18 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialINTERCEPTĂRI. Hrebenciuc și fostul șef al SPP, Dumitru Iliescu. Iliescu: ”Știa de...

INTERCEPTĂRI. Hrebenciuc și fostul șef al SPP, Dumitru Iliescu. Iliescu: ”Știa de toți. Știa de Basescu, de 27 de milioane, că a stabilit un plan pentru anul asta și mandatele pe care să le ia”

UPDATE. DNA: Percheziţii acasă la Dumitru Iliescu, fostul şef al SPP. Nu a fost găsit acasa. El ar fi plecat din ţară

UPDATE. Viorel Hrebenciuc și Dumitru Iliescu au fost interceptați când deputatul îi cerea fostului șef al SPP șă obțină date referitoare la emiterea unor mandate de supraveghere tehnică prin care s-a dispus interceptarea comunicațiilor efectuate de el, durata unor astfel de mandate, dacă există posibilitatea de a fi prelungite, măsurile de supraveghere tehnică precum și instituția care a solicitat emiterea acestor mandate, respectiv DNA sau SRI. Convorbirea este din 13. 08. 2014. 

VIOREL HREBENCIUC: Da, da. Eu o sa pot sa va ajut, adica sper sa pot sa va ajut, ca am o multime întreaga de … Am lucrat extraordinar de atent in toata perioada asta, va dati seama, aproape mai mult am stat.

ILIESCU DUMITRU: Dumneavoastra ati descoperit atunci! Atunci a fost prins, ati vazut, dar intre timp am vazut i am vrut sa va previn, ca dumneavoastra m-ati intrebat daca e ceva i v-am spus: Domnule, nu e bine!

VIOREL HREBENCIUC: Da.

ILIESCU DUMITRU: Va aduceti aminte?

VIOREL HREBENCIUC: Da.

Cu aceeșai ocazie, Iliescu Dumitru i-a spus lui Hrebenciuc Viorel că i-a solicitat  ofițerului de poliție judiciară să obțină astfel de informații, iar ofițerul i-a comunicat că Hrebenciuc Viorel a  fost și este interceptat în  baza unui mandat de supraveghere tehnică, emis la solicitarea Direcției Naționale Anticorupție.  
 Totodată, Iliescu  Dumitru  i-a  adus  la  cunoșțintă  lui  Hrebenciuc Viorel  că  respectivul ofițer de poliție are acces la documentele din dosar, precum și  din alte dosare penale de interes, întrucât se află în posesia cheii de la fi etul procurorului de caz, apreciind însă că este riscant că ofițerul de poliție să scoată fizic acte pe care să i le pună la dispoziție, deoarece ar genera suspiciuni în rândul colegilor. 

 Iliescu Dumitru l-a asigurat pe Hrebenciuc Viorel că, prin intermediul ofițerului de  poliție, poate obține în continuare informații cu privire la evoluția dosarelor în care acesta este cercetat, dar și alte dosare penale de interes, sens în care Hrebenciuc Viorel  i-a propus intensificarea contactelor pentru transmiterea acestor date ce nu sunt destinate publicității, aspecte ce rezultă din următoarele fragmente ale discuției dintre cei doi: 

DUMITRU ILIESCU:  (Vorbesc în șoaptă) V-am spus că dumneavostră sunteți pe mandat.

VIOREL HREBENCIUC: Mh! Da.

ILIESCU DUMITRU: Pur și simplu asta e tot ce am aflat.

VIOREL HREBENCIUC: Da, da, da. Dar acum pentru care dosar?

ILIESCU DUMITRU: Nu știu, nu m-am bagat mai mult și vă spun și de ce. El a spus de ce: Domnule, dacă pun întrebiări, șefa mea știe, ciă a viăzut Ia mine în bibliotecă, în sufragerie și știe.

VIOREL HREBENCIUC: Corect, corect! Da, da, da.

ILIESCU DUMITRU: Și zice: Dacă mă apuc acum să intreb …

VIOREL HREBENCIUC: El unde e acum, că am și uitat?

ILIESCU DUMITRU: El este acum la sectorul de politie judiciară și lucrează pe partea judiciară și pe partea de DNA.

VIOREL HREBE : Mh!

ILIESCU DUMITRU: Mi-a spus: Domnule, lucrez Ia …

VIOREL HREBENCIUC: În sfârșit,, nu contează!

ILIESCU DUMITRU: Și a venit cu informația asta, știa șide Ponta, șide toti. Știa cine are dosare, știa de cei special urmariti ș.a.m.d.

VIOREL HREBENCIUC: Da.

ILIESCU DUMITRU: Știa de Basescu, de 27 de milioane, că a stabilit un plan pentru anul asta și mandatele pe care să le ia.

VIOREL HREBENCIUC: Da, da. Mandatele pe cât timp se dau?

ILIESCU DUMITRU: Mandatul se dă în general pe șase luni de zile.

VIOREL HREBENCIUC: Șase luni? Deci sunt încă pe mandat.

ILIESCU DUMITRU: Dacă este un mandat pe siguranță natională, înseamnă că mai sunt câteva săptămâni, dar se poate prelungi, nașule.

VIOREL HREBENCIUC: Păi, la mine se prelungește în mod sigur.

ILIESCU DUMITRU: Pot să-l dea și pe o lună, depinde cât au nevoie. Pot să-l dea și pe trei luni, și pe ase luni, și pe un an, dar, de regulă, se dă pentru șase luni de zile.

VIOREL HREBENCIUC: Da, da.

ILIESCU DUMITRU: (Vorbește în șoaptă- n.n.) și el mi-a spus: Nu știu de ce, dar pe dosarullui, pe partea superioarii a dosarului era un tabel cu persoanele, s-a primit ordin de Ia judeciător, Ia propunerea nu a SRI-ului, ci a DNA-ului, pentru mandate de interceptare. Au mai venit i alte persoane pe mandat, dar lui i-a sarit In ochi numele dumneavoastra pe mandat. L-am rugat sa se documenteze, i-am zis: Documenteaza-te, vezi i tu daca poti sa afli mai multe.

VIOREL HREBENCIUC: Nu, nu.

ILIESCU DUMITRU: Dare riscant. E riscant! A luat dosarul, dar nu se poate, nu știa ce sa faca.

VIOREL HREBENCIUC: Corect! Nu, nu, sa nu faca niciun pas din asta care sa-l miște acum, Doamne ferește, ca il am pe conștiință pe urmă

ILIESCU DUMITRU: Și atunci cand m-a sunat, nu mi-a venit sa cred, dar mi-a zis: Mie mi-a siărit in ochi!

VIOREL HREBENCIUC: Da, da.

(…)

ILIESCU DUMITRU: Da, deci el a vazut, o fi tiut el ca e de la SRI, ca nu e de la SRI? El a spus ca a vazut tabelul de la DNA, o fi fost și la SRI, dar a a vazut acolo.

VIOREL HREBENCIUC: Nu conteaza!

ILIESCU DUMITRU: Insa el mi-a spus ca a vazut pe tabel asta. Eu daca am fost plecat, pe urma a

venit i problema asta, am fost atat de bulversat, ca nu am mai putut sa rna vad cu ei i sa vad despre ce este vorba legat de dumneavoastra.

VIOREL HREBENCIUC: Da, da.

ILIESCU DUMITRU: Acum sa vedem despre ce este vorba. Pot sa rna interesez și la SRI (vorbește în șoaptă), pot sa ma documentez și la DNA.

VIOREL HREBENCIUC: Mh!

ILIESCU DUMITRU: Pot sa rna interesez. Daca vreti, pot sa va dau.

VIOREL HREBENCIUC: Nu-mi dati, nu tiu daca are rost. Eu acum lmi explic de ce nu lmi raspunde Marius Ia telefon. El mi-a trimis felicitari, totul, e foarte corect. Bine, a și fost plecat cu americanii, a venit, nu a venit, p … ma-si!. Eu am pus-o și eu pe chestii din astea.

ILIESCU DUMITRU: Va spun ca aa e suta la suta, garantat.

VIOREL HREBENCIUC: Da, nu, nu. Eu am pus-ope chestii din astea, diel nu imi raspunde.

(…)

ILIESCU DUMITRU: Ce se intfunpla? De ce a venit putin speriat la mine atunci? A fost o discutie cu

procuroarea i procuroarea a intrebat la ce e … Stiti ca v-am zis de atunci, ca l-am ajutat pe sotul ei intr­

o perioada.

VIOREL HREBENCIUC: Da.

ILIESCU DUMITRU: Si vazand chestia asta el a ramas blocat. El a crezut initial ca dosarul alae al dumneavoastra acolo.

VIOREL HREBENCIUC: Da, da.

IILIESCU DUMITRU: Si pe urma i-a dat seama ca, de fapt, erau mai multi in dosarul respectiv i erati i dumneavoastra printre ei.

VIOREL HREBENCIUC: Da.

ILIESCU DUMITRU: Si el mi-a spus ca nu a putut. ..

VIOREL HREBENCIUC: Cand vorbiti cu ea telefon …

ILIESCU DUMITRU: Acum a ramas prietena lui.

VIOREL HREBENCIUC: Nu rna deranjeaza.

ILIESCU DUMITRU: El e un tip din asta foarte corect, munce te mult.

VIOREL HREBENCIUC: Foarte bine! .

ILIESCU DUMITRU: Nu se lasa pana nu termina materialul.

VIOREL HREBENCIUC: Foarte bine!

ILIESCU DUMITRU: Si ea are nevoie, ca sunt cauzele ei, dar ea probabil, știind,ca e o relatie intre noi și dumneavoastra, nu i-a dat dosarul.

VIOREL HREBENCIUC: Da, da.

ILIESCU DUMITRU: In general, ii da toate dosarele. De fapt el ii tine dosarele infișet. El le tine acolo, are cheia de la fișetul ei.

VIOREL HREBENCIUC: Perfect!

ILIESCU DUMITRU: El le pune in ordine, el le cerceteaza, el e conexiunea cu politia pentru diverse acte.

VIOREL HREBENCIUC: Frumos, bravo lui! Excelent!

ILIESCU DUMITRU: Asta e!

VIOREL HREBENCIUC: Singurul lucru, sa stea liniștit dupa aia.

ILIESCU DUMITRU: Eu v-am spus exact a cum e. Nu pot sa va spun ceea ce nu știu, nu cunosc. De fapt, sa va spun sincer, am vrut sa vin sa rna vad cu dumneavoastra numai pentru treaba asta.

VIOREL HREBENCIUC: Haideti sane vedem putin mai des, așa, cam la doua, trei săptămâni.  Eu sper ca pana dupa mijlocullui septembrie, incolo, sa ma reglez putin, a ca sunt și eu pe aici, dar din toate pațile vin …

ILIESCU DUMITRU: Da, știu.

VIOREL HREBENCIUC: Dar din toate părțile vin și chestiuni care trebuie sa se întâmple

Fostul șef al SPP, Dumitru Iliescu ar fi fost, de fapt, intermediarul dintre Viorel Hrebenciuc și DNA, acesta cerând şi obţinând de la un angajat al Direcţiei informaţii despre interceptarea deputatului, informează Mediafax.

Potrivit surselor citate, Hrebenciuc a aflat astfel, prin intermediul lui Iliescu, că a fost şi este interceptat în baza unui mandat de supraveghere tehnică emis la solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Citește și: De ce este acuzat Viorel Hrebenciuc în al treilea dosar de corupție. Dan Șova, audiat la DNA. Fostul șef al SPP, Dumitru Iliescu, implicat în dosarul lui Hrebenciuc (SURSE)

Tot Dumitru Iliescu, susţin anchetatorii, l-ar fi asigurat pe Viorel Hrebenciuc că, prin intermediul angajatului DNA, poate să obţină în continuare informaţii cu privire la evoluţia dosarelor în care acesta este cercetat, dar şi alte dosare penale de interes, astfel că deputatul i-ar fi propus intensificarea contactelor pentru transmiterea acestor date nedestinate publicităţii.

În schimbul acestor servicii, Iliescu i-ar fi cerut lui Hrebenciuc sprijinul pentru angajarea fiicei sale, de profesie arhitect, sens în care deputatul i-a promis că, prin intermediul fiului său, Andrei Hrebenciuc, va determina funcţionari publici să o angajeze într-o instituţie publică, mai spun procurorii anticorupţie.

Citește și: Dan Șova, audiat la DNA

Dumitru Iliescu a fost şef al SPP în perioada 1990-1996.

În noul dosar, în care a fost audiat luni la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), deputatul Viorel Hrebenciuc, care are calitatea de suspect, este urmărit penal pentru instigare la infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, trafic de influenţă, folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite şi cumpărare de influenţă.

Citește si: INTERCEPTĂRI. Hrebenciuc se interesa de urgentarea retrocedărilor din Bacău. DNA: Inculpații au comis infracțiuni de o gravitate deosebită

Surse judiciare au precizat, pentru Mediafax, că respectivul coleg de partid al lui Viorel Hrebenciuc este Dan Şova, purtătorul de cuvânt al SPD.

Şova a venit, luni, la DNA, unde a fost citat în legătură cu acest dosar.

Cele mai citite

BEC a respins candidaturile Partidului Diaspora Unită și a independentului Paul Octavian Jurma

Biroul Electoral Central(BEC) a respins, marţi, lista candidaturilor propuse de Partidul Diaspora Unită la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul...

Ciolacu vrea să-i aducă acasă pe românii din Qatar

„ Sunt ferm convins că în Qatar câştigaţi mult mai bine financiar decât aţi fi câştigat în România în acest moment. Eu sper din...

Introducere în lumea lansetelor feeder

Pescuitul la feeder a devenit una dintre cele mai apreciate tehnici de pescuit în rândul pescarilor profesioniști și amatori din România. Atracția pentru această...
Ultima oră
Pe aceeași temă