Guvernul francez se pregăteşte de o remaniere, anunţată în urmă cu aproape şase luni şi care ar putea avea loc între 15 şi 17 noiembrie, relatează NewsIn.
Nicolas Sarkozy va profita de prezenţa sa, joi, la televiziune pentru a expune priorităţile sfârşitului său de mandat şi pentru a preciza programele noului său guvern, scrie cotidianul Le Figaro pe site.
Pe de altă parte, birourile de presă ale TF1 şi France2 au anunţat că nu au deocamdată informaţii în acest sens. În plus, Sarkozy este aşteptat joi la Seul, la summitul G20.
Surse apropiate Guvernului francez au apreciat că şeful statului ar putea aştepta până după 22 noiembrie pentru a anunţa remanierea, adică după summitul G20 de joi şi vineri şi după summitului NATO din 19-20 noiembrie, de la Lisabona. Însă secretarul de stat pentru afaceri europene Pierre Lellouche a declarat miercuri, după Consiliul de Miniştri, că aceasta a fost, probabil, ultima reuniune a cabinetului actual.
Dincolo de momentul anunţului, problema noilor numiri în funcţii se află în centrul dezbaterilor. Nicolas Sarkozy a sugerat că noul guvern va fi mai restrâns şi va include mai multe femei.
Potrivit informaţiilor şi sugestiilor făcute până în prezent, Francois Fillon ar urma să fie menţinut în funcţia de premier. El beneficiază de o cotă de popularitate suficientă în rândul electoratului de dreapta şi al UMP. Însă o continuitate la conducerea Guvernului nu ar dovedi noul elan pe care şi-l doreşte Nicolas Sarkozy. „Va fi Fillon sau o schimbare de generaţie”, a declarat un oficial UMP, adăugând că, în al doilea caz, ar fi favorit Jean-François Copé, liderul grupului parlamentar UMP.
Şi ministrul ecologiei, Jean-Louis Borloo vizează funcţia de premier, unii dintre colegii săi au sugerat că acesta se va retrage din guvern dacă nu va prelua conducerea lui.
De câteva zile se discută şi despre un eventual schimb de posturi între secretarul general de la Elysee, Claude Guéant, şi ministrul de interne Brice Hortefeux. Însă nici această schimbare între cei doi oameni de încredere ai preşedintelui nu ar asigura un nou elan.
Ministrul economiei, Christine Lagarde, a lăsat să se înţeleagă că va rămâne în funcţie. Totuşi numele său este evocat din ce în ce mai des pentru Ministerul de Externe. Activitatea sa în timpul crizei financiare şi experienţa sa internaţională fac din ea o candidată mai mult decât calificată pentru conducerea diplomaţiei franceze. Pe de altă parte, Christine Lagarde s-ar putea să nu vrea să îi lase locul la Ministerul Economiei actualului ministru al bugetului, Francois Baroin, cu care s-ar afla în conflict, potrivit unei surse guvernamentaşe.
Un alt nume evocat pentru a-i urma lui Bernard Kouchner, a cărui plecare este aproape sigură, este cel al lui Alain Juppe. Întoarcerea primarului de Bordeaux, care a fost pentru scurt timp ministru al ecologiei la începutul mandatului lui Sarkozy, este, însă, mai probabilă la apărare, în locul lui Herve Morin.
Preşedintele ar trebui să îi găsească un post nou şi lui Rama Yade, aparent de neatins din cauza popularităţii sale.
Pe lângă Kouchner şi Morin, ar urma să mai plece din guvern ministrul relansării, Patrick Devedjian (al cărui minister va dispărea) şi Eric Woerth, ministru al muncii, precum şi numeroşi secretari de stat.