6.3 C
București
marți, 10 decembrie 2024
AcasăSpecialFRF, amenintata cu Parchetul General si Parlamentul European!

FRF, amenintata cu Parchetul General si Parlamentul European!

Pentru Federatia Romana de Fotbal (FRF), nesocotirea mai multor decizii DEFINITIVE, IREVOCABILE si EXECUTORII ale Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne ar putea provoca un adevarat cutremur. FIFA a cerut explicatii de la FRF pentru ca forul de la Casa Fotbalului sa justifice de ce a schimbat unele decizii luate pe plan intern de Curtea de Arbitraj pentru Fotbal (CAF) si pe plan international de Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS), ambele organisme dictand, de regula, decizii care nu pot fi rejudecate!
Comisia de Disciplina a forului mondial al fotbalului, FIFA, va lua in discutie pana pe 15 martie toate aceste decizii contrare regulamentelor, FRF fiind pasibila de o sanctiune drastica. Sunt persoane care spun ca se poate merge pana la dezafiliere pentru nerespectarea regulamentelor FIFA, dar noi speram sa nu se mearga pana acolo!

Universitatea Craiova, ultima pe lista

Clubul Universitatea Craiova va reclama FRF la UEFA, la FIFA, la TAS si va sesiza Parchetul General deoarece forul fotbalistic roman a permis gruparii Jiul Petrosani sa evolueze in campionatul Ligii I si sa inregistreze transferuri la LPF, desi minerii nu aveau acest drept! "Am cerut punerea in aplicare a deciziei Curtii de Arbitraj pentru Fotbal in cazul Jiul. Cei de la Petrosani au facut o cerere de revizuire si de suspendare a punerii in executare. Nici in regulamentul FIFA, nici in cel al FRF nu este prevazut asa ceva", a declarat directorul executiv al Universitatii Craiova, Ovidiu Costesin.
Comisia pentru Statutul Jucatorului din cadrul FRF a ridicat interdictia impusa gruparii Jiul Petrosani de a mai face transferuri, urmand ca echipa sa fie programata in campionat pana cand cazul Alexandru Badoiu va fi rejudecat. Jiul a avut transferurile blocate, din cauza unei datorii de peste 150.000 de dolari catre gruparea Universitatea Craiova, din transferul jucatorului Alexandru Badoiu.
Oficialul craiovean sustine ca Universitatea va cere daune atat LPF, cat si FRF, pentru ca a permis celor de la Jiul sa evolueze in campionat si sa efectueze transferuri. "Am inteles ca a doua zi dupa ce s-a dat decizia CAF, care e definitiva, irevocabila si executorie, Simota a fost la Dragomir in audienta, iar acesta l-a invatat ce sa scrie. Vom sesiza FIFA, UEFA si Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, Parlamentul European si in principal Parchetul in cazul presedintelui Curtii de Arbitraj pentru Fotbal, Ion Turculeanu, care a reprezentat o firma de echipament sportiv cu care noi eram intr-un proces. De cand el este la CAF sunt numai probleme. Vom cere daune si FRF, si LPF. Speram sa nu avem parte de surprize", a completat Costesin.

Constantin Iacov isi vrea jucatorii

Presedintele Consiliului de Administratie al FC National, Constantin Iacov, acuza FRF si Poli Timisoara ca incalca deciziile Curtii de Arbitraj pentru Fotbal, care a decis ca jucatorii John Wayne Srhoj si Abiodun Agunbiade apartin gruparii bancare. "Jucatorii Srhoj si Abiodun, legitimati la FC National, au inceput pregatirea de iarna impreuna cu Poli Timisoara, la Slanic Moldova, continuand seria abaterilor nesanctionate de FRF (…) Cu toate ca la aceasta data exista hotarari definitive, irevocabile si executorii ale comisiilor cu atributii jurisdictionale ale FRF, aceste hotarari sunt ignorate de conducerea si oficialii FRF, de cei ai clubului Poli Timisoara, precum si de jucatori, acestia refuzand sa le puna in aplicare". De asemenea, Iacov ii solicita presedintelui FRF, Mircea Sandu, sa faca publice consideratiile care au determinat schimbarea regulamentului CAF, modificarea componentei numerice si nominale a CAF, precum si motivele numirii lui Ion Turculeanu ca presedinte al Curtii. "Aceasta situatie a fost creata si este intretinuta de atitudinea permisiva a presedintelui FRF si a directorului general al FRF, fara al caror acord tacit nici jucatorii, nici clubul din Timisoara nu ar fi incalcat in mod flagrant statutul si hotararile FRF", mentioneaza Iacov.
Curtea de Arbitraj pentru Fotbal (CAF) a admis recursul formulat de FC National in cazul jucatorilor John Wayne Srhoj si Abiodun Agunbiade, astfel ca cei doi ramaneau sub contract cu gruparea bancara. Decizia CAF ar fi trebuit sa fie definitiva, irevocabila si executorie, numai ca cei din Comitetul de Urgenta al FRF au luat decizia de a efectua un audit judiciar, in urma caruia s-a decis ca cei doi jucatori au fost dati ilegal inapoi lui FC National! Asa ca acest caz a fost rejudecat – desi nicaieri nu exista posibilitatea rediscutarii unei decizii definitive! – si jucatorii au ajuns pana la urma la Timisoara!

Palmaresul Timisoarei in atentia FIFA

Un alt cap de acuzare impotriva lui Mircea Sandu vine tot din partea presedintelui CA al FC National, Constantin Iacov, care afirma ca presedintele Federatiei Romane de Fotbal Mircea Sandu s-a implicat in decizia luata de Curtea de Arbitraj pentru Fotbal, care a hotarat ca FCU Politehnica Timisoara sa preia palmaresul echipei Poli Timisoara. "Mircea Sandu trebuie sa stie un singur lucru: justitia trebuie sa fie independenta, dansul nu trebuie sa se implice. Din familia dansului ar trebui sa stie ce inseamna instantele penale. E periculos sa stea cu inchisoarea deasupra capului. Din clipa de fata il acuz pe Mircea Sandu de favorizarea infractorului si de complicitate la trafic de influenta. Este grav orice ar face Mircea Sandu", a spus Iacov.
Oficialul bancar considera ca FIFA va sanctiona FRF in urma deciziei CAF. "Asteptam, saptamana viitoare, o decizie a Comisiei de Disciplina a FIFA in ceea ce priveste sanctionarea FRF pentru neaplicarea dispozitiilor TAS. Pe mine ma bucura intr-un fel aceasta decizie daca se vor finaliza actele saptamana viitoare, prin care vom prelua pe Poli Timisoara. Ma doare ca federatia va fi sanctionata, ei s-au obisnuit sa fie calare pe legi".
FIFA a solicitat Federatiei Romane de Fotbal (FRF), printr-o adresa oficiala, sa puna in aplicare decizia TAS de la Lausanne in privinta numelui si palmaresului gruparii Poli Timisoara.

FRF tace si in privinta datoriei catre Marin

Impresarul Octavian Marin asteapta si el de cateva luni ca FRF sa puna in aplicare o decizie definitiva a Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne. Completul international i-a dat castig de cauza in litigiul lui Marin cu Universitatea Craiova privind plata unei datorii de 31.000 de euro, comisionul impresarului de la transferul lui Cristian Chivu de la Ajax la AS Roma. Decizia definitiva si irevocabila a fost data pe data de 21 noiembrie 2006, specificand ca termenul de plata este 15 decembrie 2006. Impresarul asteapta si acum ca FRF sa puna in aplicare aceasta decizie, dar cum acest lucru nu s-a intamplat, Octavian Marin vrea sa trimita din nou cazul sau la TAS, anuntand ca decizia nu a fost respectata!

Regulamentul de organizare si functionare al CAF, adoptat de Federatia Romana de Fotbal
Art. 59. (1) Hotararea arbitrala este definitiva, irevocabila si executorie. Ea se aduce la indeplinire de indata de partea impotriva careia s-a pronuntat. (2) Hotarare arbitrala comunicata partilor este pusa in executare de organismul jurisdictional FRF care a solutionat litigiul in prima instanta.
Art. 61. (1) Regulile de fata intra in vigoare pe data de 29 iulie 2006. (2) De la aceasta data orice dispozitii contrare se abroga.

 

Ei s-au conformat fara cracnire deciziilor TAS

Clubul Feyenoord Rotterdam s-a simtit neputincios in fata deciziei TAS

Oficialii clubului olandez Feyenoord Rotterdam, a carui excludere din Cupa UEFA a fost confirmata de Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS), au declarat sa se simt "neputinciosi" in fata acestei sanctiuni, pe care o resimt ca o injustitie. "Clubul a fost neputincios in raport cu violentele comise de indivizi pentru care nu-i putem controla", a declarat directorul financiar, Onno Jacobs, referindu-se la violentele incidente provocate la Nancy de suporteri olandezi,  30 noiembrie, cu ocazia meciului din Cupa UEFA. Pe langa excluderea pentru sezonul in curs, TAS a confirmat si amenda de 100.000 de franci elvetieni (63.000 de euro), decisa de UEFA in cazul clubului Feyenoord. "Este o sanctiune foarte aspra, dar trebuie sa o acceptam", a recunoscut Jacobs, care si-a exprimat regretul ca "adevaratii suporteri ai clubului sunt victime in acest caz".

Aitor Gonzalez, suspendat de TAS pe o perioada de doi ani

Rutierul Aitor Gonzalez, castigator al Turului Spaniei in 2002, a fost suspendat pe o perioada de doi ani, de Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS), dupa ce a fost depistat pozitiv de doua ori in 2005. TAS a pronuntat aceasta sanctiune dupa ce a fost sesizat de Uniunea Ciclista Internationala (UCI), care a depus un apel in luna iunie, pentru a solicita o suspendare pe doi ani. Federatia Spaniola de Ciclism (RFEC) l-a sanctionat pe Gonzalez doar cu o amenda, in luna mai, dupa ce sportivul a prezentat un raport in care se mentiona ca la originea controlului pozitiv se afla un supliment alimentar contaminat. TAS a anuntat intr-un comunicat ca Gonzalez nu putea sa ignore riscurile folosirii acestui supliment alimentar dupa avertismentele repetate ale autoritatilor sportive privind acest tip de produse.
Suspendarea pe doi ani este valabila incepand cu data de 28 septembrie 2005, de la care Aitor Gonzalez nu a mai participat la nici o competitie.

Un an pentru Assis

Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) l-a suspendat pe o perioada de un an, pentru dopaj, pe mijlocasul portughez Nuno Assis, jucatorul echipei de fotbal Benfica Lisabona. In varsta de 29 de ani, Nuno Assis a fost depistat pozitiv la norandrosteron cu ocazia unui control antidoping efectuat pe 3 decembrie 2005, la finalul meciului de campionat dintre Benfica si Maritimo (1-0). Cazul a fost clasat de Federatia portugheza in luna iulie a aceluiasi an, dar dosarul a ajuns in fata TAS la initiativa Agentiei Mondiale Antidoping (AMA), in urma unei plangeri a Secretarului de Stat pentru sport din Portugalia, Laurentino Dias, care a contestat decizia federatiei de fotbal din tara sa.

FIFA a cerut explicatii FRF

Curtea de Arbitraj pentru Fotbal a dat dreptate clubului FCU Politehnica in litigiul cu SCS FC Politehnica Timisoara, patronat de italianul Claudio Zambon, in ceea ce priveste palmaresul echipei de fotbal din orasul de pe Bega, nesocotind astfel o decizie definitiva a Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne.
TAS a decis, in decembrie 2006, sa oblige  FCU Politehnica Timisoara, prezidata de Marian Iancu, sa continue cu numele initial, CS FC Politehnica AEK Timisoara, sau sa isi ia un alt nume aprobat de FRF, hotarand sa interzica si folosirea culorilor alb-violet. 
FIFA a solicitat FRF, printr-o adresa oficiala, sa puna in aplicare decizia TAS de la Lausanne in privinta numelui si palmaresului gruparii Poli Timisoara. Cu toate acestea, comisia FRF a dat dreptate actualei grupari din Liga I, iar acum FIFA cere lamuriri in privinta deciziei forului fotbalistic roman.

Bogdan Costea
Bogdan Costea
Bogdan Costea, sef departament Sport
Cele mai citite

U Cluj- CFR Cluj 3-2(0-1) în derby-ul Superligii de fotbal

Universitatea Cluj a câştigat derby-ul cu concitadina CFR Cluj cu scorul de 3-2 (0-1), luni seara, în ultimul meci din etapa a 19-a a...

Mai multe fotografii îl contrazic pe Călin Georgescu. Acesta s-a întâlnit cu Horațiu Potra

O serie de fotografii în care Călin Georgescu apare alături de Horațiu Potra au apărut pe reţelele de socializare, în ciuda declaraţiilor făcute în...

Campionul mondial la box Mihai Leu salvat de profesorul Irinel Popescu

Fostul campion mondial de box Mihai Leu a transmis, luni, că îşi continuă recuperarea la Institutul Clinic Fundeni, unde a fost internat în urmă...
Ultima oră
Pe aceeași temă