21.1 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialFOTO: Calendarul grădinii în luna octombrie

FOTO: Calendarul grădinii în luna octombrie

Vremea rece a sosit mai devreme în acest an, chiar cu zăpadă în unele zone, în special la munte, iar în consecinţă calendarul lucrărilor pe luna octombrie va fi decalat, practic cu o luna.

Oricum cei care nu au apucat să facă anumite operaţii în grădină trebuie să le demareze foarte rapid. Bineînţeles că ghivecele şi plantele de interior trebuie numaidecât ferite de temperaturi scăzute, nemaivorbind de îngheţ, şi mutate imediat în casă.

 Curăţenia. În primul rând, se strâng periodic frunzele căzute din copaci şi celelalte plante. E foarte posibil ca multe dintre aceste frunze să fie parazitate de diverşi dăunători, care-şi fac socoteala să ierneze în ele, iar în primăvară să o ia de la capăt cu stricăciunile.

De aceea nu este recomandat să lăsaţi frunzele căzute în contact cu iarba. Tăiaţi şi îndepărtaţi plantele ofilite, dezrădăcinaţi şi distrugeţi buruienile Puteţi folosi o greblă sau, mai bine un aspirator/suflantă.

Dacă nu le puteţi arunca la ghenă, strângeţi-le şi realizaţi un amestec pentru compost. Un tocător ar fi extrem de bine venit în acest caz.

Îngrăşarea şi săparea terenului. În această lună se împrăştie pe teren compostul făcut din timp sau bălegarul bine fermentat. Acesta trebuie întins într-un strat subţire, cât mai uniform, pe întreaga suprafaţă ce urmează a fi cultivată în anul următor.

Ulterior acestei operaţiuni, se face o săpare de bună calitate a solului, cu hârleţul sau, dacă aveţi un astfel de utilaj, cu motosăpătoarea. Regula este să puneţi sub brazdă bălegarul, cât puteţi de adânc, pentru ca acesta să se descompună peste iarnă, iar substanţele nutritive să fie gata de a fi folosite în primăvara anului viitor.

Atenţie, lucrarea se face însă neapărat pe vreme uscată sau după trecerea câtorva zile de la ultima ploaie, astfel încât noroiul să nu adere la unealta de săpat, fie ea freză sau o simplă cazma.

Însămânţarea gazonului. Octombrie este o lună excelentă pentru înfiinţarea unei peluze. În primul rând îndepărtaţi buruienile, pietrele şi tot ceea ce nu are ce căuta pe acel teren, apoi săpaţi cu vigoare, cât mai adânc cu putinţă şi mărunţiţi zdravăn pământul. După ce-l greblaţi şi nivelaţi bine, adăugaţi şi ceva nisip şi tasaţi.

Sămânţa se împrăştie cât mai uniform cu putinţă, minim la densitatea recomandată pe ambalaj într-o zi lipsită de vânt. Când terminaţi, udaţi bine, cu o ploaie foarte fină, şi faceţi asta zilnic, în următoarele două săptămâni! Regula este ca pământul să nu se usuce niciodată.

Iată şi alte operaţii ce le puteţi efectua în această lună:

Dezgropaţi tuberculii florilor de vară şi lăsaţi-i să se usuce. Tulpina trebuie tăiată la aproximativ 15 cm. Compostul obţinut din deşeuri organice rezultate din grădinarit – frunze, arbuşti, tufişuri, plante de casă, paie sau iarbă, buruieni înaintea formării seminţelor sau scoarţă este cea mai bună şi mai eficientă “hrană” pentru grădina dumneavoastră.

Chiar dacă acum a plouat din abundenţă, trebuie să vă asiguraţi că primul îngheţ va prinde solul cu rezerve suficiente pentru iarnă;

Tăiaţi foioasele, pomii fructiferi (cireşi, meri, peri şi pruni) imediat ce aceştia au rămas fără frunze dar şi plantele căţărătoare; aceasta este perioada cea mai favorabilă;

Începeţi să acoperiţi cu materiale protectoare plantele sensibile ca să nu dea bruma peste ele;

Tăiaţi gardul viu, dacă necesită această operaţiune, pentru ca primăvara să îl găsească în cele mai bune condiţii. Dacă vremea este deja rece, renunţaţi la tunderea coniferelor;

Când nu va mai ploua abundent puteţi trece şi la aerisirea pajiştei prin efectuarea câtorva forări în sol.

 

 

 

Cele mai citite

Drumuri ca aici, dar fără accidente ca în România

Țara fiordurilor a găsit soluția pentru reducerea accidentelor rutiere O analiză a proinfrastructura.ro arată că, între Oslo și Bergen, primele două orașe ale Norvegiei, există...

Atac masiv cu drone al Ucrainei pe teritoriul Rusiei: 125 de drone distruse, daune în mai multe regiuni

În noaptea de 28 spre 29 septembrie, Ucraina a lansat un atac de amploare cu drone pe teritoriul Rusiei, provocând daune în mai multe...

Cum ar putea arăta noua conducere a BNR. Votul urmează să aibă loc marți

Procesul de selecție pentru noua conducere a Băncii Naționale a României (BNR) devine din ce în ce mai contestat, în special în ceea ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă