3.6 C
Bucharest
Tuesday, 5 December 2023
HomeSpecialFrancis Ford Copolla face un film dupa o nuvela a lui Mircea...

Francis Ford Copolla face un film dupa o nuvela a lui Mircea Eliade

Celebrul regizor Francis Ford Coppola a revenit pe platouri, dupa o absenta de 8 ani, cu un film pe care il face in Romania, dupa nuvela “Tinerete fara tinerete” a lui Mircea Eliade, inspirata – se pare – de personalitatea lui G.T. Kirileanu, bibliotecarul regal care si-a trait ultima parte a vietii la Piatra Neamt. Filmarile pentru aceasta productie vor fi realizate si la Piatra Neamt, unde Francis Ford Coppola a fost deja in doua excursii de documentare si a realizat, el insusi, fotografii de atmosfera cu locuri si cladiri vechi. Este primul film pe care Francis Ford Coppola il regizeaza dupa “Vraciul” (o adaptare dupa un roman de John Grisham) din 1997.
“Am fost fascinat sa descopar in povestea lui Eliade teme importante pe care speram sa le inteleg mai bine: timpul, constienta si baza fantastica a realitatii”, a declarat regizorul.
Locurile din Piatra Neamt alese pentru filmari sunt Palatul Copiilor, amenajat in Casa Lalu, confiscata de comunisti, treptele de langa Teatrul Tineretului si Gara Piatra Neamt. Recent, Primaria Piatra Neamt a primit o adresa din partea Doinei Dragnea, directorul SRG Atelier Bucuresti, prin care a fost solicitata sa sprijine buna organizare a filmarilor.
Dupa realizarea prospectiilor, realizatorii au stabilit sa faca o serie de modificari la Palatul Copiilor astfel incat sa poata fi redata atmosfera anului 1969: firma de la intrarea in cladire va fi inlocuita cu una de epoca, pe hol si pe coridoare vor fi mascate elementele care nu corespund acestui an, iar intr-o camera situata la etaj va fi amenajat un dormitor simplu, cu un pat, un dulap si putin mobilier. Pe treptele de langa Teatrul Tineretului vor fi filmate secvente a caror actiune se desfasoara in anul 1894, motiv pentru care vor fi vopsiti stalpii de iluminare si vor fi inlocuite globurile. Secventele care vor fi filmate in Gara Piatra Neamt vor surprinde atmosfera anului 1969, aici urmand sa fie aduse cateva masini de epoca. In zona, se va masca cu afise si inscriptionari tot ceea ce tradeaza atmosfera din zilele noastre, la fel si pe peron.
Unul dintre cei care joaca in filmul lui Coppola este Ionut Cucoara, fost actor al Teatrului Tineretului din Piatra Neamt. “Regizorului Coppola i-au fost oferite texte de Mircea Eliade cand se afla in America. I-a placut foarte mult imbinarea intre mistic si real. Din pacate pentru noi, romanii, desi avem o cultura foarte ofertanta, nu suntem cunoscuti, pentru ca nu stim sa o punem in valoare. Acest proiect al regizorului Coppola este o mare sansa pentru noi”, a precizat actorul Ionut Cucoara.
“Majoritatea actorilor sunt romani. Voi avea onoarea sa joc alaturi de Mircea Albulescu, Marcel Iures, Gheorghe Dinica, Liviu Ciulei. De asemenea, vor fi si doi sau trei actori americani. Dar in spatele nostru se afla o echipa tehnica de 70 de oameni – toti romani. Doar pilotii sai sunt americani”, a mai spus actorul Ionut Cucoara.

Cele mai citite

Tudorel Toader își amenință contracandidații la rectoratul UAIC

Tudorel Toader, fostul ministru al Justiției, a lansat amenințări la adresa contracandidaților săi la funcția de rector al Universității Alexandru Ioan Cuza din...

Ciolacu, estimare optimistă privind ridicarea vizelor de SUA pentru români

Premierul Marcel Ciolacu estimează că țara noastră va intra anul viitor în programul Visa Waiver, prin care românii nu vor mai avea nevoie de...

Ciucă vrea ca liberalii să rămână în Guvern pentru a nu provoca o criză

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat luni că liberalii vor rămâne în Guvern, deoarece nu-şi permit să provoace o criză, în condiţiile în care,...
Ultima oră
Pe aceeași temă