24.2 C
București
joi, 25 iulie 2024
AcasăSpecialFosta judecătoare care a luat bani de la Dinel Staicu pentru a-i...

Fosta judecătoare care a luat bani de la Dinel Staicu pentru a-i anula pedeapsa, condamnată de Instanța Supremă

Veronica Cârstoiu, fosta judecătoare acuzată că a primit aproximativ 630.000 euro mită de la omul de afaceri Dinel Staicu pentru a-i anula acestuia pedeapsa din dosarul de fraudare a Băncii Internaţionale a Religiilor (BIR), a fost condamnată definitiv de Instanța Supremă. 

Iniţial, Veronica Cârstoiu a primit în martie 2015 o condamnare de 5 ani închisoare la Curtea de Apel Constanţa, pedeapsă mărită la 7 ani închisoare în urma deciziei definitive luate de instanţa supremă. 

ÎCCJ a mai decis ca fosta judecătoare să plătească suma de 490.000 de euro, fiind confiscat un apartament al acesteia. De asemenea, ea trebuie să achite şi 156.351 lei reprezentând despăgubiri civile către Curtea de Apel Bucureşti, transmite Agerpres

În rest, au fost menţinute condamnările date de Curtea de Apel Constanţa: Florin Cergan (fiul Veronicăi Cârstoiu) – 2 ani închisoare, Lucian Băgia (avocat) – 2 ani închisoare cu suspendare, Marilena Cucianu – 3 ani cu suspendare. De asemenea, avocatul Lucian Băgia a fost obligat să plătească suma de 350.000 de euro. 

Veronica Cârstoiu este acuzată de luare de mită, trafic de influenţă, complicitate la trafic de influenţă, instigare la spălare a banilor, comisă în legătură directă cu infracţiunea de luare de mită, înşelăciune în formă continuată (65 acte materiale), două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (65 acte materiale). 

Potrivit DNA, în cursul lunii februarie 2012, judecătoarea Veronica Cârstoiu de la Curtea de Apel Bucureşti a primit, prin intermediul avocatei Adriana Dascălu, aproximativ 630.000 de euro de la Dinel Staicu, pentru a pronunţa, împreună cu alţi doi membri ai completului de judecată, o soluţie de admitere a contestaţiei în anulare formulate de Dinel Staicu, în dosarul în care acesta fusese condamnat la şapte ani de închisoare pentru fraudarea Băncii Internaţionale a Religiilor. 

„Banii au fost primiţi prin medierea lui Staicu Marian – fratele lui Dinel Staicu şi a inculpatei Popescu Carmen Ioana. (…) În scopul menţionat, anterior pronunţării deciziei, Dascălu Adriana a pretins de la Staicu Dinel suma de 2.500.000 euro, diminuată ulterior, succesiv, la 2.000.000 euro şi, respectiv, la 1.500.000 euro. Din banii pretinşi, Dascălu Adriana a primit 1.200.000 euro de la Staicu Marian, care s-a preocupat împreună cu inculpata Popescu Carmen Ioana de procurarea banilor”, susţin procurorii DNA. 

Procurorii mai susţin că, în perioada ianuarie 2008 – iunie 2013, având funcţia de judecător la CAB, Veronica Cârstoiu a indus în eroare, cu ajutorul Marilenei Cucianu, funcţionarii din cadrul Departamentului economic al aceleiaşi instanţe, prin folosirea lunară (cu excepţia lunii iunie 2010) a 65 de înscrisuri pe care le-a falsificat. 

„Înscrisurile respective atestau, în fals, faptul că Veronica Cârstoiu deţinea calitatea de chiriaş în temeiul a două contracte de închiriere încheiate succesiv cu inculpata Marilena Cucianu şi cu o altă persoană. În acest fel, judecătoarea Veronica Cârstoiu a obţinut pentru sine şi pentru Marilena Cucianu un folos material injust prin compensarea ilegală a chiriei. Fapta a cauzat o pagubă de 140.064 lei în dauna Curţii de Apel Bucureşti”, susţin anchetatorii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă