22.7 C
Bucureศ™ti
luni, 14 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialFondurile europene alocate Romรขniei. Problema de aritmeticฤƒ a lui Ponta ลŸi Bฤƒsescu

Fondurile europene alocate Romรขniei. Problema de aritmeticฤƒ a lui Ponta ลŸi Bฤƒsescu

Doi bฤƒrbaลฃi de stat îลŸi disputฤƒ în acest moment supremaลฃia în spaลฃiul public, folosind o temฤƒ care pentru românii subลฃiri la minte se poate traduce astfel: cine este mai „descurcฤƒreลฃ” decât celฤƒlalt ลŸi poate sฤƒ-i pฤƒcฤƒleascฤƒ pe bogaลฃii Europei sฤƒ ne dea- degeaba, evident- mai mulลฃi bani în urmฤƒtorii ลŸapte ani. Tema este falsฤƒ, cum la fel de falsฤƒ este ลŸi ideea cฤƒ vreunul dintre cei doi politicieni ar putea pฤƒcฤƒli pe cineva la Bruxelles sฤƒ dea României o felie mai mare din bugetul UE.

Cifrele seci aratฤƒ cฤƒ între 2014 ลŸi 2020, România va avea la dispoziลฃie din bugetul Uniunii Europene 39,8 miliarde de euro. Matematica ne spune cฤƒ aceastฤƒ sumฤƒ este mai mare cu peste 6 miliarde de euro faลฃฤƒ de cât a avut România alocat între 2007 ลŸi 2013, dar ลŸi cu 9 miliarde de euro mai micฤƒ decât s-a vorbit la precedenta întâlnire a Consiliului European, din toamnฤƒ, soldatฤƒ cu un eลŸec ลŸi amânatฤƒ pentru februarie. Plecând de la aceste date simple, Traian Bฤƒsescu poate foarte bine sฤƒ spunฤƒ acum cฤƒ a obลฃinut o victorie la Bruxelles (avem totuลŸi o creลŸtere de 18% a fondurilor alocate), iar Victor Ponta poate sฤƒ-l ia peste picior pe preลŸedinte arฤƒtând cฤƒ, dimpotrivฤƒ, a fost un prost negociator pentru cฤƒ s-a întors acasฤƒ cu o sumฤƒ mai micฤƒ decât ลฃinta fixatฤƒ în noiembrie.  

În esenลฃฤƒ, însฤƒ, dezbaterea dintre cei doi nu are nici un sens. Asta pentru cฤƒ problema realฤƒ a României în acest moment nu este ca suma trecutฤƒ în dreptul ei de birocraลฃii de la Uniunea Europeanฤƒ sฤƒ fie cât mai mare, ci ca birocraลฃii noลŸtri, de la BucureลŸti, sฤƒ reuลŸeascฤƒ sฤƒ aducฤƒ efectiv aceลŸti bani în ลฃara noastrฤƒ. Cu alte cuvinte, la ce ne-a folosit faptul cฤƒ, în ultimii ลŸapte ani, am avut alocate, spre exemplu, fonduri de coeziune de aproape 20 de miliarde de euro când absorbลฃia efectivฤƒ a fost doar de 2,2 miliarde de euro? De altfel, acest fapt a fost punctat inclusiv de preลŸedinte:  „Ne-a fost greu sฤƒ-i convingem pe europeni cฤƒ vom putea sฤƒ absobim mai multe fonduri decât am fฤƒcut-o pânฤƒ acum. Procentul general de absorbลฃie a României este de doar 11,47% din ceea ce am avut alocat.”

Ce omite sฤƒ spunฤƒ însฤƒ Bฤƒsescu este cฤƒ, într-o proporลฃie covârลŸitoare, vina pentru acest eลŸec aparลฃine guvernelor propuse ลŸi susลฃinute de el, conduse de Emil Boc ลŸi Mihai Rฤƒzvan Ungureanu. În acest context, poate ar merita sฤƒ dฤƒm ลŸi exemplul Ministerului Transporturilor, gestionarul unui domeniu care stฤƒ foarte prost la capitolul atragerea de fonduri europene (6,4%, potrivit declaraลฃiilor ลŸefului statului) ลŸi care a fost condus de persoane considerate adevฤƒrate eminenลฃe cenuลŸii în PDL, Radu Berceanu sau Anca Boagiu.

Pentru a demonstra cฤƒ adevฤƒrata problemฤƒ a României este absorbลฃia efectivฤƒ a fondurilor europene- ลŸi nu suma alocatฤƒ pe hârtie- sฤƒ încercฤƒm, într-un exerciลฃiu de imaginaลฃie, sฤƒ vedem ce s-ar fi întâmplat dacฤƒ guvernele României ar fi obลฃinut o performanลฃฤƒ mai bunฤƒ din acest punct de vedere. O excelentฤƒ analizฤƒ a Ziarului Financiar din urmฤƒ cu trei luni aratฤƒ, de pildฤƒ, cฤƒ dacฤƒ ar fi intrat în economia româneascฤƒ un plus de 10 miliarde de euro din bugetul UE, efectele pozitive ar fi fost multiple: consumul nu s-ar fi prฤƒbuลŸit cu 20%, salariile bugetarilor nu ar fi trebuit sฤƒ fie tฤƒiate cu 25% ลŸi nici TVA sฤƒ fie majoratฤƒ cu cinci procente.

AลŸa cum suntem obiลŸnuiลฃi deja, politicienii români tind sฤƒ nu vadฤƒ pฤƒdurea din cauza copacilor ลŸi, din prostie sau ticฤƒloลŸie, încearcฤƒ sฤƒ îngroape orice dezbatere serioasฤƒ pe probleme reale într-un morman de ipocrizie. Dezbaterea despre fondurile alocate României continuฤƒ ลŸi acest zile în aceeaลŸi notฤƒ neserioasฤƒ, în care unii europarlamentari USL, nemulลฃumiลฃi de suma alocatฤƒ României, spun cฤƒ nu vor vota bugetul UE.

Ca sฤƒ încheiem însฤƒ într-o notฤƒ optimistฤƒ, sฤƒ vedem noi cฤƒ guvernele de pânฤƒ în 2020 se vor dovedi atât de destoinice încât sฤƒ reuลŸeascฤƒ sฤƒ cheltuiascฤƒ fonduri europene de aproape 40 de miliarde de euro. Am trฤƒi deja într-o altฤƒ ลฃarฤƒ! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gabriel Bejan
Gabriel Bejan
Gabriel Bejan, sef departament Investigatii
Cele mai citite

INS: Inflaศ›ia scade iar salariile cresc

รŽn ultimul an, salariul mediu net a crescut รฎn mod constant, cu valori cuprinse รฎntre 12,5% ลŸi 17,1% Institutul Naศ›ional de Statisticฤƒ relevฤƒ faptul cฤƒ...

Noul Consiliu de Administraศ›ie al BNR, confruntat la รฎnceput de mandat cu provocฤƒri economice ศ™i geopolitice majore

Noul Consiliu de Administraศ›ie al Bฤƒncii Naศ›ionale a Romรขniei (BNR), format din 9 membri, a preluat oficial conducerea vineri, รฎntr-un context economic dificil. Sub...

Cum sฤƒ creezi un colศ› zen รฎn grฤƒdina ta cu ajutorul arbuศ™tilor ornamentali japonezi?

Transformarea grฤƒdinii tale รฎntr-un spaศ›iu de liniศ™te ศ™i reflecศ›ie este mai uศ™oarฤƒ decรขt ai putea crede, mai ales dacฤƒ te inspiri din frumuseศ›ea...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ