18.2 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialFOTO Piloţi turci şi italieni s-au întrecut pe cerul Bucureştiului în acrobaţii...

FOTO Piloţi turci şi italieni s-au întrecut pe cerul Bucureştiului în acrobaţii spectaculoase

100 de avioane şi elicoptere, din România şi din străinătate, s-au întrecut pe cerul Bucureştiului în acrobaţii aeriene şi exerciţii senzaţionale, la cel mai mare show aviatic din România, care a avut loc pe 21 şi 22 iulie la Aeroportul Băneasa.

Spectacolul a început sâmbătă dimineaţă şi în ciuda căldurii obositoare, câteva mii de bucureşteni au fost prezenţi lângă pistă pentru a-i urmări pe piloţii români, turci sau italieni. Vedetele mitingului aviatic au fost două dintre cele mai faimoase formaţii de acrobaţie aeriană din lume, Frecce Tricolori şi Turkish Stars.

Evenimentul a fost organizat cu ocazia aniversării a o sută de ani de istorie a Aeroportului Băneasa şi a constat în acrobaţii cu planorul, cu avioane uşoare, cu elicopterul, cu supersonice, cu un MIG 21 şi chiar cu un avion militar de transport, care a participat la  un exerciţiu de Poliţie Aeriană.

Turkish Stars au pierdut un pilot în martie

Cei mai aşteptaţi au fost aviatorii turci, care au impresionat încă de la sol cu avioanele roşii şi combinezoanele în aceeaşi culoare. „Parcă sunt din filmul ăla, Top Gun, fiecare fir de păr e perfect la ei”, se auzea prin mulţime.

Turkish Stars este echipa de demonstraţii acrobatice a forţelor aeriene turceşti şi a apărut în noiembrie 1992. Piloţii zboară pe opt avioane Canadair NF-5s, astfel încît este una dintre puţinele echipe de acrobaţii care folosesc pentru asta aparate supersonice. De asemenea, turcii mai au la dispoziţe şi 12 avioane de vânătoare F5.

Turkish Stars au doborât recordul mondial de audienţă pentru show-uri aerine în 2001. în Azerbaijan, unde au fost urmăriţi de peste un milion de spectatori.

Pe de altă parte, chiar anul acesta, în martie, un avion F-5 al echipei s-a prăbuşit în timpul unei sesiuni de antrenament, iar pilotul, Ümit Özer, a murit. El se alăturase „starurilor turceşti” cu puţin timp înainte de acest incident.

Italienii au desenat o inimă pe cer

Acrobaţii italieni i-au câştigat pe bucureşteni când au desenat pe cer, cu avioanele, o imensă inimă de fum. Echipa Frecce Tricolori a fost formată în 1961, ca o formaţie de tip militar, fiind originară din nord-estul Italiei, provincia Udine. Cunoscută drept cea mai mare formaţie de acrobaţii aeriene din lume, potrivit Mediafax. echipa utilizează aeronave cu două locuri de tipul Aermacchi MB-339-A/PAN, executând acrobaţii în formaţie de nouă aeronave şi una solo. Frecce Tricolori reprezintă Forţele Aeriene ale Italiei şi este cea mai mare formaţie de acrobaţii aeriene, evoluând cu zece aeronave, la o viteză de aproape 900 de kilometri pe oră. Piloţii au cel puţin 750 de ore de zbor pe un avion cu reacţie.

Nici echipajele româneşti nu s-au lăsat mai prejos şi au impresionat prin răsuciri şi spirale incredibile cu avioane ulta uşoare. Spectatorilor li s-a tăiat răsuflarea de câteva ori când piloţii, porniţi pe verticală până la 1000 de metri, au părut pentru câteva secunde – cel puţin atât ni s-a părut, că atârnă de un fir agăţat din cer, cu viteza zero.

Show-ul aviatic de la Băneasa a fost organizat de Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti, care  îşi propune ca Bucharest International Air Show & General Aviation Exhibition să devină un eveniment emblematic pentru România, în domeniul aviatic.

PENTRU PASIONAŢI

Tipuri de avioane şi elicoptere care au trecut în acest weekend peste Băneasa: Ikarus C42 T, Zlin 142, IAR 35, B-25J, Boeing 737, YAK 52, IAR 99 , MIG 21, IAR 330 Puma, C 27 Spartan

Cele mai citite

Inundațiile din 1970, o catastrofă care a marcat o generație

Anul în care râurile au devenit oceane în România, a schimbat fața multor zone Inundațiile din 1970 au fost unul dintre cele mai devastatoare evenimente...

Valea Oltului, închisă din nou în reprize

Tronsoanele vizate sunt între Râmnicu Vâlcea și Sibiu, pe DN7 Trei tronsoane vor fi afectate de lucrări de stabilizare a versanților și de îndepărtare a...

Cea mai puternică furtună din ultimii 20 de ani. Autoritățile sunt pregătite să evacueze oamenii

ANM avertizează că un cod portocaliu va fi valabil în perioada 29 septembrie ora 08:00 - 30 septembrie ora 10:00. „După emiterea avertizărilor au fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă