Preturile record inregistrate in ultima vreme de barilul de petrol au un impact limitat asupra economiei mondiale, insa riscul unor turbulente economice ramane ridicat, a declarat, joi seara (cand pretul barilului a depasit 90 de dolari), directorul Fondului Monetar International, Rodrigo Rato, in avanpremiera reuniunii anuale a FMI ce va avea loc la sfarsitul acestei saptamani, informeaza AP, preluata de Rompres.
Spaniolul Rodrigo Rato a informat ca FMI a plecat de la ipoteza unui pret de 77 de dolari pentru un baril de petrol atunci cand a realizat prognozele sale referitoare la evolutia economiei mondiale, estimand ca in 2008 pretul petrolului va creste la 78 de dolari per baril "existand posibilitatea ca aceste cifre sa creasca, nu sa scada".
Seful FMI a apreciat ca majorarea cererii conduce la cresterea preturilor la petrol, "ceea ce creaza o piata foarte ingusta". Un alt factor care conduce la cresterea preturilor la petrol sunt tensiunile geopolitice, precum decizia Parlamentului turc de a aproba o interventie a armatei impotriva separatistilor kurzi din nordul Irakului. Rato a estimat ca expansiunea rapida a preturilor la petrol va crea probleme inflationiste pentru economiile cu un ritm mare de crestere.
Joi, preturile petrolului au depasit pentru prima data in istorie pragul de 90 de dolari per baril, ajungand la valoarea de 90,02 dolari, pentru a reveni ulterior la 89,60 dolari.
Reuniunea anuala a Fondului Monetar International (FMI) si a Bancii Mondiale va avea loc in perioada 20-22 octombrie si va fi precedata de o serie de intalniri ministeriale. Perspectivele economiei globale, impactul turbulentelor de pe pietele financiare, precum si ajutoarele pentru tarile sarace sunt printre principalele subiecte analizate in cadrul reuniunii anuale a celor doua institutii financiare internationale. Discutiile vor viza adoptarea de noi masuri si instrumente pentru a preintampina eventuale crize care ar putea afecta pietele de capital in special din tarile in curs de dezvoltare.
La reuniune participa guvernatorii bancilor centrale din 185 de tari, economisti, manageri ai unor importante firme financiare insarcinati cu examinarea crizei ce a tulburat pietele financiare si modalitatile de recuperare.