3.4 C
Bucharest
Tuesday, 28 November 2023
HomeSpecialFost director al Directiei Generale a Finantelor Publice Maramures, arestat pentru mita

Fost director al Directiei Generale a Finantelor Publice Maramures, arestat pentru mita

DNA il cerceteaza pe Ovidiu Cristian Tamasan, fost director executiv al Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Maramures, pentru mita si alte infractiuni, si pe Adelin Remon Deac, inspector la Administratia Finantelor Publice Baia Mare, cei doi fiind arestati vineri, transmite NewsIn.

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptiea Serviciul Teritorial Cluj il cerceteaza pe Tamasan, director executiv al Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Maramures (in perioada aprilie –august 2008), sef serviciu in cadrul Administratiei Finantelor Publice pentru Contribuabili Mijlocii (in perioada septembrie 2008 – februarie 2009), fost consilier superior in Administratia Finantelor Publice Baia Mare,in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de luare de mita, asociere in vederea savarsirii de infractiuni, complicitate la infractiunea de santaj, abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, complicitate la infractiunea de fals material in inscrisuri oficiale, complicitate si participatie improprie la o infractiune prevazuta de legea evaziunii fiscale, participatie improprie sub forma complicitatii la o infractiune prevazuta de Legea contabilitatii, toate in forma continuata.

Adelin Remon Deac, inspector la Administratia Finantelor Publice Baia Mare – activitatea de control fiscal, este cercetat pentru asociere in vederea savarsirii de infractiuni, abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, complicitate si participatie improprie la o infractiune prevazuta de legea evaziunii fiscale, toate in forma continuata.

Din Ordonanta de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori a rezultat ca, in cursul anului 2008, lui Tamasan, in calitate de director executiv al DGFP Maramures, a dat dispozitie unor subalterni sa aprobe rambursari nelegale de TVA la mai multe societati comerciale la care finul sau de cununie era asociat sau administrator.

Inspectiile fiscale care au trecut cu vederea ilegalitatile au fost efectuate de Deac si de alti inculpati.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat insumeaza 1.422.210 de lei.

In cursul aceluiasi an, in calitate de director executiv al DGFP Maramures, Ovidiu Cristian Tamasan nu a luat nicio masura desi avea cunostinta de rambursari de TVA nelegale la mai multe societati comerciale prin care bugetul statului a fost prejudiciat cu peste 1.800.000 de lei. Inspectiile fiscale la aceste societati erau efectuate de inculpatul Deac

Remon Adelin si o alta inspectoare (inculpata in aceeasi cauza) fara a constata ilegalitatile existente. Din banii primiti de societatile comerciale cu titlu de rambursare TVA, o parte sau chiar toti, dupa caz, erau dati unuia dintre inspectori (inculpat in acelasi dosar), acesta impartindu-i cu ceilalti participanti la comiterea faptelor.

In luna noiembrie 2008, in calitate de sef serviciu in cadrul Administratiei Finantelor Publice pentru Contribuabili Mijlocii, Tamasan a avizat si aprobat rapoarte de inspectie privind rambursari nelegale de TVA si rapoarte de fond in care se evita constatarea abaterilor disciplinare. Sumele rezultate din rambursari erau predate de administratorii societatii unui inspector care impartea banii cu ceilalti participanti la comiterea faptelor.

In perioada mai –decembrie 2007, respectiv pe parcursul anului 2008, in calitate de inspectori, Tamasan si Remon Adelin Deac nu au constatat incalcarea dispozitiilor legale privind rambursarile de TVA la o societate comerciala, bugetul de stat fiind prejudiciat cu suma de aproximativ 363.072 lei. In schimb, Tamasan prin intermediar, a pretins administratorului ca societatea comerciala respectiva sa ii faca o instalatie de incalzire centrala in valoare de 2.500 de euro la un imobil care ii apartinea, lucrare care a si fost efectuata.

Inculpatilor li s-au adus la cunostinta acuzatiile, iar, la data de 30 iulie 2009, procurorii anticoruptie au dispus retinerea acestora pe o perioada de 24 de ore. La data de 31 iulie 2009, Tribunalul Maramures a dispus masura arestarii preventive pe termen de 29 de zile fata de cei doi.

In aceeasi cauza, mai sunt cercetati in stare de arest preventiv inculpatii Calin Dan Grebles, adjunct al sefului Administratiei Inspectie Fiscala pentru Contribuabili Mijlocii, Robert Daniel Kadlec si Crina Abrihan, inspectori in cadrulDGFP Maramures, precum si alti invinuiti aflati in stare de libertate, pentru infractiuni de coruptie, asimilate sau in legatura directa cu infractiuni de coruptie.

Cele mai citite
00:01:45

Ucrainenii se tem pentru soldați acum când vine iarna

Ucrainenii se tem acum mai mult pentru soldați decât pentru ei când vine iarna și rușii vizează din ce în ce mai mult infrastructura...

Reporter ciuciulete, în umbra celui mai frumos Brad din Europa

După ce site-ul “European Best Destinations,” afiliat Comisiei Europene, a declarat Bradul de Crăciun din Craiova "cel mai frumos din Europa," am plecat la...

AUR vrea sancționarea, prin retragerea sprijinului, pentru Alfred Simonis

Scandalul din parlament! AUR cere coaliției PSD-PNL retragerea sprijinului pentru Alfred Simonis.Alianța pentru Unirea Românilor(AUR) consideră că președintele interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis,...
Ultima oră
Pe aceeași temă