3.3 C
București
joi, 12 decembrie 2024
AcasăSpecialFrauda stiintifica din Romania, denuntata de AECD-UE

Frauda stiintifica din Romania, denuntata de AECD-UE

Presedintele onorific al Asociatiei Europene a Cadrelor Didactice din Romania (AECD – for UE, cu reprezentanti in Parlamentul European), conf. dr. Corneliu Zeana, si-a explicat motivatia acestei extraordinare conferinte de presa: „Cu vadita neplacere si tristete, AECD se vede pusa in situatia de a prezenta cazuri care ilustreaza puternica erodare a lumii universitare romanesti, expresie desigur a penetrarii coruptiei in aceste medii. Numiri in posturi didactice inalte, cu sfidarea legilor si resurselor de promovare, opera stiintifica falsa, furt intelectual, toate acestea se petrec sub privirile ocrotitoare ale autoritatilor ministeriale, fara ca vreun ONG sa denunte public cazuri concrete in acest sens”.
Prof. dr. Constantin Banu, membru AECD si membru corespondent al Academiei de Stiinte Agricole, a dezvaluit coordonatele ascensiunii profesionale a impostorilor si a celor acuzati de furt intelectual: „Toti acei autori de falsuri intelectuale (in opera lor zis stiintifica) si de fraude, precum si complicii acestora sunt ajunsi decani, rectori, sefi de catedre, conducatori de doctorate”.

„Furt intelectual”

Presedintele onorific al AECD, conf. dr. Corneliu Zeana, a denuntat un uluitor caz (concret) de furt intelectual care a contribuit la „CV”-ul unui cadru didactic ajuns „profesor”, „prodecan”, „sef de clinica”, „sef de catedra” si membru in staff-ul unei asociatii profesionale de prim rang in Romania:
„Un astfel de furt intelectual este lucrarea „The Key of the noninvasive (…)”, autori dr. Maria Dorobantu si altii. Lucrarea a fost prezentata la Congresul Mondial de Ecocardiografie si Ecografie Vasculara, desfasurat in India la 9 februarie 2002. Lucrarea a surprins prin numarul foarte mare de cazuri nemaiintalnit in literatura si a primit o distinctie speciala. In lucrare sunt analizate 105 cazuri (bolnavi), carora li s-a efectuat cateterizarea inimii drepte, precum si coronografie”.

Minciuni… stiintifice

Aceste „date stiintifice” au fost usor de verificat in Romania de catre anumiti cercetatori. Dr. Zeana a consemnat rezultatele acestor investigatii care au dus la descoperirea fraudei: „Era de presupus ca pentru a totaliza un numar atat de impresionant de cazuri a fost necesar un timp indelungat. Or, serviciul de Angiocardiografie al Spitalului de Urgenta Floreasca (locul unde dr. Maria Dorobantu este sef de clinica – n.n.) fusese infiintat abia in anul 2000. Serviciul a avut nevoie de un timp considerabil de rodaj. In primul an de functionare al acestui laborator au fost efectuate 23 de cateterisme drepte, bolnavii provenind din diverse clinici si sectii ale spitalului (inclusiv bolnavi din alte spitale care au efectuat acea investigatie, in afara cazuisticii din lucrarea stiintifica) (…) Trebuie precizat ca nu toti cei care au facut cateterism de inima dreapta au facut si coronografie, cum se precizeaza in lucrarea mentionata”.

Falsificarea realitatii

Falsificarea unor realitati medicale a fost descoperita: „Este cel putin ciudat faptul ca pe lista „autorilor” nu figureaza nici unul dintre medicii specializati care efectueaza aceasta interventie, nu tocmai simpla. Nici unul dintre autori nu a lucrat in Serviciul de angicardiografie si nu are abilitatea necesara unei astfel de tehnici. Din cifrele prezentate reiese clar ca laboratorul de cateterism ar fi lucrat numai pentru clinica medicala, iar in cadrul acesteia numai pentru o singura sectie, in care lucreaza autorii lucrarii (…) Ne intrebam, in aceste conditii, de unde au rasarit cazurile prezentate si daca nu cumva dna Maria Dorobantu, fost secretar pcr la UMF Davila pe timpul lui Ceausescu, nu a procedat precum marii activisti pcr care raportau in fals 10.000 de porci, iar in realitate existau doar 100 (…) In lumea stiintifica insa, dominata de rigoare si de onestitate, astfel de falsuri nu sunt tolerate”. Reprezentantii AECD au mai dezvaluit cum dr. Maria Dorobantu si-a falsificat dosarul profesional cu care a concurat la ocuparea postului de profesor universitar, fapt dovedit cu inscrisuri olografe. „Dorobantu si-a obtinut doua titluri de medic primar (medicina interna si cardiologie) fara concurs, respectiv examene, ci doar in baza unei echivalari ilegale a tezei de doctorat – fapt taxat ca atare de Ministerul Sanatatii” – s-a precizat in finalul conferintei de presa. Ieri dupa-amiaza, dupa terminarea conferintei, prof. dr. Maria Dorobantu nu a putut fi contactata pentru a-si exprima punctul de vedere asupra faptelor grave prezentate de AECD.
N.B. In toamna, AECD – Romania va redacta un raport despre coruptia universitara si frauda stiintifica, pe care-l va inainta la Bruxelles, ca anexa la „Raportul de tara”.

„Licente si titluri la taraba”

Prof. dr. Octavian Stanasila, membru in comisia MEC de evaluare a titlurilor doctorale, a declarat, referindu-se la fauna impostorilor din universitati, ca „adevaratii cercetatori stiintifici sunt condusi de indivizi care nu au trecut (fiindca nu au opera), care nu au prezent (fiindca nu au valoare), dar care au un viitor aparent sigur, deoarece sunt exponentii coruptiei morale care stapaneste astazi intreaga societate romaneasca”. Stanasila inca mai asteapta masuri radicale, ferme, din partea autoritatilor de resort care „par a fi in complicitate cu nenumaratii infractori din sistemul de invatamant, transformat in ultimii zece ani in tarabe de diplome de licenta pentru studenti si in tarabe de titluri universitare pentru cadrele didactice”.

„Numar aberant de doctori si universitati”

Prof. dr. Florin Cristian Gheorghe, vicepresedinte al AECD, a atentionat societatea civila ca „numarul actual de doctori in stiinte din Romania il depaseste pe cel din Franta si pe cel din Italia luate la un loc”. Aceleasi constatari statistice sunt valabile si pentru numarul de universitati (de stat si particulare) din Romania – a mai aratat prof. dr. Florin Gheorghe. „S-a ajuns la aceste cifre aberante deoarece fiecare grup parlamentar al puterii s-a luptat la minister ca sa infiinteze cate o universitate in judetul pe care-l reprezenta politic” – a explicat prof. dr. Octavian Stanasila.

Cele mai citite

Ultima actualizare Apple vine cu integrarea ChatGPT de la OpenAI

Apple a lansat recent o actualizare importantă a sistemului său de operare iOS, integrând ChatGPT de la OpenAI în dispozitivele sale, o caracteristică mult...

BVB închide azi, 11 decembrie 2024, cu creşteri de peste 1%

Bursa de Valori București a avut o zi pozitivă miercuri, cu creșteri de peste 1% pe aproape toți indicii, iar valoarea totală a tranzacțiilor...

Cursul euro scade sub 4,97 lei, înregistrând cea mai mică valoare din iulie

În ciuda previziunilor care indicau o creștere a euro până la 5 lei din cauza incertitudinilor politice, piața valutară a surprins, iar miercuri Banca...
Ultima oră
Pe aceeași temă