-0.8 C
București
miercuri, 19 ianuarie 2022
AcasăSpecialFostul şef al Finanţelor Satu Mare, reţinut de DNA. În dosar este...

Fostul şef al Finanţelor Satu Mare, reţinut de DNA. În dosar este implicat și omul de afaceri George Moiş

Fostul şef al Finanţelor Satu Mare, Ioan Mircea Ardelean, precum și omul de afaceri George Moiş au fost reţinuţi, luni, de procurorii anticorupţie.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciului Teritorial Oradea îl acuză pe Ardelean de luare de mită, iar pe Moiş, de dare de mită. Cei doi vor fi prezentaţi Tribunalului Bihor, cu propunerea de arestare preventivă.

Potrivit anchetatorilor, în noiembrie 2013, Ioan Mircea Ardelean, în calitate de director executiv interimar al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Satu Mare, i-a cerut lui Gheorghe Moiș ca firma acestuia, pe cheltuiala proprie, să se ocupe de renovarea unui imobil situat în Bucureşti, deţinut de fiica lui Ardelean. "În schimbul acestui folos patrimonial, inculpatul Ardelean Ioan-Mircea l-a asigurat pe agentul economic că va face demersurile necesare atât pentru a-i fi aprobată, în regim de urgenţă, cererea de rambursare TVA, pentru suma de 771.275 lei, aferentă lunii octombrie 2013, cât și pentru ca această sumă de bani să fie plătită în favoarea societății într-un termen cât mai scurt. Astfel, în baza acestei înțelegeri prealabile dintre cei doi inculpați, în cursul lunii decembrie 2013, inculpatul Moiș Gheorghe a dispus unor angajați ai săi să execute lucrări de renovare, constând în achiziţia de materiale şi executarea lucrărilor de modernizare a imobilului respectiv, costul total al lucrărilor, în valoare de 23.614 lei, fiind suportat în întregime de firma acestuia", susţin procurorii, în ordonanţele de reţinere.

DNA mai precizează că la 22 decembrie 2013, cererea de rambursare a TVA depusă de firma lui Moiș a fost aprobată în întregime de funcționarii Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Satu Mare. "La data de 22 decembrie 2013, a fost emisă decizia de rambursare a TVA în cuantum de 771.275 lei, act care a fost semnat de către inculpatul Ardelean Ioan Mircea, fără a fi efectuat ulterior vreun control de către inspectorii fiscali din cadrul instituției amintite, în ciuda faptului că societatea respectivă figura în evidențele instituției cu risc fiscal ridicat", mai arată procurorii.

Anchetatorii mai suţin că la 6 decembrie 2013, după ce fuseseră demarate lucrările de renovare a casei, Moiș îi ceruse lui Ardelean ca instituția publică pe care acesta o conducea să facă plata sumei respective până la 25 decembrie 2013. Ardelean, adaugă DNA, l-a asigurat că în 24 decembrie 2013 va fi virată acea sumă de bani în contul firmei, fapt care s-a și întâmplat.

În acest dosar, instrumentat cu sprijinul SRI, procurorii au dispus sechestru asigurător asupra mai multor sume de bani (25.000 de euro şi 75.000 lei) și a unor monede cu o valoare totală de circa 37.000 euro, ridicate de la Ioan Mircea Ardelean.

Cele mai citite

Incident la metrou Lujerului! O femeie a încercat să împingă oamenii pe șine

A fost alertă la metrou, în stația Lujerului! O femeie a încercat să împingă mai mulți călători pe șinele de tren. Întâmplarea s-a petrecut...

Agroland atrage 14,7 milioane de lei de la investitori

Compania românească Agroland Business System, controlată de timișoreanul Horia Cardoş, care deţine cea mai mare reţea de magazine agricole din România, atrage 14,7 milioane...

Cum l-a protejat sistemul pe Fritz să nu ajungă un nou caz Djokovic

Pentru că nu are nicio idee clară de dezvoltare sportivă și culturală, Dominic Fritz, primarul userist al Timișoarei, a anunțat că a gestionat 115...
Ultima oră
Pe aceeași temă