minori este interzisa.
Prof. dr. Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie, a declarat ca ar trebui evaluate nu numai pierderile financiare ale firmelor, ci si costurile fumatului asupra sistemului sanitar. "Doar pentru un singur bolnav de cancer se platesc lunar 200 de euro numai pentru citostatice. In mall-uri, fumatorul activ sta langa cel pasiv. Daca vom amana aceste norme pana in 2010, vom fi ultima tara din UE care le aplica", a precizat prof. dr. Mihaltan, sfatuindu-l pe ministru sa fie consiliat de juristi in argumentari.

 

» Norme la termen sau amanate
"Era absolut necesara o astfel de intalnire. Punctele de vedere prezentate aici vor fi luate in considerare total, partial sau se vor ignora. Depinde. Noi dorim ca fumatul sa se diminueze in randul populatiei, mai ales in randul tinerilor. Cu totii am vazut copii de 16 ani fumand in scoli. Toata cazuistica ne spune ca trebuie sa avem o atitudine destul de severa a limitarii fumatului ca factor de risc. Masurile noastre vor viza cele doua proiecte. O serie de masuri vor intra la termenul stabilit, iar pentru altele va fi dat un ragaz pentru a putea fi implementate. Tin sa precizez ca in unitatile cu mai putin de 100 de locuri am putea lasa patronul sa vada daca acel spatiu este dedicat fumatorilor sau nefumatorilor, dar locul sa fie marcat in acest sens."

Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii

Cele mai citite

Armenia se plânge că forțele azere au deschis focul asupra unei poziții armene

Ministerul Apărării din Armenia a declarat într-un comunicat că forţele azere au deschis focul luni asupra unei poziţii armene din Bardzruni, în apropiere de...

Ciucă vrea ca liberalii să rămână în Guvern pentru a nu provoca o criză

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat luni că liberalii vor rămâne în Guvern, deoarece nu-şi permit să provoace o criză, în condiţiile în care,...

ONU apel ca Israel să evite să agraveze situația umanitară deja catastrofală din Gaza

Secretarul general al Națiunilor Unite(ONU), Antonio Guterres, a făcut apel la Israel să evite noi acțiuni care ar agrava situația umanitară deja catastrofală din...
Ultima oră
Pe aceeași temă