Doi bฤrbaลฃi de stat îลi disputฤ în acest moment supremaลฃia în spaลฃiul public, folosind o temฤ care pentru românii subลฃiri la minte se poate traduce astfel: cine este mai „descurcฤreลฃ” decât celฤlalt ลi poate sฤ-i pฤcฤleascฤ pe bogaลฃii Europei sฤ ne dea- degeaba, evident- mai mulลฃi bani în urmฤtorii ลapte ani. Tema este falsฤ, cum la fel de falsฤ este ลi ideea cฤ vreunul dintre cei doi politicieni ar putea pฤcฤli pe cineva la Bruxelles sฤ dea României o felie mai mare din bugetul UE.
Cifrele seci aratฤ cฤ între 2014 ลi 2020, România va avea la dispoziลฃie din bugetul Uniunii Europene 39,8 miliarde de euro. Matematica ne spune cฤ aceastฤ sumฤ este mai mare cu peste 6 miliarde de euro faลฃฤ de cât a avut România alocat între 2007 ลi 2013, dar ลi cu 9 miliarde de euro mai micฤ decât s-a vorbit la precedenta întâlnire a Consiliului European, din toamnฤ, soldatฤ cu un eลec ลi amânatฤ pentru februarie. Plecând de la aceste date simple, Traian Bฤsescu poate foarte bine sฤ spunฤ acum cฤ a obลฃinut o victorie la Bruxelles (avem totuลi o creลtere de 18% a fondurilor alocate), iar Victor Ponta poate sฤ-l ia peste picior pe preลedinte arฤtând cฤ, dimpotrivฤ, a fost un prost negociator pentru cฤ s-a întors acasฤ cu o sumฤ mai micฤ decât ลฃinta fixatฤ în noiembrie.
În esenลฃฤ, însฤ, dezbaterea dintre cei doi nu are nici un sens. Asta pentru cฤ problema realฤ a României în acest moment nu este ca suma trecutฤ în dreptul ei de birocraลฃii de la Uniunea Europeanฤ sฤ fie cât mai mare, ci ca birocraลฃii noลtri, de la Bucureลti, sฤ reuลeascฤ sฤ aducฤ efectiv aceลti bani în ลฃara noastrฤ. Cu alte cuvinte, la ce ne-a folosit faptul cฤ, în ultimii ลapte ani, am avut alocate, spre exemplu, fonduri de coeziune de aproape 20 de miliarde de euro când absorbลฃia efectivฤ a fost doar de 2,2 miliarde de euro? De altfel, acest fapt a fost punctat inclusiv de preลedinte: „Ne-a fost greu sฤ-i convingem pe europeni cฤ vom putea sฤ absobim mai multe fonduri decât am fฤcut-o pânฤ acum. Procentul general de absorbลฃie a României este de doar 11,47% din ceea ce am avut alocat.”
Ce omite sฤ spunฤ însฤ Bฤsescu este cฤ, într-o proporลฃie covârลitoare, vina pentru acest eลec aparลฃine guvernelor propuse ลi susลฃinute de el, conduse de Emil Boc ลi Mihai Rฤzvan Ungureanu. În acest context, poate ar merita sฤ dฤm ลi exemplul Ministerului Transporturilor, gestionarul unui domeniu care stฤ foarte prost la capitolul atragerea de fonduri europene (6,4%, potrivit declaraลฃiilor ลefului statului) ลi care a fost condus de persoane considerate adevฤrate eminenลฃe cenuลii în PDL, Radu Berceanu sau Anca Boagiu.
Pentru a demonstra cฤ adevฤrata problemฤ a României este absorbลฃia efectivฤ a fondurilor europene- ลi nu suma alocatฤ pe hârtie- sฤ încercฤm, într-un exerciลฃiu de imaginaลฃie, sฤ vedem ce s-ar fi întâmplat dacฤ guvernele României ar fi obลฃinut o performanลฃฤ mai bunฤ din acest punct de vedere. O excelentฤ analizฤ a Ziarului Financiar din urmฤ cu trei luni aratฤ, de pildฤ, cฤ dacฤ ar fi intrat în economia româneascฤ un plus de 10 miliarde de euro din bugetul UE, efectele pozitive ar fi fost multiple: consumul nu s-ar fi prฤbuลit cu 20%, salariile bugetarilor nu ar fi trebuit sฤ fie tฤiate cu 25% ลi nici TVA sฤ fie majoratฤ cu cinci procente.
Aลa cum suntem obiลnuiลฃi deja, politicienii români tind sฤ nu vadฤ pฤdurea din cauza copacilor ลi, din prostie sau ticฤloลie, încearcฤ sฤ îngroape orice dezbatere serioasฤ pe probleme reale într-un morman de ipocrizie. Dezbaterea despre fondurile alocate României continuฤ ลi acest zile în aceeaลi notฤ neserioasฤ, în care unii europarlamentari USL, nemulลฃumiลฃi de suma alocatฤ României, spun cฤ nu vor vota bugetul UE.
Ca sฤ încheiem însฤ într-o notฤ optimistฤ, sฤ vedem noi cฤ guvernele de pânฤ în 2020 se vor dovedi atât de destoinice încât sฤ reuลeascฤ sฤ cheltuiascฤ fonduri europene de aproape 40 de miliarde de euro. Am trฤi deja într-o altฤ ลฃarฤ!