18.2 C
București
joi, 24 aprilie 2025
AcasăSpecialFostul sef "Acvila": Achizitiile s-au derulat prin MAI

Fostul sef „Acvila”: Achizitiile s-au derulat prin MAI

Fostul sef al Acvila, Valeriu Mihai spune ca achizitiile pentru aceasta unitate s-au derulat prin directiile de specialitate ale Ministerului Administratiei si Internelor dupa reguli stricte, informatiile recente despre aceste achizitii fiind eronate si tendentioase, transmite Mediafax.
Jandarmeria a sesizat Corpul de Control al Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) in legatura cu "numeroase nereguli" privind achizitiile realizate de grupul de interventie "Acvila", aratand ca un luptator avea trei perechi de schiuri, iar un tricou, cumparat cu 100 de lei, era dus la casare dupa ce era purtat o singura data.
In legatura cu achizitiile publice, comisarul Valeriu Mihai a precizat ca se fac dupa reguli foarte drastice, achizitiile in cazul Acvila fiind derulate prin directiile de specialitate din cadrul MAI, el adaugand ca "daca nu te ocupi de achizitii publice, nu ai de unde sa cunosti procedurile".
"Facem o lista prin care solicitam urmatoarele produse, tot ce ar fi nevoie pentru asemenea unitate, dupa care fiecare structura din minister isi ia din lista respectiva partea care include domeniul sau de activitate, ocupandu-se de aceste achizitii", a aratat Valeriu Mihai.
El a explicat ca achizitiile publice se fac numai in baza CPV – coduri comune de achizitii publice care includ mai multe produse, fara ca aceasta sa insemne ca sunt achizitionate toate produsele incluse in codul respectiv. Asa s-a intamplat si in cazul prezervativelor care apar pe listele de achizitii, la un anumit cod, de pe lista aferenta codului fiind achizitionate odorizantele pentru toalete.
Mihai a mentionat ca, de exemplu, in cazul vestelor, exista mai multe tipuri, iar cea pe care o avea in dotare Acvila, in valoare de aproximativ 14.000 de lei, este cea de tip 4 plus, care are cel mai mare nivel de protectie aparut la nivel mondial.
"Sunt 27 de asemenea veste in toata Romania si toate erau la noi, insa toti lupatorii Acvila ar fi trebuit sa aiba acest tip de vesta. Acest tip de vesta este Rolls-Roys-ul vestelor de protectie. Se foloseste pentru un anumit tip de armament, avand o mai buna protectie balistica. De exemplu, la vesta de tip 3A, daca este folosit un AKM, vesta nu face doi bani", a spus Mihai.
El a mai spus ca, desi bunurile din dotarea Acvila au fost probabil achizitionate de la acelasi distribuitor ca cele achizitionate de Jandarmerie, niciunul dintre acestea nu este de acelasi tip.
Referindu-se la tricourile achizitionate de Acvila, el a explicat ca cele folosite la antrenament costa 30,54 lei, dar ca exista si tricouri cumparate la 150 de lei, confectionate din nomex, un material ignifug si a carui valoare este intr-adevar de 148,75 lei.
"Aceste tricouri din nomex nu le-am folosit niciodata, sunt toate in tipla, doar le luam la noi, la misiunile unde aveam informatii ca se putea folosi focul", a spus Mihai, mentionand ca acesteau au fost achizitionate pentru protectia personalului. Asa s-a intamplat si in cazul combinezonului pe care nu l-am imbracat decat in anumite situatii cand aveam informatii cand aveam informatii ca se putea arunca cu foc, cu Molotov", a mai spus fostul sef al Acvila.
In legatura cu achizitionarea a 1.000 de genti in valoare de 1000 de lei bucata, Mihai a explicat ca Acvila a fost dotata cu patru tipuri de genti. Din primul tip au fost cumparate 500 de bucati in valoare de 179 de lei fiecare, din al doilea tip, 70, cu 160 de lei fiecare, din al treilea tip, 64 de bucati, in valoare de 63 de lei fiecare, iar din al patrulea tip, 40 de bucati in valoare de 1050 de lei fiecare.
Acestea din urma sunt genti speciale, impermeabile, folosite de scafandri, a spus Mihai.
In legatura cu informatiile legate de schiuri, respectiv ca fiecare luptator Acvila avea cate trei – patru perechi, Mihai a mentionat ca unitatea detinea 60 de perechi de schiuri si 60 de perechi de clapari.
"Noi suntem peste 80 si nici macar nu aveam cate o pereche pentru fiecare om. Plecam la pregatire, la munte, pe rand si le foloseam unii de la altii, nefiind igienic deloc", a precizat Mihai. El a adaugat ca aceste echipamente sunt de acelasi tip, singura diferenta fiind cea de culoare.
Referitor la manusile pe care le avea in dotare Acvila, Mihai a spus ca acestea erau de diferite tipuri, folosite atunci cand cobori dintr-un elicopter pe o coarda groasa, manusi din nomex, de scafandru, de schi, de rapel – cu care cobori pe exteriorul unei cladiri, de antrenament, printre care cele de box.
"Aceste manusi trebuie sa le cunosti, sa stii la ce se intrebuinteaza fiecare. Cand nu stii, spui ca ai si tu asemenea manusi", a declarat fostul sef al Acvila.
Intrebat in legatura cu achizitionarea de sosete cu ursuleti si lenjerie viu colorata, fostul sef Acvila a spus ca toate acestea '"sunt povesti, nu le-am avut niciodata".
Misiunile Acvila includeau cinci misiuni permanente pe durata unui an si altele punctuale, facute impreuna cu Crima Organizata si DIICOT, a precizat Mihai.
"Tot ce a facut Acvila in ultimii sase ani nu poate face Jandarmeria, deoarece legea Jandarmeriei nu-i permite. In momentul in care faci o asemenea mutare trebuie sa faci o documentare foarte buna, sa-ti iei specialisti. Insa, multi vad, putini cunosc", a declarat Mihai.
Toate aceste informatii au fost prezentate intr-un mod eronat si tendentios, a spus Mihai, care a adaugat ca detine documente in sprijinul afirmatiilor sale.
"Pe timpul procedurilor de predare-primire a patrimoniului apartinand Grupului Special de Protectie si Interventii Acvila, comisia responsabila a Jandarmeriei Romane a sesizat Corpul de Control al Ministerului Administratiei si Internelor, in legatura cu numeroase neregului privind modul in care s-au realizat achizitiile la nivelul acestei unitati", se arata intr-un comunicat al Jandarmeriei, Brigada Speciala de Interventie "Vlad Tepes", remis, vineri seara, Mediafax.
Potrivit sursei citate, comisia care a inventariat patrimoniul Unitatii Speciale Acvila, estimat la peste 70 de miliarde de lei vechi, a constatat ca suma este cu mult peste valoarea reala a bunurilor achizitionate.
"De exemplu, fiecare luptator Acvila avea cel putin trei perechi de schiuri, cinci perechi de bocanci, doua echipamente pentru scufundari, sase perechi de manusi (intre care si de box), iar un singur tricou, cumparat cu suma de un milion de lei vechi, era dus la casare dupa ce era imbracat o singura data", se arata in comunicat.
In prezent, 82 dintre cei 83 de luptatori Acvila, unitate care a trecut in subordinea Brigazii Speciale de Interventie Vlad Tepes a Jandarmeriei Romane, lucreaza in cadrul Politiei Romane, fiind inlocuiti cu jandarmi, mentiona comunicatul.
Potrivit unor surse din cadrul Jandarmeriei, grupul Acvila avea printre achizitii bocanci la pretul de 800 de lei perechea, in conditiile in care aceiasi bocanci, cumparati de Brigada speciala de jandarmi de la acelasi furnizor, ar fi costat 200 de lei.
O vesta antiglont ar fi fost cumparata de Acvila cu 1.400 de lei, in conditiile a cumparat Brigada a cumparat-o cu 240 de lei.
Un combinezon de interventie achizitionat de Acvila cu 1.000 de lei ar fi costat Brigada speciala de jandarmi 380 de lei.
De asemenea, s-a constatat ca cei de la Acvila au achizitionat 1.000 de genti de 1.000 de lei, in conditiile in care in grupul Acvila erau incadrati 83 de lucratori, din care doar 40 operativi.
Acvila a mai achizitionat sosete albastre cu ursuleti, lenjerie viu colorata – violet, bleu, roz – vesela colorata, servetele roz, conform surselor citate, care sustin ca s-au facut si deconturi pentru tatuajele facute de luptatorii Acvila, precum si pentru epilari.
Pe listele de achizitii figurau si prezervative, mai sustineau aceleasi surse.
Aceleasi surse spuneau ca, in timp ce bugetul pentru rechizite, consumabile al Brigazii speciale este de 20.000 de lei pe an, la Acvila era de 500.000 de lei, potrivit Mediafax.

Cele mai citite

Investițiile imobiliare revin în forță în România: Peste 160 de milioane de euro în primul trimestru din 2025

Piața imobiliară locală a înregistrat o performanță solidă în primele trei luni ale anului, cu un volum total al investițiilor de 169 milioane de...

Meta AI pe WhatsApp. Ce este, cum funcționează și cum îl poți bloca

WhatsApp se află în centrul unei controverse aprinse după ce utilizatorii au început să observe prezența unui nou element vizual: cercul albastru al Meta...

Alcaraz spune pas turneului de la Madrid! Accidentarea de la Barcelona îl ține pe tușă pe campionul en-titre

Spaniolul de 21 de ani a anunțat că nu va participa la Madrid Open, din cauza unei accidentări care îl chinuie de câteva zile. Carlos...
Ultima oră
Pe aceeași temă