5.8 C
București
sâmbătă, 10 decembrie 2022
AcasăSpecialRaport final în tragedia din Colectiv: Flăcările s-au propagat mai repede decât...

Raport final în tragedia din Colectiv: Flăcările s-au propagat mai repede decât se credea

Raport final în ancheta Colectiv. Specialiştii de la INSEMEX Petroşani, cei de la Institutul Naţional de Expertize Criminalistice şi chimiştii de la Universitatea Bucureşti au tras concluziile finale în expertiza cerută de procurori în ancheta de la clubul Colectiv, din Bucureşti, scrie DIGI24.

Vineri, 1 aprilie, era termenul limită impus de procurori pentru finalizarea acestui raport. Cele trei instituții redactaseră deja câte un raport cu cauzele incendiului, dar procurorii au cerut un supliment de expertiză, cel care a fost predat astăzi.

Au fost luate probe de aer, la 40 de zile după producerea incendiului din clubul Colectiv, iar procurorii nu erau foarte lămuriți dacă substanțele respective, substanțe toxice, au contribuit sau nu la producerea incendiului.

Raportul final arată că substanțele care existau în aer nu au contribuit la declanșarea acestui incendiu. De asemenea, au existat semne de întrebare cu privire la viteza de propagare a flăcărilor. Specialiștii INSEMEX stabiliseră în raportul lor că viteza de propagare a flăcărilor a fost de 2,3 metri pe secundă, iar cei de la Institutul Național de nu au tras nicio concluzie cu privire la viteza de propagare a focului.

Raportul final a stabilit că viteza cu care s-a deschis focul a fost de 3,5 metri pe secundă, mult mai mare decât cea stabilită inițial.

De asemenea, experții arată că artificiile care au fost montate în clubul Colectiv nu au fost poziționate corect. În primul rând, acestea erau destinate strict spațiilor deschise. În plus, au fost poziționate mult prea aproape de stâlpul care nu era ignifug. Ar fi trebuit să existe cel puțin cinci metri între artificii și stâlp.

Experții arată și cum ar fi putut fi evitat incendiul din clubul Colectiv. Ei menționează artificiile care nu au fost amplasate corect, spuma poliuretanică ce nu era ignifugată și care s-a aprins foarte rapid, ca și faptul că în club nu existau stingătoare. Acestea erau într-o cameră alăturată, iar în club a fost găsit un singur extinctor, care era expirat.

Acum, specialiștii spun că acest incendiu putea fi evitat dacă ar fi existat suficiente stingătoare la îndemâna oamenilor care se aflau în club în seara de 30 octombrie 2015.

Cele mai citite

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 290: Putin vorbește despre negocieri privind terminarea războiului

Pre;edintele Federației Ruse, Vladimir Putin, spune că ar putea exista negocieri în vederea finalizării a ceea ce numește “operațiunea militară specială” din Ucraina. Afirmațiile lui...
Ultima oră
Pe aceeași temă