29.4 C
București
luni, 4 iulie 2022
AcasăSpecialFost director Electrica, trimis în judecată pentru achiziții ilegale

Fost director Electrica, trimis în judecată pentru achiziții ilegale

Fostul director Electrica, Nicolae Coroiu, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru abuz în serviciu, într-un dosar de achiziții ilegale.

În calitate de director general al SC ELECTRICA SA, inculpatul Coroiu Nicolae, în perioada 2004-2005, a dispus funcţionarilor din subordine, iar inculpatul Andronache Petru, director comercial al SISE Moldova a acționat în consecință, în vederea efectuării de achiziţii publice de echipament individual de protecţie şi echipament de lucru în valoare totală de 14.750.685 lei (fără TVA) de la SC TECH SAFETY SA, fără a exista necesitatea acestor achiziţii, la un preţ supraevaluat şi cu încălcarea prevederile OUG 60/2001 modificată şi a regulamentelor interne, respectiv: nu s-a organizat sau derulat vreo procedură de achiziţie publică, s-a desemnat furnizorul prin încredinţare directă, fără a exista vreo selecţie; nu a existat o negociere, preţul fiind stabilit potrivit propriilor interese ale furnizorului, acesta fiind mult supraevaluat.

Produsele au fost livrate de S.C. TECH SAFETY S.A. în aceeaşi perioadă, încheindu-se 77 de contracte și emiţându-se facturile care au achitate, în mod nelegal, în regim de urgenţă.

În acelaşi sens, directorul general Nicolae Coroiu a semnat 48 de ordine de plată către furnizorul S.C. TECH SAFETY S.A., cauzând un prejudiciu SC Servicii Energetice Moldova (ca succesor în drepturi şi obligaţii al Electrica SA, respectiv Electrica Serv SA) în valoare de 5.284.892 lei , echivalent cu 1.391.339 euro. Această sumă reprezintă diferenţa de preţ între valoarea de cumpărare şi valoarea de revânzare practicate de furnizorul TECH SAFETY SA în relaţia cu SC Servicii Energetice Moldova SA (succesor în drepturi şi obligaţii al Electrica SA, respectiv Electrica Serv SA).

Alături de Nicolae Coroiu procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) l-au mai trimis în judecată pe Petru Andronache, la data faptelor director comercial al Sucursalei de Întreţinere şi Servicii Energetice (SISE) Moldova, aflat în executarea pedepsei închisorii într-o altă cauză, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată.
Alți trei complici au fost trimiși în judecată: fostul deputat Cătălin Voicu, Dan Radu Floarea, acționar majoritar la SC TECH SAFETY SA, Ion Dumitru Măruță, acţionar și administrator al SC TECH SAFETY SA.

 

Cele mai citite

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 131. Lukașenko anunță că armata din Belarus este unificată cu cea a Rusiei, împotriva Ucrainei

Armata din Belarus este unificată cu cea a Rusiei, împotriva Ucrainei, a anunțat șeful statului belarus, Aleksandr Lukașenko, cel mai apropiat aliat al lui...

Sultanul Erdoğan și-a deschis în NATO califat 

Până la lăsarea mică, prin renunțarea la veto-ul împotriva Suediei și Finlandei în procesul de aderare la NATO,Erdoğan era considerat un dictator veros. Un...

Cod portocaliu de căldură în cinci județe

Timp de două zile, este cod portocaliu de căldură în cinci județe ale României. Acest avertisment meteorologic este valabil în zilele de luni și marți,...
Ultima oră
Pe aceeași temă