O galaxie situată la 5 miliarde de ani lumină de Terra a fost descoperită cu un telescop performant amplasat într-o zonă izolată din Australia, a anunțat luni agenția federală de cercetare științifică din această țară, ”The Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation” (CSIRO), potrivit Agerpres.
Această descoperire, la care au contribuit mai multe universități australiene, va ajuta la cunoașterea unei perioade puțin studiate din istoria Universului.
Citește și: Cea mai strălucitoare GALAXIE din Universul timpuriu, numită după un fotbalist
Galaxia a fost detectată, într-o emisie de radiații care circula către Pământ, de telescopul performant SKA Pathfinder (ASKAP). Colectivul de cercetători, condus de James Allison, a folosit o metodă specială pentru a detecta modificările undelor radio provenite din centrul strălucitor al galaxiei PKS B1740-517, care se află în apropiere de constelația Ara (Altarului).
Emisia de radiații cu o vechime de 5 miliarde de ani era ”marcată” de hidrogenul gazos prin care a călătorit până pe Terra. Gazul absoarbe unele dintre radiații, generând slabe scăderi ale semnalului.
”Acestea sunt mascate de zgomotul de fond la multe observatoare, dar al nostru le-a perceput cu claritate”, a explicat James Allison.
Citește și: GALERIE FOTO: Privește Universul în 88 de fotografii spectaculoase realizate de Hubble
Tehnica absorbției va fi utilizată cu ASKAP pentru a găsi sute de galaxii situate la o distanță de până la 10 miliarde de ani lumină și pentru a determina cât hidrogen gazos conțin ele. Cu ajutorul acestor date, oamenii de știință vor putea înțelege de ce formarea stelelor, care este întreținută de hidrogenul gazos, a scăzut în Univers după punctul maxim atins în urmă cu 10 miliarde de ani.