Consiliul Director al FMI a aprobat, vineri, raportul de evaluare a acordului stand-by cu Romania si eliberarea transelor trei si patru, in valoare de aproximativ 2,3 miliarde euro, suma care va fi virata pana marti. Board-ul FMI a votat in unanimitate raportul de evaluare si a acceptat acordarea unei derogari in ceea ce priveste nivelul arieratelor statului, criteriu care nu a fost indeplinit la finele anului trecut.
"In discutii s-a pus accentul, in partea de fiscalitatea, pe respectarea tintelor de cheltuieli, dar si pe necesitatea adoptarii unor masuri in ceea ce priveste colectarea, care trebuie imbunatatita. De asemenea, s-a insistat pe adoptarea in termenele stabilite si cu toate prevederile necesare a legii responsabilitatii fiscale si a legii pensiilor", a declarat pentru Mediafax reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu.
Un alt punct de discutie a fost reprezentat de posibilele efecte ale crizei din Grecia asupra Romaniei si sistemului bancar local, apreciindu-se ca nu exista un pericol semnificativ si ca bancile romanesti au resurse suficiente. Oficialii FMI au evidentiat ca sistemul bancar romanesc s-a comportat foarte bine intr-un an de criza, dar au atras atentia asupra necesitatii ca politica monetara sa ramana prudenta.
"BNR trebuie sa fie in continuare prudenta, pentru ca presiunile inflationiste care s-aui aratat la inceputul anului sa nu duca la depasirea tintei pentru 2010", a adaugat Tanasescu. El a mai punctat ca eliberarea celor doua transe reprezinta un pas important pentru iesirea Romaniei pe pietele internationale de capital. Tanasescu a mentionat ca Uniunea Europeana va aproba la inceputul lunii martie urmatoarea transa din acordul de finantare, de un miliard de euro. "Aceasta cooperare intre imprumutatori a fost foarte buna. Acum e randul oficialilor romani sã implementeze masurile convenite", a conchis reprezentantul Romaniei la FMI.
O misiune comuna a Fondului Monetar International si a Comisiei Europene s-a aflat la Bucuresti in luna ianuarie pentru a doua si a treia evaluare a acordului stand-by incheiat cu Romania. Romania are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro. La inceputul lunii mai, FMI a virat prima transa din imprumut (aproximativ 4,8 miliarde de euro), care a intrat la rezerva BNR, iar in luna septembrie a acordat si banii aferenti celei de-a doua transe (1,85 miliarde euro), din care jumatate au intrat la rezerva valutara a BNR si jumatate in contul Trezoreriei statului aflat la BNR. Prima transa de la UE, in valoare de 1,5 miliarde de euro, a fost acordata in luna iulie.