Freedom House România, Grupul pentru Dialog Social ลi Expert Forum au solicitat CNA sฤ analizeze în ce mฤsurฤ respectฤ legislaลฃia audiovizualฤ referirile suburbane, vulgare la adresa jurnalistei Sorina Matei, atacuri promovate în 3 ลi 10 martie de postul RomâniaTV controlat de Sebastian Ghiลฃฤ, un influent om politic din cadrul partidului de guvernฤmânt, informeazฤ Freedom House.
De altfel, Sorina Matei a scris pe pagina sa de Facebook: ”Un mic anunลฃ Pentru ca mizeriile la adresa mea au continuat ลi asearฤ pe postul controlat de Sebastian Ghiลฃฤ, anunลฃ pe aceastฤ cale cฤ am decis sฤ demarez toate procedurile judiciare necesare pentru chemarea în instanลฃฤ a tuturor celor care se fac vinovaลฃi de ceea ce mi s-a adresat pe postul de televiziune controlat de Ghiลฃฤ.
Asearฤ, dupฤ difuzarea repetatฤ a promoului ลi a emisiunii recidivฤ, i-am transmis lui Sebastian Ghiลฃฤ urmฤtorul mesaj: "Este o mizerie ce faci pe televiziunea pe care o controlezi. Este un atac la adresa demnitฤลฃii umane. În plus, se încalcฤ dreptul unui om la propria imagine". Sebastian Ghiลฃฤ nu a rฤspuns nici la sms, nici la telefon.
Pe aceastฤ cale, îi transmit lui Sebastian Ghiลฃฤ cฤ deja au fost demarate procedurile judiciare pentru a fi chemat în instanลฃฤ ลi într-un alt dosar”.
Chiar prin legea sa de funcลฃionare, „Consiliul are obligaลฃia sฤ asigure (…) protejarea demnitฤลฃii umane, a dreptului la propria imagine”, „supravegherea respectฤrii, controlul îndeplinirii obligaลฃiilor ลi sancลฃionarea încฤlcฤrii prevederilor” Legii Audiovizualului ลi Codului Audiovizualului, conform Freedom House.
Tolerarea acestor atacuri josnice, cu conotaลฃii sexuale, la adresa unei femei contravine rolului cu care Consiliul Naลฃional al Audiovizualului a fost investit prin Legea 504/2002.
Extrase din sesizarea trimisฤ la CNA în 10 martie 2014.
”Doamnei Laura Georgescu
Preลedinte al Consiliului Naลฃional al Audiovizualului
(…) În emisiunea din 3 martie, postul România TV, controlat de politicianul Sebastian Ghiลฃฤ, a difuzat o emisiune care a conลฃinut un atac murdar împotriva jurnalistei Sorina Matei.
Sub titlul „Doar o bucฤ sฤ-ลฃi mai pup, Bฤse!”, realizatorul RomâniaTV i s-a adresat Sorinei Matei (dupฤ ce aceasta moderase la B1TV o emisiune cu preลedintele Bฤsescu) cu un limbaj injurios, cu conotaลฃii sexuale, interzis de art.40 (3) din Codul Audiovizualului – „Soro, zi sincer, ai avut orgasm?”. A inserat apoi un montaj video realizat în aceeaลi notฤ de vulgaritate, pe care noi îl apreciem ca încฤlcând grav demnitatea umanฤ ลi dreptul la propria imagine. În 10 martie 2014, materialele de promovare a emisiunii au reluat cele mai injurioase ลi vulgare expresii la adresa jurnalistei Sorinei Matei.
În spaลฃiul public – pe stradฤ, într-un tren ori într-un magazin- autorii unor asemenea remarci obscene ar putea fi amendaลฃi de poliลฃie. În studiourile de televiziune însฤ, ei se pun, cu curaj, la adฤpostul libertฤลฃii de exprimare pentru atacarea josnicฤ a unei femei”.
Responsabilitatea CNA
Fiind singura autoritate de reglementare, control ลi sancลฃionare a încฤlcฤrii legislaลฃiei audiovizuale, CNA are cea mai importantฤ responsabilitate în ceea ce priveลte monitorizarea ลi sancลฃionarea unor derapaje care aduc gravฤ atingere demnitฤลฃii umane.
Potrivit art.10, alin.3 din Legea Audiovizualului 504/2002, între altele, „în calitate de garant al interesului public în domeniul comunicฤrii audiovizuale, Consiliul are obligaลฃia sฤ asigure (…) protejarea demnitฤลฃii umane, a dreptului la propria imagine”.
De asemenea, art.88 aratฤ cฤ „supravegherea respectฤrii, controlul îndeplinirii obligaลฃiilor ลi sancลฃionarea încฤlcฤrii prevederilor prezentei legi, precum ลi a deciziilor ลi instrucลฃiunilor cu caracter normativ emise în baza ลi pentru aplicarea acesteia revin Consiliului.”
Vฤ solicitฤm în consecinลฃฤ sฤ vฤ îndepliniลฃi obligaลฃiile prevฤzute de lege ลi sฤ decideลฃi în ce mฤsurฤ emisiunea „Starea naลฃiei” din 3 martie 2014 de la RomâniaTV ลi promo-urile emisiunii din 10 martie 2014 au respectat Legea Audiovizualului adoptatฤ de Parlamentul României ลi Codul Audiovizualului ale cฤrui norme au fost adoptate de membrii CNA.