5 C
Bucharest
Saturday, 2 December 2023
HomeSpecialFostul negociator al lui Bill Clinton va efectua o "vizită privată" în...

Fostul negociator al lui Bill Clinton va efectua o “vizită privată” în Coreea de Nord

Fostul negociator al preşedintelui Bill Clinton şi actual guvernator al statului New Mexico, Bill Richardson, va efectua o “vizită privată” în Coreea de Nord, a anunţat miercuri Departamentul de Stat, citat de AFP, informează Mediafax.

“Este o vizită privată. El nu va purta niciun mesaj anume din partea Statelor Unite”, a anunţat Philip Crowley, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

Fostul diplomat de rang înalt va fi în contact cu Departamentul de Stat înainte de plecare şi după întoarcere, a precizat purtătorul de cuvânt.

Guvernatorul va efectua această vizită între 16 şi 20 decembrie, la invitaţia ministrului Afacerilor Externe şi negociator în domeniul nuclear, Kim Gye Gwan, a anunţat un comunicat al Biroului lui Richardson.

Potrivit acestui text, fostul diplomat este “tot mai îngrijorat” de acţiunile nord-coreene şi “speră să fie util în această perioadă delicată”.

“Dacă pot contribui la o scădere a tensiunii în Peninsula (Coreea), călătoria merită efortul”, scrie el.

Vizita acestuia are loc într-un context extrem de tensionat între regimul de la Phenian şi Coreea de Sud, Washingtonul fiind unul dintre principalii aliaţi ai sud-coreenilor. Într-un bombardament nord-coreean asupra unei insule sud-coreene, luna trecută, au fost ucise patru persoane, iar 18 au fost rănite.

Bill Richardson a fost ambasadorul american la ONU şi secretar al Energiei, în mandatul preşedintelui democrat Bill Clinton.

El a efectuat, pentru Clinton, mai multe misiuni diplomatice delicate, în anii ’90. Richardson a efectuat două vizite în Coreea de Nord, cu scopul de a obţine eliberarea unor americani deţinuţi în această ţară.

El s-a întors în această ţară în 2007, în cadrul unei misiuni vizând repatrierea rămăşiţelor unor soldaţi americani ucişi în timpul Războiului din Coreea (1950-1953).

Iar în vara lui 2009, Richardson a avut o rară întâlnire cu diplomaţi nord-coreeni, în statul său, în sud-vestul Statelor Unite.

Washingtonul s-a întâlnit, luni, cu aliaţii săi japonez şi sud-coreean pentru a consolida alianţele în Extremul Orient, izolând prin această mişcare China, cărora Statele Unite şi aliaţii lor îi cer să facă presiuni asupra Phenianului.

Cele mai citite

VIDEO. Vedeta din România care ține post negru! “Nu am băut nimic decât apă”

La vârsta de 53 de ani, Damian Drăghici a intrat din nou în post negru și se află deja la a cincea zi a...

Mesajul lui Iohannis de Ziua Națională. VIDEO

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că la 105 ani de la Marea Unire este important să reflectăm asupra reuşitelor şi a progreselor realizate."Dragi români,...

A fost descoperită o capodoperă dispărută a lui Botticelli, în valoare de 109 milioane de dolari

O capodoperă a lui Botticelli, dată dispărută de peste jumătate de secol, a fost găsită. Era "ascunsă" la vedere, în casa unei familii italiene. Comandamentul...
Ultima oră
Pe aceeași temă