32.2 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăSpecialFosta directoare de la "Bolintineanu", trimisă în judecată în dosarul fraudelor la...

Fosta directoare de la „Bolintineanu”, trimisă în judecată în dosarul fraudelor la bacalaureat

Fosta directoare a Liceului „Dimitrie Bolintineanu” din Bucureşti, Costica Vărzaru, a fost trimisă în judecată, vineri, în dosarul fraudei de la bacalaureat, alături de vicepreşedinta comisiei de examen, o membră a comitetului de părinţi şi secretara liceului.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au trimis-o în judecată, în stare de arest, pe Costica Vărzaru, pentru trafic de influenţă şi instigare la tentativă la infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, se arată într-un comunicat de presă remis de Parchetul Capitalei.

În acelaşi dosar, procurorii le-au trimis în judecată pe Gina Ciontoiu, membră a comitetului de părinţi, pentru trafic de influenţă, Elena Dumitru, secretara liceului, şi Mimioza Maria Vulcu, vicepreşedintă a comisiei de bacalaureat, pentru tentativă la infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

Citeşte şi Fosta directoare de la „Bolintineanu” rămâne în arest

Potrivit rechizitorului, în perioada mai-iunie 2013, Costica Vărzaru, în calitate de director al Liceului Teoretic „Dimitrie Bolintineanu”, cu sprijinul Ginei Ciontoiu, membră a comitetului de părinţi, a pretins şi primit bani de la elevi înscrişi la examenul de bacalaureat sesiunea iunie-iulie 2013, pentru a-şi folosi influenţa faţă de membrii comisiei de bacalaureat şi faţă de cadrele didactice cu atribuţii de supraveghere, în scopul promovării examenelor de către respectivii candidaţi.

Procurorii susţin că sumele de bani colectate urmau să fie date cadrelor didactice supraveghetoare, atât direct de către directoare, cât şi ascunse în pachete de ţigări, reviste sau ziare aflate pe catedrele din sălile de examinare.

„Imediat după deschiderea subiectelor, inculpataVărzaru Costica urma să convoace profesorii care predau disciplinele de examen, pentru a rezolva subiectele, care erau ulterior multiplicate. Distribuirea foilor cu rezolvările subiectelor urma să se realizeze de către inculpata Vărzaru Costica şi alţi profesori ai unităţii şcolare, sub pretextul suplimentării filelor de «ciorne»”, arată procurorii, în actul de sesizare al instanţei.

Citeşte şi FRAUDĂ BAC Fosta directoare de la Liceul ”Bolintineanu” a dat probe de scris, la Parchetul Capitalei

În documentul citat se mai precizează şi că fosta directoare a Liceului „Bolintineanu”, în 25-30 iunie, a făcut şi demersuri pentru desemnarea unor membri şi a unor supraveghetori asupra cărora să-şi poată folosi influenţa pentru fraudarea examenului.

La 1 iulie, cu ocazia desfăşurării probei scrise la limba şi literatura română, Mimoza Vulcu, în calitate de vicepreşedintă a Comisiei de Bacalaureat, şi secretara liceului, Elena Dumitru, a cărei prezenţă era interzisă în timpul examenului, au xeroxat în mai multe exemplare răspunsurile corecte de la această probă, care urmau să fie date mai multor elevi din mai multe săli de examen, inclusiv celor ce erau menţionaţi pe o filă A4 găsită în geanta sa, susţin anchetatorii.

„Inculpata Vulcu Mimoza Maria a fost găsită cu înscrisurile xeroxate, anterior menţionate, în timp ce se afla pe holul de la etajul 2 al liceului, înainte de a intra în sălile de examen”, mai arată procurorii în rechizitoriu..

Dosarul va fi judecat la Tribunalul Bucureşti.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă