3.7 C
Bucharest
Wednesday, 29 November 2023
HomeSpecialFostul premier portughez Jose Socrates, supus unui interogatoriu maraton

Fostul premier portughez Jose Socrates, supus unui interogatoriu maraton

Fostul premier portughez Jose Socrates este supus unui interogatoriu maraton timp de mai multe ore duminică şi va continua și luni. Jose Socrates este suspectat de fraudă fiscală iar interogatoriul este condus de un judecător de instrucţie de la Tribunalul central din Lisabona.

"Starea sa de spirit este foarte bună, este încrezător", a anunţat avocatul său Joao Araujo, citat de AFP și preluat de Mediafax.

Fostul şef al Guvernului socialist, care a condus ţara între 2005 şi 2011, se pregătea să petreacă o a treia noapte în arest, după ce a fost interogat toată ziua de judecător.

Arestat vineri seara de poliţie în cadrul unei anchete de fraudă fiscală, corupţie şi spălare de bani, el ar urma să explice operaţiunile bancare şi transferurile suspecte de bani.

Arestarea politicianului a generat consternare în Portugalia, deja afectată de un caz de corupţie legat de atribuirea unor vize preferenţiale investitorilor străini.

Guvernul de centru-dreapta trebuie să rămână foarte discret. Cazul "ţine de justiţie şi nu de politică", a comentat duminică premierul Pedro Passos Coelho, înainte de a adăuga că "Portugalia dispune de instituţii puternice care funcţionează".

"Este o zi tristă pentru Portugalia şi portughezi", a apreciat sâmbătă fostul premier conservator Pedro Santana Lopes, exprimându-şi dorinţa de a "se face dreptate" dacă abuzurile în exercitarea funcţiilor publice se vor dovedi reale.
Primarul Lisabonei, Antonio Costa, proaspăt ales secretar general al Partidului Socialist portughez, le-a cerut sâmbătă militanţilor să rămână "concentraţi pe acţiunea politică".

Întrebat în legătură cu moştenirea politică a lui Socrates, Costa a refuzat să se distanţeze, declarând că "PS nu adoptă practici staliniste care constau în îndepărtarea fotografiilor" foştilor conducători.

Trei apropiaţi ai lui Socrates au fost, de asemenea, arestaţi în cadrul anchetei, omul de afaceri Carlos Santos Silva, avocatul Gonçalo Trindade Ferreira şi şoferul fostului premier Joao Perna, mai scrie Mediafax.

Au fost efectuate mai multe percheziţii, în special la domiciliul lui Socrates la Lisabona, în prezenţa fostului premier. Suspiciunile se referă la operaţiuni bancare şi transfer de bani de origine necunoscută, potrivit Ministerului Public.

Ancheta a fost deschisă după un denunţ făcut de o bancă la Departamentul central de investigaţie şi acţiune penală (DCIAP), în cadrul legii privind prevenirea spălării de bani, a precizat Parchetul.

Potrivit presei portugheze, alerta a fost dată de Caixa geral de depositos. Anchetatorii au dubii în legătură cu sumele mari transferate în contul lui Socrates, care par incompatibile cu veniturile pe care le-a declarat la fisc.

Cele mai citite

CSM Constanţa merge în grupele principale ale EHF European League

Formația de handbal masculin CSM Constanţa s-a calificat în grupele principale ale EHF European League, după ce a învins marți seara echipa maghiară MOL...

BREAKING NEWS. Fugarul Cătălin Cherecheș a fost prins în Germania

Primarul fugar Cătălin Cherecheş, condamnat definitiv la cinci ani de închisoare pentru corupţie, a fost reţinut de poliţiştii germani în orașul Augsburg. „În seara de...
00:01:02

Prețurile biletelor de metrou din Paris se vor dubla în timpul JO din 2024

Prețurile biletelor de metrou din Paris aproape se vor dubla în timpul JO din 2024, a anunțat președintele regiunii capitalei franceze, adăugând că rezidenții...
Ultima oră
Pe aceeași temă