Trei tablouri care au fost furate de nazişti în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, printre care unul reclamat de fotografa de origine română Ileana Florescu, strănepoata bancherului Richard Soepkez, au fost restituite moştenitorilor, marţi, în Franţa, informează AFP, conform Mediafax.
Aurélie Filippetti, ministrul francez al Culturii, a restituit, marţi, trei tablouri care au aparţinut unor familii jefuite de nazişti, în timp ce aproape 2.000 de alte opere de artă există în continuare în Franţa fără ca foştii lor proprietari să fi fost identificaţi.
Din 1949, aceste opere au un statut specific – „MNR”, un termen care vine de la Musées Nationaux Récuperation. Sub protecţia statului, ele sunt conservate în muzee franceze, care trebuie să le anunţe prezenţa şi să le arate publicului, în aşteptarea zilei în care cineva le va revendica.
Cele trei tablouri care au fost restituite marţi sunt „Paysage montagneux”, al pictorului flamand Joos de Momper (1564-1635), „Portrait de femme”, o pictură în ulei datând din secolul al XVIII-lea, şi „Vierge à l’Enfant”, un ulei pe lemn, copiat după Lippo Memmi sau după un artist din cercul său de discipoli.
„Paysage montagneux” a fost restituit moştenitorilor baronului Cassel van Doorn, un bancher belgian, care nu era evreu şi care avea mai multe reşedinţe în Franţa. Bunurile sale au fost confiscate în decembrie 1943, în ciuda protestelor reprezentanţilor baronului din Franţa, şi trimise cu un convoi feroviar.
Această pictură în ulei pe lemn, care ar putea face parte dintr-o operă mai mare, se afla în depozitul Muzeului de arte frumoase din Dijon, din 1953.
„Portrait de femme” era conservat în departamentul de pictură al muzeului Luvru. Ar putea fi vorba de o copie a unui portret al actriţei Angelique Drouin, realizat de pictorul Louis Tocqué. Opera a aparţinut soţilor Rosa şi Jakob Oppenheimer, comercianţi de artă la Berlin. A fost vândută la licitaţie în ianuarie 1935, în cadrul unei vânzări publice a unor bunuri evreieşti.
„Vierge à l’Enfant” era conservat în departamentul de picturi al muzeului Luvru. Tabloul a fost confiscat în iunie 1944, la Cannes, de către nazişti. Era reclamat de Ileana Florescu, strănepoata bancherului Richard Soepkez.
În total, în ultimii 20 de ani, acţiunile întreprinse de statul francez i-au permis acestuia să restituie doar 70 de opere. Ministerul Culturii, care are misiunea de a-i căuta pe proprietari, chiar şi în absenţa unei cereri de restituire, a înfiinţat o celulă însărcinată cu studierea dosarelor MNR, în colaborare cu Arhivele Ministerului Afacerilor Externe din Franţa.