9.2 C
București
joi, 28 octombrie 2021

FOTO + VIDEO. Premierul francez, HUIDUIT, în timpul minutului de reculegere în memoria victimelor atacului terorist de la Nisa

UPDATE 18.05: Justiţia franceză a confirmat caracterul premeditat al atentatului de la Nisa, comis în noaptea de 14 spre 15 iulie, a anunţat luni procurorul general al Parisului, citat de AFP şi Reuters. Potrivit Agerpres, el a precizat că autorul atacului le-a spus apropiaţilor că nu înţelege de ce (organizaţia) Stat Islamic nu poate avea propriul său teritoriu. Procurorul a adăugat că deocamdată nu există dovezi ale unei legături directe între atacator şi gruparea Stat Islamic, dar căutările pe internet au arătat că el a avut un ”interes anume şi recent faţă de mişcarea islamistă radicală”.

======

Franţa a ţinut, luni, un minut de reculegere în memoria celor 84 de persoane care au murit în atacul terorist de la Nisa, după ce un bărbat a intrat cu camionul în mulțimea adunată pe Promenade des Anglais, pentru a asista la focul de artificii organizat de Ziua Națională a Franței, informează AFP, citat de Agerpres.  La sosirea şi la plecarea de la manifestare, premierul francez Manuel Valls a fost huiduit, din mulţime fiind auzite cereri de demisie, potrivit France Presse. 

Clopotele au sunat, la prânz (10:00 GMT), în toată Franţa, pentru a anunţa păstrarea unui minut de reculegere, aşa cum au făcut, duminică, la catedrala Notre-Dame din Paris, înaintea unei slujbe religioase în memoria victimelor.

Citește și: Atacul terorist de la Nisa: Alți doi cetățeni români ar fi dați dispăruți

Pentru acest minut de tăcere autoritățile au prevăzut „mijloace excepţionale suplimentare” de securitate.

84 de persoane, între care 10 copii și adolescenți, au murit și 202 persoane au fost rănite, dintre care 52 sunt în stare critică, iar 25 la terapie intensivă, după ce un bărbat a intrat cu camionul în mulțimea adunată să vadă focurile de artificii, de Ziua Națională a Franței. 

Autorul atacului, revendicat de gruparea Stat Islamic, sâmbătă, Mohamed Lahouaiej-Bouhlel „era total necunoscut serviciilor de informaţii”. Pe baza amprentelor digitale, s-a stabilit identitatea acestuia: atacatorul avea cetăţenie tunisiană, era divorţat şi avea copii, iar soţia sa a fost reţinută de autorităţi. El a ajuns în vizorul autorităților, fiind condamnat, la începutul anului, la şaşe luni de închisoare cu suspendare, pentru acte de violenţă. 

 

 

 

Ultima oră
Pe aceeași temă