-0.4 C
Bucharest
Friday, 8 December 2023
HomeSpecialFT: Marian Lupu ar putea fi personajul-cheie pentru formarea unei coalitii in...

FT: Marian Lupu ar putea fi personajul-cheie pentru formarea unei coalitii in R.Moldova

Liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, ar putea juca un rol-cheie in formarea unei coalitii pentru preluarea puterii in R.Moldova, pozitie obtinuta dupa ce a parasit Partidul Comunistilor in urma alegerilor controversate din aprilie, comenteaza Financial Times in editia electronica, citat de Mediafax.

Presedintele Partidului Democrat din Moldova (PDM), Marian Lupu, 43 de ani, pare sa fie personajul-cheie in formarea unei largi coalitii, avand in vedere faptul ca nici comunistii prorusi si nici liberalii prooccidentali nu au reusit sa obtina, in urma alegerilor legislative anticipate de saptamana trecuta, cele 61 de mandate de care este nevoie pentru alegerea unui presedinte care sa-l inlocuiasca pe cel actual, Vladimir Voronin.

Abilitatea sa de a se adresa ambelor comunitati, atat celei vorbitoare de limba moldoveana, cat si celei ce vorbeste limba rusa , alaturi de impulsul dat democratilor – care nu au intrat in Parlament dupa alegerile din aprilie, dar care au obtinut 12,5 la suta din voturi la scrutinul din iulie – l-au facut "indispendabil pentru opozitie", potrivit publicatiei. "Avem nevoie de un dialog politic foarte larg, atat timp cat niciun partid nu dispune de suficiente voturi pentru a alege presedintele" tarii, a declarat Lupu.

Impreuna, cele patru partide de opozitie formeaza majoritatea simpla detinand cu patru voturi mai multe decat comunistii, dar au nevoie de inca opt voturi pentru a putea alege un nou sef al statului cu minim 61 de voturi. "Comunistii vor incerca sa dezbine si sa conduca", a avertizat Lupu, in opinia caruia fosta opozitie are nevoie, in primul rand, sa ajunga la o pozitie comuna si ulterior sa negocieze cu comunistii. "Voronin este in prezent in situatia in care nu are alta solutie decat sa accepte un nou presedinte", este de parere liderul democrat.

Insa, acest economist care a lucrat pentru Fondul Monetar International (FMI) si pentru Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) este privit cu suspiciune de numerosi activisti din randul opozitiei, pentru ca a devenit membru al Partidului Comunistilor in 2005. Ca si acestia, el doreste consolidarea statalitatii acestei tari, pastrarea neutralitatii acesteia fata de NATO si un "parteneriat strategic" cu Rusia.

Cele mai citite

Confruntări cu poliția la un marş al israelienilor de extremă dreaptă din Ierusalim

Confruntări cu poliţia au avut loc la începutul unui marş al israelienilor de extremă dreaptă joi seară la Ierusalim, potrivit martorilor, informează agenţia DPA,...

CM Handbal feminin: România a pierdut cu Germania 22-24, dar păstrează șanse matematice la calificare după ce Japonia a învins Danemarca cu 27-26

România a fost învinsă de Germania cu scorul de 24-22 (9-12), joi seara, la Herning (Danemarca), în Grupa a III-a principală a Campionatului...
Ultima oră
Pe aceeași temă