21.1 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăSpecialFOTO. Primul tunel feroviar care leagă Europa şi Asia, inaugurat în Turcia

FOTO. Primul tunel feroviar care leagă Europa şi Asia, inaugurat în Turcia

Capitala Turciei are, de marţi, primul tunel feroviar care leagă două continente, Europa şi Asia, pe sub strâmtoarea Bosfor, potrivit Associated Press.

Construcţia are o lungime de 13,6 kilometri, dintre care 1,4 kilometri sunt parcurşi pe sub strâmtoarea Bosfor la 55 de metri adâncime. Potrivit oficialilor turci, Marmaray este primul tunel submarin care leagă două continente şi totodată cel mai adânc din lume.

Realizarea tunelul Marmaray a costat guvernul de la Istanbul trei miliarde de euro, iar construcţia s-a desfăşurat pe perioada a nouă ani, fiind întârziată de o serie de descoperiri arheologice importante în zonă. 

Tunelul Marmaray este un proiect de infrastructură în realizarea căruia premierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, s-a implicat încă de pe vremea când era primar al Istanbulului. Tunelul concretizează un plan propus iniţial de sultanul otomat Abdulmejid acum 150 de ani. 

Oficialităţile turce speră ca, prin preluarea zilnică a circa 1,5 milioane de călători, tunelul va decongestiona parţial traficul din Istanbul, mai ales în zona celor două poduri care traversează Bosforul şi care sunt supraaglomerate.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă