32 C
București
joi, 18 iulie 2024
AcasăSpecialFranţa este pregătită pentru cedarea suveranităţii fiscale către zona euro, dacă ar...

Franţa este pregătită pentru cedarea suveranităţii fiscale către zona euro, dacă ar rezolva criza

Franţa este pregătită să cedeze suveranitate către partenerii din zona euro, dacă ar încuraja statele din uniune să fie mai deschise către distribuirea comună a poverii financiare presupuse de moneda unică, a declarat ministrul francez pentru afaceri europene, Bernard Cazeneuve, citat de Bloomberg, conform Mediafax.

„Suntem conştienţi că mai multă solidaritate presupune mai multă integrare, adică mai puţină suveranitate. Problema Franţei nu este suveranitatea. Criza este extrem de profundă, vrem să organizăm această solidaritatepentru a fi puternici în faţa pieţelor”, a spus Cazeneuve într-un interviu.

Preşedintele francez Francois Hollande a promovat ideea obligaţiunilor comune, asumate de toate cele 17 state din zona euro, pentru a ajuta statele aflate în dificultate să se împrumute mai ieftin.

Mai mulţi politicieni germani au replicat atunci că, dacă Franţa vrea euro-obligaţiuni unice, ar trebui să fie pregătită să cedeze suveranitatea asupra finanţelor publice către instituţii europene.

Cancelarul german Angela Merkel a indicat că ar accepta ideea obligaţiunilor comune în zona euro numai după o integrare politică profundă în Europa.

Cazeneuve a afirmat să se aşteaptă ca guvernele din zona euro să convină până la sfârşitul anului un sistem comun de supraveghere bancară, a cărui implementare va reduce tensiunile de pe pieţele financiare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă