14.5 C
București
joi, 23 septembrie 2021

Fondul Proprietatea critică noua conducere a Nuclearelectrica

Numirea lui Cosmin Ghiță ca nou director general interimar la Nuclearelectrica, dar și a unor noi membri provizorii în Consiliul de Administrație este criticată de Fondul Proprietatea, al doilea acționar, ca mărime, la producătorul de energie.

„Această ultimă numire interimară la conducerea Nuclearelectrica nu s-a bazat pe criterii transparente și profesionale de selecție, în concordanță cu prevederile Legii 111/2016 privind guvernanța corporativă. În plus, menținerea unei situații provizorii la o altă companie strategică de energie din România aduce instabilitate și imprevizibilitate, atât pentru dezvoltarea, cât și pentru strategia sa pe termen lung, cu efecte directe asupra securității energetice a țării”, a declarat, la o solicitare adresată de RL, Johan Meyer, co-CEO și co-manager al Fondului Proprietatea.

El și-a exprimat dezamăgirea, „încă o dată, că reprezentanții Ministerului Energiei nu au numit un Consiliu de Administrație în baza unui mandat  pe termen lung, potrivit OUG 109/2011, și că reprezentanții interimari din Consiliu continuă să nu respecte legea atunci când iau astfel de decizii. În calitate de susținători aprigi ai îmbunătățirii standardelor de guvernanță corporativă în companiile de stat din România, continuăm să sperăm că aceste criterii vor fi implementate pe deplin, facilitând astfel contribuția lor la bunăstarea economică a țării”.

În ședința din 24 august, Consiliul de Administrație al Nuclearelectrica, operatorul centralei nuclearelectrice de la Cernavodă, a aprobat numirea în funcția de director general al companiei, cu mandat de patru luni, a lui Cosmin Ghiță, un tânăr de doar 28 de ani, fost PR la Chevron România. De asemenea, în CA au fost numiți noi membri provizorii, fără experiență, dar cu conexiuni politice. Nuclearelectrica, listată la BVB, asigură aproape 20% din producția de energie a țării și are o valoare de piață de aproape 500 milioane de euro.

Ultima oră
Pe aceeași temă