Directorul general al FMI, acuzat de infracţiuni sexuale şi plasat în detenţie provizorie în SUA, este supus unei presiuni crescânde pentru a demisiona şi europenii au intrat în luptă cu statele emergente pentru păstrarea acestui post crucial.
Secretarul Trezoreriei, Timothy Geithner, estimează că DSK „nu mai este în măsură să conducă” FMI şi consideră important ca instituţia financiară mondială să stabilească un plan care să-i permită să se doteze cu o conducere permanentă, după arestarea şi inculparea preşedintelui său. Avizul americanilor în gestionarea FMI este deosebit de important, ţara fiind principalul acţionar al Fondului şi nimic nu se face fără acordul SUA. În Franţa, şeful partidului majoritar (UMP), Jean-Francois Cope a făcut declaraţii pe acelaşi ton şi a precizat că problema va trebui „reglată în zilele următoare”. Problema este că FMI s-ar putea afla în vid de putere într-o perioadă când se străduie să regleze criza datoriilor în zona euro şi să pună pe picioare economia mondială după criza financiară din 2007-2008. Conducerea FMI a încercat să îl întâlnească pe directorul său general pentru a-i cunoaşte intenţiile, fără succes până acum.
Europenii nu se lasă
În plină criză a zonei euro, identitatea succesorului lui DSK este crucială şi unele state au deschis dezbaterile pledând pentru menţinerea unui european în acest post de influenţă, lupta anunţându-se dificilă. Analiştii arată că alegerea viitorului director general trebuie să se efectueze în funcţie de competenţe şi nu de naţionalitate. Chiar dacă europenii sunt cei mai mari contributori sunt şi cei mai mari debitori, regula automată prin care conduceau instituţia nu mai este în vigoare. Printre numele vehiculate în Europa se află Gordon Brown, fostul premier britanic, Christine Lagarde, ministrul francez al Economiei. Posibil candidat este şi fostul ministru turc de Finanţe, Kemal Dervis. Postul de director general al FMI este deţinut de Europa din 1946 şi francezii l-au ocupat 34 de ani în total.
DSK, plasat sub supraveghere
Administraţia penitenciarului Rikers Island l-a plasat pe Dominique Strauss-Kahn sub supraveghere antisinucidere, o precauţie luată de echipa medicală a închisorii. În acest sistem, deţinutul este controlat la fiecare 15-20 minute, este îmbrăcat cu o uniformă carcerală şi poartă încălţăminte fără şireturi. Potrivit unui comunicat, „starea deţinutului este confidenţială”.
Victima lui DSK ar putea avea SIDA
New York Post a relatat ieri că tânăra care îl acuză pe DSK ar putea avea SIDA. Ea închiriase un apartament (în care locuia cu fiica sa) într-un imobil din Bronx în care se se află numai persoane infectate cu HIV sau care au dezvoltat efectiv maladia. Ziarul precizează că nu poate afirma dacă tânăra este purtătoare a virusului din cauza secretului medical.
Cheia…adevărului
Potrivit New York Times, cheia camerei 2806 de la Sofitel, în care s-ar fi petrecut faptele de care este incriminat DSK, ar putea livra elemente interesante privind încurcata agendă a şefului FMI. Un expert arată că acest gen de chei înregistrează date importante, ca orele de intrare şi de ieşire din camere. În felul acesta s-ar putea afla cât timp a trecut între momentul când camerista a deschis uşa şi cel în care DSK a închis-o pentru a pleca.