26.1 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăSpecialFost șef al Lukoil explică de ce nu este simplu ca rușii...

Fost șef al Lukoil explică de ce nu este simplu ca rușii să închidă rafinăria de la Ploiești

Fost șef al Lukoil, Constantin Tampiza, a declarat pentru Adevărul că rușii nu pot închide rafinăria de la Ploiești fără a vinde benzinăriile companiei. Și asta deoarece este foarte greu de transportat combustibil din afara țării.

”Dacă Lukoil va închide rafinăria, atunci va fi cea mai mare greşeală a lor. Din punct de vedere al logisticii o să fie foarte greu, căci de la Burgas nu poţi aduce cu trenul decât maxim o garnitură pe zi, de 800 de tone, din cauza stării proaste a căii ferate din munţii Bulgariei. Cu vaporul se pot transporta la Constanţa cantităţi mai mari, dar infrastructura portuară este folosită aici de către trei operatori, adică şi Petrom şi Rompetrol. Ca să alimenteze benzinăriile din România le trebuie minim 3.000 de tone pe zi“, a afirmat ConstantinTampiza pentru Adevărul.

Citește și: Băsescu despre Lukoil: „Ia plecați, băieți! Dacă nu respectați legile statului. Dar să nu credeți că plecați cu rafinăria!” Dacă mâine Lukoil opreşte rafinăria cer Guvernului să fie pregătit să o preia

Mai mult, Tampiza spune că că dacă ruşii vor închide Petrotel, atunci grupul va avea de suferit, deoarece s-ar putea declanşa boicoturi la pompă.  

„Imaginaţi-vă ce ar fi dacă ar închide rafinăria, s-ar declanşa o campanie împotriva companiei, vor avea presiuni politice, cât şi sociale şi economice. Rafinăria are o capacitate mică, de 2,4 milioane de tone anual, dar este una dintre cele mai moderne din Europa. Dacă conflictul se îngroaşă, atunci vor fi forţaţi să vândă şi rafinăria şi benzinăriile. Niciun investitor nu va veni să preia doar o rafinărie continentală de capacitate mică, ci doar dacă e eficientă pe lanţul valoric. Adică să ai şi distribuţie. Iar cine le va prelua trebuie să fie un producător care are şi petrol pe care să-l rafineze aici“, a mai spus fostul șef de la Lukoil. 

Sindicatul şi directorul general ai Petrotel-Lukoil i-au solicitat premierului Victor Ponta sprijin pentru continuarea activităţii şi deblocarea conturilor companiei, spunând că astfel pot fi plătite salariile angajaţilor, pot fi achiziţionate materiale şi pot fi plătiţi furnizorii.

Reprezentanții Lukoil au anunțat că vineri se decide dacă se va închide rafinăria din Ploiești

Citește si: Reacţia lui Ponta după declaraţiile Preşedintelui: Atacul lui Băsescu reflectă o persoană incapabilă să îşi exercite funcţia

Traian Băsescu a declarat, joi, că abordarea Lukoil i se pare inadmisbilă şi a cerut Guvernului să fie pregătit să reia rafinăria de la Ploiești în cazul în care compania decide să se retragă din România.

Consider că o astfel de abordare e inadmisibilă iar dacă mâine va stabili să nu reia producția cer guvernului să fie pregătit să preia rafinăria de la Ploiești. Nu discut abordări dâmboviţene, ci doar amenințarea, presiunea făcută de un lider al companiei Lukoil împotrivă procurorilor și a guvernului. Trebuie să se hotărască: respectă legile României sau dacă vrea legile de la Moscova se duce acolo. Lukoil nu poate spune închid că vreau eu, am probleme cu justiția și închid, Lukoil trebuie să se gândească să dispară de tot de pe piață românească, dacă asta e abordarea,  și are un mare lanț de distribuție, concesiuni în Marea Neagră.
 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă