Fostuljudecător de la Înalta Curte Florin Costiniu, acuzat de complicitate la trafic de influenţă în dosarul senatorului Cătălin Voicu, a declarat că pensia de 16.000 de lei pe care o încasează este justificată de lege. Mai mult, soţia sa, judecătoarea Viorica Costiniu, crede că este vorba despre un drept câştigat şi că „este prea puţin”, scrie HotNews.ro. Pe de altă parte, Procurorul general Laura Codruţa Kovesi susţine că magistraţilor aflaţi în situaţia lui Costiniu ar trebui să le fie suspendat dreptul la pensie până la o decizie definitivă.
Prezent la ÎCCJ la un nou termen în dosarul de corupţie al senatorului Voicu, fostul judecător, a declarat că pensia sa de 16.000 lei este justificată de prevederile legale. „Această pensie este justificată de lege. Nu vreau să mai discut”, a declarat Costiniu.
Citeşte şi Magistraţi cu pensii nesimţite: Florin Costiniu, judecat pentru corupţie – 16.000 lei
Fost şef al Secţiei Civile a ÎCCJ, Florin Costiniu s-a pensionat în 2010 şi beneficiază de o pensie de 16.063 de lei pe lună, potrivit TVR. Florin Costiniu a fost arestat preventiv pentru trei zile în 2010 şi acum este judecat în libertate pentru corupţie în dosarul senatorului PSD Cătălin Voicu.
Potrivit legislaţiei, pensia fostului judecător Costiniu a fost calculată în procent de 80% din ultimul salariu. În 2009, în ultima declaraţie de avere depusă de Florin Costiniu, acesta a precizat că a obţinut venituri salariale anuale de 215.000 lei, iar soţia sa avea venituri salariale de 110.000 lei.
Kovesi a declarat joi seara că magistraţii condamnaţi pentru fapte de corupţie nu trebuie să primească pensie de serviciu. „Eu susţin că în momentul în care s-a pus în mişcare acţiunea penală şi magistratul este suspendat, să-i fie suspendat şi dreptul de a primi pensie de serviciu. Dacă este condamnat, să nu mai aibă dreptul la acea pensie specială. Dacă este achitat, să beneficieze de toate drepturile”, a declarat Kovesi.
Florin Costiniu nu este singurul magistrat în acesta situaţie. Procurorul Sterian Guli, condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare (sentinţă nedefinitiva), a solicitat şi el pensionarea. Procurorul ar urma să beneficieze de o pensie de 9.271 lei, adică 80 la sută din ultimul salariu.