29 C
București
joi, 18 iulie 2024
AcasăSpecialFraude de 80 de milioane de euro din fonduri europene

Fraude de 80 de milioane de euro din fonduri europene

Departamentul de Lupta Antifrauda (DLAF) a descoperit "o gaura" de 80 de milioane de euro in fondurile europene. Aceasta institutie acuza si DNA de intarzierea lucrarii dosarelor, afirmand ca doar aproximativ patru milioane de euro au fost recuperate si un singur acuzat a fost condamnat definitiv la un an de inchisoare.

 

Paguba uriasa descoperita de DLAF se afla in cele 139 de dosare care au fost intocmite de specialistii antifrauda. Doar 55 dintre acestea au fost trimise de Directia Nationala Anticoruptie (DNA) in instanta, dar judecatorii au condamnat numai noua persoane dintre cele invinuite. seful institutiei, Ovidiu Dobleaga, a declarat pentru Agentia NewsIn ca DNA intarzie solutionarea cazurilor. "Noi finalizam investigatia intre trei saptamani si doua luni, dar avem la DNA dosare de acum trei ani si tot nu sunt solutionate. Din aceasta cauza exista pericolul prescriptiei unor fraude sesizate de noi", a mai declarat Dobleaga. Biroul de presa al DNA a reactionat la aceste acuzatii printr-un comunicat in care sustine ca riscul termenului de prescriptie este inexistent. "In cazul infractiunilor indreptate impotriva intereselor financiare ale Comunitatilor Europene termenele sunt, in general, de 15 ani si numai in numar restrans de situatii sapte ani sau sase luni", s-a subliniat in comunicat.

 

DNA sustine ca are doar trei dosare de acum trei ani si ca majoritatea cazurilor sunt din 2007-2008. "DLAF intocmeste note de control cu acelasi caracter de sesizare trimisa de la o institutie publica sau de un cetatean. Acestea sunt doar puncte de initiere ale unor eventuale cercetari penale.
Efectuarea lor impune administrarea de probe si respectarea riguroasa a procedurilor", respinge DNA acuzatiile aduse de DLAF.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă