Inspectorii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor au amendat cu 170.000 de lei operatorii economici care desfasoara activitati de schimb valutar. Cel mai des intalnita abatere a fost legata de afisarea cursurilor valutare practicate.
Astfel, in judetul Arad, cursurile de schimb nu erau indicate in mod vizibil si intr-o forma usor de citit, in judetul Iasi, ca si in judetul Mehedinti, nu existau afisate in exteriorul casei de schimb valutar cursurile pentru operatiunile de vanzare/cumparare valuta pe acelasi panou, intr-o culoare contrastanta fata de culoarea de fond a panoului de afisare – deficiente sanctionate cu amenda in valoare de 1.000 lei. Au mai fost constatate abateri cu privire la comisioanele practicate de operatorul economic care desfasoara activitati de schimb valutar, comisioane care trebuie sa fie afisate pe panou, distinct, in culoare rosie, avand dimensiunile egale cu celelalte informatii.
In cazul in care se efectueaza operatiuni de schimb valutar cu monede sau bancnote uzate, rupte sau iesite din uz, operatorul economic va afisa separat cursul practicat in aceste cazuri. In cursul controlului s-a constatat la unii operatori economici ca nu informau despre cursul de schimb la monede uzate si nu afisau separat cursul utilizat in aceste cazuri, ci doar "curs negociabil" sau "se fixeaza cursul in functie de starea acestora". De asemenea, au fost constatate nereguli privind emiterea formularului de acceptare a tranzactiei, cum ar fi neeliberarea acestui formular, neinformarea verbala, inainte de operatiunea efectiva de schimb valutar, despre comisionul practicat, nesemnarea de catre consumator a formularului de acceptare a tranzactiei.
Controlul a evidentiat, de asemenea, o incalcare grava a legislatiei prin faptul ca unii operatori economici nu detineau autorizatie de functionare sau nu era vizata pe anul in curs. Abateri au fost si de la modul de afisare a denumirii firmei si a programului de functionare a acesteia. Cele mai dese reclamatii ale consumatorilor privind casele de schimb valutar s-au referit la informarea incompleta si neeliberarea formularului de acceptare a tranzactiei.
Paguba
Reclamatie
In cazul in care consumatorii au efectuat schimburi valutare fara sa semneze un formular si apoi constata ca au fost pagubiti, se pot adresa Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorilor in raza caruia activeaza operatorul economic, atasand la reclamatie si eventuale dovezi (copie de pe bonul fiscal, fotografii care sa ateste valoarea cursului valutar utilizat de operatorul economic).
Amenda
Pentru reclamatiile intemeiate depuse de consumatori, operatorii economici care presteaza servicii de schimb valutar pot fi sanctionati cu amenda de la 1.000 la 30.000 lei, in functie de gravitatea faptei.
» Odata semnat formularul, reclamatiile consumatorilor pagubiti nu mai au temei legal de cercetare, deoarece se considera ca acestia au fost de acord cu efectuarea tranzactiei.