29.4 C
București
luni, 4 iulie 2022
AcasăSpecialFostul prodecan al Facultăţii de Medicină din Braşov, condamnat DEFINITIV pentru mită....

Fostul prodecan al Facultăţii de Medicină din Braşov, condamnat DEFINITIV pentru mită. Câți ani va petrece în închisoare

Fostul prodecan de la Facultatea de Medicină din Braşov, Lazăr Onisâi, a fost condamnat definitiv la trei ani și șase luni de închisoare cu executare de Curtea de Apel Brașov, într-un al doilea dosar de luare de mită de la studenți, relatează Mediafax

De asemenea, el a primit interdicția ca timp de cinci ani să mai ocupe funcţia de cadru didactic la unităţi de învăţământ de stat sau particular.

Totodată, instanța a dispus confiscarea de la profesor a sumei de 400 de euro pe care acesta o ceruse de la un student pentru promovarea unui examen.

Decizia Curții de Apel Brașov este definitivă.

Miercuri, fostul prodecan de la Facultatea de Medicină din Braşov a fost încarcerat la Penitenciarul Codlea.

Onisâi a fost trimis în judecată în acest dosar în octombrie 2014 de Parchetul Tribunalului Brașov, pentru peste 30 de fapte de luare de mită și trafic de influență, cazul nefiind mediatizat de către anchetatori.

În acest dosar, Tribunalul Braşov l-a condamnat inițial pe fostul prodecan de la Facultatea de Medicină din Brașov, în luna mai, la trei ani de închisoare cu suspendare. Procurorii au făcut recurs atunci la decizia instanței.

În martie 2014, Lazăr Onisâi a fost condamnat definitiv, tot de Curtea de Apel Braşov, la doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare, într-un alt dosar în care a fost judecat după ce a luat mită de la 32 de studenţi.

Totodată, Onisâi a fost obligat să returneze celor 32 de studenţi care l-au denunţat sumele cerute pentru a-i promova la examene, fiind vorba despre 8.750 de euro. Cadrul didactic a returnat banii, sumele pornind de la 100 de euro şi ajungând până la 1.250 de euro.

Suma cerută în mod obişnuit de profesor de la studenţi pentru promovarea examenelor era de 200 de euro, dar au fost şi studenţi care au plătit 900, 1.000 sau chiar 1.250 de euro. Profesorul îşi fixa „onorariul” după ce, în prealabil, se interesa de situaţia materială a studenţilor şi a familiilor acestora. În acest caz, Onisâi a fost trimis în judecată în august 2013 de către procurorii Parchetului Tribunalului Braşov, pentru luare de mită.

Profesorul Lazăr Onisâi a fost arestat preventiv în 11 februarie 2014 în acest dosar, iar după expirarea mandatului de arestare a fost eliberat.

Lazăr Onisâi a fost prodecan al Facultăţii de Medicină a Universităţii „Transilvania” Braşov în perioada 2008 – 2012, iar până în momentul arestării a fost profesor universitar la disciplina Anatomie-Embriologie. De asemenea, profesorul a făcut parte din Consiliul Consultativ al Maternităţii Braşov. Profesorului i-a fost desfăcut contractul de muncă de la Universitatea ”Transilvania” după ce a fost arestat preventiv.

Cele mai citite

Sultanul Erdoğan și-a deschis în NATO califat 

Până la lăsarea mică, prin renunțarea la veto-ul împotriva Suediei și Finlandei în procesul de aderare la NATO,Erdoğan era considerat un dictator veros. Un...

Ziua Independenței Statelor Unite. O formație militară americană susține concerte în România

O formație militară americană susține concerte în România, pentru a marca Ziua Independenței Statelor Unite, 4 iulie. Formația Rhine River Ramblers face parte din Orchestra...

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 131. Lukașenko anunță că armata din Belarus este unificată cu cea a Rusiei, împotriva Ucrainei

Armata din Belarus este unificată cu cea a Rusiei, împotriva Ucrainei, a anunțat șeful statului belarus, Aleksandr Lukașenko, cel mai apropiat aliat al lui...
Ultima oră
Pe aceeași temă