Cateva sute de persoane au participat, sambata, la comemorarea fostului premier al Romaniei din perioada interbelica, Iuliu Maniu, la Sighetu Marmatiei (judetul Maramures). Participantii la ceremonii, intre care s-a aflat primarul din Timisoara, Gheorghe Ciuhandu, care este si presedintele PPCD (fostul PNTCD), s-au adunat la sediul temnitei in care a murit liderul taranist acum 53 de ani.
Oamenii au vizitat locul in care s-a stins artizanul Unirii Transilvaniei cu Romania din anul 1918, precum si celula 44, in care au fost exterminati o parte insemnata a liderilor religiosi ai romanilor din perioada interbelica. Asa ar fi arhiepiscopul ad personam Valeriu Traian Frentiu, conducatorul Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, episcopul Ioan Suciu, administrator apostolic al Arhiepiscopiei de Alba-Iulia si Fagaras, episcopul romano-catolic de Iasi, Anton Durcovici, sau episcopul auxiliar greco-catolic de Bucuresti, Tit Liviu Chinezu, care a fost si protopopul roman unit al Capitalei.
In celula episcopilor este amenajata in prezent o expozitie dedicata sindicatului polonez “Solidaritatea”, iar celula in care a murit Iuliu Maniu a fost lasata exact in starea in care era la vremea cand a murit fostul lider al PNT, adica pereti murdari si reci, o ferestruica cu zabrele care nu reuseste sa lumineze temnita, un pat de fier cu o saltea care pare ca este in pragul destramarii, o galetusa si o cana de tabla, precum si haine grosolane si vargate de puscarias. Singura schimbare este reprezentata de lumanarile aprinse pentru sufletul celui care a condus Consiliul Dirigent din Transilvania.
Printre cei care au intrat in celula lui Iuliu Maniu se afla oameni care au trecut prin calvarul temnitelor comuniste. Asa ar fi, de pilda, clujeanul Iulius Filip. El a fost arestat in mai multe randuri pentru ca a protestat impotriva abuzurilor autoritatilor comuniste si a trimis un mesaj de felicitare primului sindicat liber din lagarul comunist, “Solidaritatea”. Iulius Filip a fost arestat in 1981 si plimbat prin mai multe inchisori.
Oamenii care au ajuns, sambata, la Sighet au participat si la un simpozion, iar apoi au mers la Cimitirul Saracilor, in care au fost ingropati o mare parte a celor care au pierit in temnitele comuniste.