Criza financiara mondiala incepe sa afecteze economia reala a zonei euro, desi situatia nu este atat de tensionata precum cea din Statele Unite, a declarat o oficialitate a Fondului Monetar International (FMI).
Directorul executiv al FMI, Dominique Strauss-Kahn, a declarat pentru cotidianul francez Le Figaro ca sistemul valutar mondial este "foarte dezechilibrat", insa ca bancile centrale din Statele Unite si din zona euro au gestionat bine criza.
"In zona euro, situatia nu este la fel de tensionata ca in Statele Unite, insa incepe sa se faca simtit efectul crizei financiare in sectorul real al economiei", a spus Strauss-Kahn.
FMI va revizui in scadere previziunile pentru economia americana, care urmeaza sa fie publicate in zilele urmatoare. "Previziunile pe care le vom publica in cateva zile nu sunt foarte bune", a spus acesta.
Strauss-Kahn, fost ministru de finante din Franta, a declarat ca Banca Centrala Europeana (BCE) si banca centrala americana Federal Reserve au reactionat bine la criza de lichiditate. "BCE si Federal Reserve raspund foarte bine la criza de lichiditate, insa in mod diferit. Federal Reserve este ingrijorata de incetinirea economica, in timp ce europenii se tem mai mult de accentuarea inflatiei", a mai spus Strauss-Kahn.
Insa riscuri exista de ambele parti ale Atlanticului, a spus acesta, adaugand ca sistemul valutar mondial este "per ansamblu foarte dezechilibrat" si ca este nevoie de consultari internationale pentru a fi corectat.
"Unele monede sunt in mod clar subevaluate, yenul si yuanul de exemplu, in timp ce altele sunt prea puternice, precum euro. Alte valute sunt la un nivel de echilibru, precum dolarul", a spus Strauss-Kahn.
Pe de alta parte, agentia Reuters transmite astazi ca economiile din zona euro au intrat, desi fiecare in alt ritm, intr-o perioada de recesiune, iar inflatia ramane la un nivel ridicat. Aceste evolutii, potrivit statisticilor, sporesc necesitatea unei reduceri a dobanzii cheie din partea Bancii Centrale Europene.
In timp ce exista semne ca un euro puternic afecteaza baza exporturilor europene, statisticile publicate azi demonstreaza ca vanzarile cu amanuntul din zona euro au scazut peste asteptari in februarie, un semn de ingrijorare legat de faptul ca tendinta consumatorilor de a cheltui este incerta.
Pe de alta parte, s-a anuntat ca dolarul s-a apreciat azi fata de moneda unica europeana, in urma informatiilor privind scaderea cu 0,5% a vanzarilor de retail din zona euro in luna februarie, ceece sugereaza ca incetinirea cresterii economice afecteaza consumul din regiune.