13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialFost magistrat din Alba, suspectat de favorizarea infractorului

Fost magistrat din Alba, suspectat de favorizarea infractorului

Un fost procuror din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Alba Iulia este subiectul unor acte premergatoare sub aspectul savarsirii infractiunii de favorizare a infractorului, dupa ce a solutionat cu neinceperea urmaririi penale (NUP) un dosar privind activitatea infractionala a unui grup care actiona in conditiile specifice crimei organizate. Fostul procuror Anca Ivan a demisionat din magistratura, imediat dupa arestarea grupului coordonat de fratii Cosmin si Claudiu Sibisean.
Procurorii din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism (DIICOT) de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia au constatat ca fostul magistrat a solutionat cu NUP un dosar din 1998, privind un incident care a avut loc intr-o discoteca din Alba Iulia. Atunci, mai multi membri ai grupului au fost implicati intr-o bataie, in urma careia doua persoane au suferit leziuni care au necesitat peste 50 de zile de ingrijiri medicale.
Solutionarea dosarului a fost tergiversata atat de catre Politie, cat si de magistratul desemnat in cauza. Procurorii DIICOT, care au intocmit rechizitoriul prin care cei 13 membri ai grupului au fost trimisi in judecata, au constatat ca inculpatii au fost favorizati de fostul procuror. Cercetarile referitoare la suspiciunile legate de favorizarea infractorului de catre Anca Ivan au fost extinse la intreaga activitate infractionala a grupului inculpatilor si invinuitilor, din perioada 1998-2004. Acuzatiile aduse celor 13 sunt grave si pot determina condamnarea acestora la ani grei de inchisoare.
De altfel, toti membri grupului au fost retinuti de politisti in urma cu cateva luni de zile, ei fiind in continuare in stare de arest preventiv. Asociere in vederea savarsirii de infractiuni, santaj in forma continuata, ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, tentativa de omor calificat si deosebit de grav, trafic de persoane, viol, lipsire de libertate in mod ilegal, instigare la fals material in inscrisuri oficiale, uz de fals in forma continuata, fals privind identitatea Ð sunt cele mai grave acuzatii cuprinse in dosarul penal ce va fi judecat la Tribunalul Alba.
O contributie decisiva in finalizarea acestui dosar au avut-o politistii de la Centrul Zonal de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Alba Iulia.
Din rechizitoriu mai rezulta ca activitatea infractionala a inceput in 1998, cand s-au cristalizat cateva grupuri ale caror manifestari ilegale au fost specifice crimei organizate. Zeci de declaratii ale martorilor si inregistrari de convorbiri telefonice surprind modul in care actionau cei care incercau sa controleze orasul, cu sprijinul unor politisti si procurori.

Cele mai citite

Emma Răducanu, eliminată de Iga Swiatek în semifinalele turneului de la Stuttgart

Jucătoarea poloneză de tenis, Iga Swiatek, ocupanta locului 1 în clasamentul WTA și principala favorită la turneul WTA 500 de la Stuttgart, Germania, s-a...

Emma Răducanu, eliminată de Iga Swiatek în semifinalele turneului de la Stuttgart

Jucătoarea poloneză de tenis, Iga Swiatek, ocupanta locului 1 în clasamentul WTA și principala favorită la turneul WTA 500 de la Stuttgart, Germania, s-a...

Lamborghini va fabrica o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...
Ultima oră
Pe aceeași temă