17.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialFosta exploatare miniera, vanduta fara licitatie

Fosta exploatare miniera, vanduta fara licitatie

Fosta exploatare miniera Aninoasa este taiata bucata cu bucata de o firma care a incheiat contract direct cu edilul-sef al localitatii, Ilie Botgros. Pe firul afacerii a intrat si politia.

Exploatarea Miniera Aninoasa nu mai asigura huila, dar a devenit, in schimb, o sursa buna de bani pentru o societate comerciala care se ocupa cu achizitionarea si revanzarea fierului vechi. O activitate profitabila, in conditiile in care pe fosta platforma miniera se gaseste fier din abundenta. In plus, societatea nici nu a trebuit sa-si bata capul cu alti competitori in cadrul unei licitatii si nu a avut nevoie nici macar de avizul legal al consilierilor locali, pentru ca totul a fost aranjat de catre primarul din Aninoasa, Ilie Botgros. "Legea 215 ne obliga ca orice activitate, vanzare, concesiune, sa se faca cu acordul a doua treimi din consilierii locali. Contractul incheiat la mina respectiva privind vanzarea fierului vechi s-a facut prin dispozitie de primar, cu o comisie de negociere, si s-a vandut de domnul primar", a declarat Mihaita Nistor, viceprimar in Aninoasa. In aceste conditii, consilierii cer sa se verifice legalitatea contractului incheiat de primar.

Afacerea este cercetata si de politistii din localitate, care au sesizat forurile competente, dupa ce au depistat in trafic o masina plina cu fier vechi de la Mina Aninoasa. "Un echipaj din cadrul Politiei Aninoasa a depistat in trafic o autoutilitara care transporta fier vechi. La verificarea legalitatii transportului, s-a constatat ca este insotit de documente legale de provenienta. Ulterior, cu ocazia verificarilor efectuate, s-a stabilit ca intre Primaria Aninoasa si o societate care are ca obiect de activitate achizitionarea deseurilor metalice, SC Eurofer SRL Aninoasa, exista un contract de vanzare-cumparare. Cu privire la modul in care a fost incheiat, noi am facut demersuri catre institutiile abilitate sa se verifice legalitatea incheierii acestui contract", a precizat Cristian Tatra, ofiter la Investigatii Criminale.

Corpul de Control al Prefecturii Hunedoara se va afla in aceasta saptamana la Aninoasa, pentru a verifica legalitatea actelor incheiate de primar cu firma in cauza, care a cumparat fara licitatie o parte a fierului vechi de pe fosta platforma miniera. Primarul orasului Aninoasa, Ilie Botgros, sustine ca nu il intereseaza acuzatiile consilierilor locali, pentru ca nu se face vinovat de nimic. "Nu ma intereseaza. N-am nici o treaba, poate sa vina Corpul de Control. Din punctul meu de vedere, totul este legal. Atat timp cat nu e in domeniul public sau privat al orasului, nu e treaba consiliului. Eu am facut curatenie pe domeniul public", sustine Botgros. Contractul cu firma respectiva este pentru o cantitate de 150 tone, la pretul de 4.000 lei vechi/kilogram.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă