Deşi, în ultimii ani, parchetul laminat cu montaj fără adeziv a căpătat un loc dominant pe piaţa amenajărilor interioare, cei care preferă stilul clasic vor alege, cu siguranţă, parchetul din lemn masiv.
Frumuseţea naturală a lemnului este de neînlocuit, conferind căldură şi eleganţă interiorului. Aceste atribute sunt cele care pledează pentru alegerea parchetului din lemn masiv.
Printre alte avantaje ale acestui tip de parchet mai putem să enumerăm durata lui de viaţă care atinge 100 de ani, confortul termic ridicat pe care îl oferă, precum şi faptul că poate fi întinerit prin raşchetare şi lăcuire.
Deşi mai complicat decât cel al noilor tipuri de parchet laminat, montajul parchetului din lemn masiv poate fi realizat chiar şi de către nespecialişti. În cazul în care vă hotărâţi să efectuaţi singuri această lucrare trebuie să aveţi în vedere două aspecte: calitatea suprafeţei de bază şi tehnica de montaj.
Este cunoscut faptul că lamelele din lemn pot fi montate în diferite modele, fiecare model presupunând o tehnică adecvată. Unele dintre ele sunt mai dificile, cum ar fi modelul „solzi de peşte“, în timp ce altele sunt mai simplu de pus în operă, cum este aşa-numitul model englezesc, cel folosit şi în cazul de faţă.
În ce priveşte suprafaţa de bază, ea determină în mod decisiv calitatea şi fluiditatea montajului. Întâi de toate, aceasta trebuie să fie perfect plană în absolut toate zonele încăperilor.
În exemplul nostru, s-a decis ca gresia, care finisa iniţial pardoseala, să fie păstrată, ea îndeplinind din plin condiţia planeităţii.
Calitatea adezivului a facilitat montajul lamelelor din lemn pe suprafaţa ceramică. Banii cheltuiţi în plus cu adezivul au fost justificaţi din plin de eliminarea disconfortului şi a cheltuielilor presupuse de eliminarea gresiei şi de turnarea şapei.
Etape de lucru:
1. Pregătirea suprafeţei de bază. Parchetul din lemn poate să fie montat pe orice tip de suprafaţă cu condiţia ca aceasta să fie solidă şi plană. În cazul de faţă, proprietarul a decis ca parchetul să fie montat peste plăcile de gresie.
2. Aplicarea adezivului. Atunci când parchetul este montat pe o suprafaţă din ciment sau şapă, adezivul se întinde cu un şpaclu special pe întreaga suprafaţă. În cazul de faţă a fost aplicată aceeaşi tehnică.
3. Montajul lamelelor lângă pereţi. Între lamele şi pereţi au fost prevăzute rosturi care, la final, vor fi acoperite de plintă. Pentru ca rosturile să se menţină au fost introduse pene. Lamelele au fost tăiate pentru a se obţine aspectul ţesut al acestora.
4. Poziţionarea lamelei. Poziţionarea fiecărei lamele se face prin introducerea federelor acesteia în canelurile lamelelor, deja montate, aflate pe lungime şi, respectiv, pe lăţime.
5. Fixarea lamelei. Pentru ca îmbinarea elementelor de fixare să se facă perfect se foloseşte un element special din plastic. Acesta se poziţionează pe lamelă şi se loveşte cu ciocanul până când federul intră complet în canelura lamelei deja montate.
6. Montajul lamelelor la margini. La marginile camerei lamelele parchetului nu au mai putut să fie montate întregi. Din acest motiv ele au trebuit să fie tăiate. Pentru a se evita risipa de material, fiecare lamelă a fost atent măsurată, trasată şi tăiată cu ajutorul circularului.