15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO: Krokodil, drogul RUSESC care a îngrozit Europa şi SUA

FOTO: Krokodil, drogul RUSESC care a îngrozit Europa şi SUA

Carnea aflată în putrefacţie, solzii de reptilă, creierul “prăjit” şi decesul după câteva luni de la prima doză – sunt câteva dintre efectele celui mai periculos drog din lume, care înspăimântă Europa şi SUA.

Dezomorfina, cunoscută şi cu denumirea de „krokodil”, are efecte secundare mult mai devastatoare pentru organism decât heroina. Pielea dependenţilor devine solzoasă, iar carnea intră în putrefacţie şi emană un miros puternic de cadavru.

Drogul arde organismul din interior spre exterior, afectează grav capacitatea cerebrală, duce la apariţia cangrenelor (amputările membrelor sunt frecvente), iar consumatorii mor, în mod invariabil, după cel mult doi ani de la debutul consumului, ceea ce face tratamentul de dezintoxicare aproape imposibil de urmat.

Mulţi dintre consumatorii de dezomorfină au murit după prima doză. Cei care nu mor după primele doze arată precum actorii din filmele cu zombie. Pe alocuri, carnea dispare de pe oase, iar rănile deschise se infectează inevitabil.

Krokodil-ul are ca ingredient principal codeina, un analgezic foarte popular, care nu este toxic, dacă este consumat fără să fie amestecat cu alte substanţe. Pentru a obţine krokodil, dependenţii de droguri amestecă analgezicul cu diverse substante pe care le pot obtine usor. Krokodil-ul este unul dintre cele mai nocive droguri create vreodată şi este utilizat ca un substitut pentru heroină, deoarece are efecte similare, însă mult mai puternice, şi este de trei ori mai ieftin decât „concurenţa”.

Isterie în SUA şi Europa

Consumul de dezomorfină preparată în casă a fost raportat pentru prima oară în Siberia, în 2002, şi s-a răspândit, rapid, în întreaga Rusie şi în fostele republici sovietice din estul Europei.

Specialiştii americani au intrat în panică, după ce au fost depistate câteva cazuri de tineri care şi-au injectat krokodil în vene. Arizona, Illinois şi chiar câteva cluburi de noapte la modă din Manhattan sunt ţintele dealerilor celui mai periculos drog care a patruns, vreodată, pe teritoriul american.

La mijlocul lunii octombrie, presa britanică scria despre primele două cazuri dovedite de consumatori de krokodil în SUA. Surorile Amber şi Angie Neitzel au declarat că n-au ştiut că au consumat Krokodil, ci heroină ieftină, deoarece efectele pe termen scurt au fost similare.

Directorul unui centru medical din Illinois, Dr. Abhin Singla, a declarat, pentru publicaţia The Times Weekly, că utilizarea drogului reprezintă „o metodă groaznică de a te îmbolnăvi. Mirosul de carne intrată în putrefacţie se răspândeşte în toate încăperile. Tratamentul intensiv şi grefele de piele sunt absolut necesare, însă, de multe ori, nu sunt suficiente pentru a salva membrele sau vieţile oamenilor”.

Krokodil-ul se poate găsi, în prezent, şi în Germania. Conform Daily Mail, câteva persoane şi-au pierdut, deja, viaţa din cauza drogului, ceea ce a determinat agenţia naţională anti-drog din Cehia să demareze o amplă campanie de informare a dependenţilor de droguri cu privire la efectele letale ale dezomorfinei asupra organismului. Conform revistei Vice, nici Norvegia nu pare ocolită de unul dintre cele mai ieftine şi, probabil, cel mai letal drog din lume.

În 2011, moartea unui cetăţean polonez din cauza dezomorfinei a alertat aturorităţile, iar utilizarea Krokodil-ului a fost raportată în rândul emigranţilor ruşi din mai multe ţări occidentale.

Krokodil-ul nu a ajuns în România

Deşi în presa din România au apărut zvonuri conform cărora krokodil-ul a ajuns şi la îndemâna consumatorilor români de droguri, preşedintele Asociaţiei de Luptă Antidrog AMA, Mihai Curelea, a declarat, pentru „România liberă”, că dezomorfina nu a fost produsă, încă, în ţara noastră. „În România nu sunt cazuri. Consumatorii de droguri au preferat etnobotanicele, mult mai ieftine şi la îndemână. Şi despre drogul violului (GHB sau acidul gamma hydrobutyric, n.r.) s-a scris că ar fi apărut în România, însă cazurile au fost foarte rare şi până la urmă nedovedite”, a declarat Mihai Curelea.

În România, drogul bogaţilor este cocaina, în timp ce etnobotanicele continuă să fie drogul celor săraci, este de părere preşedintele Asociaţiei AMA, care nu neagă faptul că dezomorfina ar putea să apară şi în România, însă şansele sunt destul de mici, mai ales datorită faptului că analgezicul codeină nu poate fi achiziţionat după bunul plac din farmacii, aşa cum se întâmplă în Rusia.

Un criminal în masă, achiziţionat legal

Drogul ucide atât de rapid, încât tratamentul este aproape imposibil de aplicat. „Un dependent de heroină are şansa de a scăpa de dependenţă – este posibil în trei cazuri dintr-o sută”, a declarat specialistul din cadrul Medical Sciences, Anatoli Berestov. „Dezomorfina ucide toate victimele, şi o face incredibil de rapid. Un dependent de heroină poate trăi chiar şi până la şapte ani. Viaţa unui dependent de dezomorfină este mult mai scurtă – maximum doi ani. Unii pot rezista până la cinci ani, însă foarte mulţi oameni mor după prima doză”, a mai declarat Berestov.

Anatoli Berestov atrage atenţia asupra faptului că cel mai periculos drog din Rusia şi, poate, din lume este legal. „Statul vinde acest drog în farmacii”, a declarat specialistul. „Se poate merge în farmacii şi se pot cumpăra medicamentele pe bază de codeină pe care oamenii le iau pentru tuse sau dureri de cap. Mafia drogurilor cumpără astfel de medicamente în cantităţi uriaşe, iar oamenii obişnuiţi le pot achiziţiona la fel de uşor”.

De ce cred specialiştii americani că „drogul siberian” nu ar afecta SUA

Cu toate acestea, o serie de specialişti americani consideră că drogul nu se poate răspândi în SUA, datorită unor diferenţe clare între America şi Rusia. Piaţa rusească a heroinei valora, în 2012, aproximativ 6 miliarde de dolari. Din cauza sărăciei, atât traficanţii, cât şi consumatorii se confruntă cu mari dificultăţi în a-şi asigura fluxul necesar de aprovizionare, respectiv de consum. Acesta este principalul motiv pentru care ruşii tind să renunţe la heroină, în favoarea unui drog mai puternic şi care poate costa de până la zece ori mai puţin.

Şi SUA se confruntă cu o mare problemă privind consumul de heroină. Numărul dependenţilor a crescut cu 53,5% din 2002 până în 2011 şi a atins cifra, fabuloasă pentru un stat de mici dimensiuni, însă nu şi pentru America, de 620.000 de dependenţi. Rusia pare să joace, însă, într-o altă ligă, cu peste 1,5 milioane de consumatori constanţi de heroină.

O altă diferenţă între Rusia şi SUA ţine de uşurinţa cu care dependenţii îşi pot procura codeină. În Rusia, oricine poate cumpăra substanţa de la farmacie, în timp ce în SUA dependenţii ar avea nevoie de o reţetă medicală. Situaţia din România este similară cu cea din SUA.

În plus, conform publicaţiei newsweek.com, dependenţii de droguri nu sunt complet iraţionali şi este puţin probabil că ar alege să folosească un drog atât de înspăimântător precum Krokodil-ul, dacă nu ar fi raspândit la scară largă, disponibil la orice colţ de stradă şi incredibil de ieftin.

O istorie îndelungată

Dezomorfina reprezintă un derivat al morfinei şi a fost patentată în 1932. Krokodil-ul este, însă, de 8 până la 10 ori mai puternic decât morfina şi a fost folosit în Elveţia cu denumirea de Permonid. În Revista Internaţională a Poliţiei Antidrog se arata ca krokodil-ul a pătruns masiv şi în Ucraina, unde se presupune că peste 20.000 de oameni se află, practic, pe moarte din cauza drogului.

În timp ce efectele heroinei pot fi resimţite timp de aproape opt ore, efectele krokodil-ului durează mai puţin de o oră şi jumătate, iar sevrajul se instalează incredibil de repede. Cu toate ingredientele la îndemână, krokodil-ul poate fi preparat într-un interval de timp cuprins între o jumătate de oră (în cazul dependenţilor încă lucizi) şi o oră, în cazul consumatorilor ale căror funcţii mentale au fost iremediabil alterate.

Cele mai citite

Liniile STB care duc la Arena Națională, modificate cu ocazia partidei FCSB – Rapid

În această sâmbătă, liniile 86, 90 și 143 vor funcționa pe trasee temporar modificate, informează Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării meciului de...

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...
Ultima oră
Pe aceeași temă