14.5 C
București
duminică, 15 septembrie 2024
AcasăSpecialFondurile europene pentru infrastructura rutieră sunt suspendate; restricţia ar putea fi ridicată...

Fondurile europene pentru infrastructura rutieră sunt suspendate; restricţia ar putea fi ridicată în septembrie

Fondurile europene destinate infrastructurii rutiere, alocate prin Programul Operaţional Sectorial Transporturi /POS-T/, sunt suspendate de Comisia Europeană pentru verificări în ceea ce priveşte alocarea acestora, iar la sfârşitul lunii septembrie urmează să fie făcută o nouă evaluare pentru o eventuală deblocare a sumelor, informează Agerpres.

 

Citeşte şi
Planul Integrat de Dezvoltare Urbană pentru zona centrală a Capitalei, aprobat de CGMB

Potrivit informaţiile remise Agerpres de reprezentanţi ai Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii /MTI/, programul a fost suspendat de circa o lună urmând ca la sfârşitul lunii septembrie ministerul să prezinte o listă cu măsuri astfel încât plăţile să fie deblocate.

România are alocate circa 5,7 miliarde euro de la Uniunea Europeană prin Programul Operaţional Sectorial Transporturi (POS-T), în perioada 2007 – 2013.

În 2011, s-au contractat 1,8 miliarde euro prin POST, în timp ce în perioada 2007-2010 contractarea s-a ridicat la 1,7 miliarde euro.

Răzvan Cotovelea, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Europene pentru Coordonarea instrumentelor structurale, a arătat luni, cu ocazia unei conferinţe de presă, că România are în pre-suspendare Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane /POSDRU/, în suspendare Axa de Infrastructură Rutieră a POS Transporturi, cea mai consistentă financiar, precum şi POS pentru creşterea competitivităţii economice şi aşteaptă decizia Comisiei Europene în privinţa suspendării POS Mediu, pentru conflicte de interese POS – Licitaţie, iar această situaţie pune o presiune foarte mare pe bugetul României, pentru că plăţile către beneficiar vor continua.

România ar putea beneficia de o alocare bugetară de la Uniunea Europeană de 40 – 47 miliarde euro în perioada 2014 – 2020, a precizat Răzvan Cotovelea.

„Sperăm la o alocare peste 40 miliarde euro, până la 47 miliarde euro, pentru perioada următoare. La sfârşitul lunii noiembrie vom avea un Consiliu European pentru a discuta şi negocia într-o variantă finală bugetul UE pentru 2014 – 2020, implicit fondurile nerambursabile pe care România le va primi pe Politica Agricolă Comună, dar şi pe instrumentele structurale”, a spus oficialul MAEur.

Cele mai citite

Statele Unite mențin restricțiile privind rachetele cu rază lungă pentru Ucraina, în ciuda insistențelor Kievului

Administrația americană nu este pregătită să ridice restricțiile privind utilizarea rachetelor cu rază lungă de acțiune furnizate Ucrainei, chiar dacă Kievul solicită insistent permisiunea...

Bursele europene închid pe plus după decizia BCE de a reduce dobânzile

Bursele europene au închis în creștere vineri, pe fondul analizei investitorilor asupra recentei decizii a Băncii Centrale Europene (BCE) de a reduce dobânzile și...

Înmormântare impresionantă pentru tânăra activistă turco-americană ucisă în Cisiordania

Aysenur Ezgi Eygi, tânăra activistă turco-americană ucisă în Cisiordania pe 6 septembrie, a fost înmormântată ca o martiră sâmbătă în vestul Turciei, potrivit al-monitor.com. Sicriul,...
Ultima oră
Pe aceeași temă