Şapte minori şi-au pierdut viaţa în incendii, de la începutul anului, dintre care trei în Constanţa, săptămâna trecută.
Tragedia celor trei fetiţe din comunca constănţeană Nicolae Bălcescu, cu vârste între doi şi cinci ani, care şi-au pierdut viaţa într-un incendiu este departe de a fi uitată. Părinţii sunt distruşi de durere, rudele le plâng în continuare, autorităţile sunt obligate să elucideze cauzele exacte ale nenorocirii. Reprezentanţii ISU Dobrogea spun că un caz similar s-a petrecut de la începutul anului şi în comuna băcăunaă Măgura. În total, numai în această lună, flăcările au curmat viaţa a şapte copii nevinovaţi. Cel mai mic avea un an, cel mai mare şase.
Evenimentele s-au derulat după „scenarii” identice: părinţii preocupaţi cu treburile din gospodărie şi respectiv plecaţi de acasă şi-au lăsat copiii singuri, nesupravegheaţi, cu mijloacele de încălzire aflate în funcţiune.
Căderea accidentală a jarului ori scânteilor pe materiale combustibile a generat incendierea încăperilor în care aceştia se aflau, iar micuţii, rămaşi fără posibilitatea de evacuare, au căzut pradă flăcărilor şi gazelor toxice, emanate de incendiu. Pentru ca astfel de situaţii tragice să nu se mai producă, reprezentanţii ISU Dobrogea atrag atenţia asupra importanţei supravegherii copiilor şi educaţiei antiincendiu, precum şi asupra necesităţii respectării principalelor reguli de apărare împotriva incendiilor la locuinţe.
Ei spun că trebuie respectate anumite reguli, şi anume: nu lăsaţi niciodată mijloacele de încălzire (sobele cu sau fără acumulare de căldură, radiatoarele electrice) nesupravegheate când sunt în funcţiune; nu utilizaţi mijloacele de încălzire defecte sau deteriorate; nu apelaţi la improvizaţii ale instalaţiilor electrice sau cu gaze; nu lăsaţi nesupravegheate lumânările, candelele sau alte mijloace ori aparate cu flacără deschisă; curăţaţi şi verificaţi coşurile de fum, apelând doar la personal autorizat; aceste operaţiuni se recomandă a fi făcute de două ori pe an, o dată obligatoriu înainte de începerea sezonului rece. Foarte important este ca minorii să nu fie lăsaţi singuri acasă. „Apelaţi la rude, cunoştinţe sau vecini, atunci când sunteţi nevoiţi să părăsiţi locuinţa, chiar şi pentru o perioadă scurtă de timp”, mai spun reprezentanţii ISU Dobrogea.
Reamintim că în luna septembrie 2012 Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a lansat campania naţională de informare şi educaţie preventivă „F.O.C. – Flăcările Omoară Copii”. Ideea implementării unui astfel de proiect a pornit de la o realitate susţinută de statistici, şi anume faptul că cei mici au devenit, pe fondul lipsei de supraveghere, principalele victime ale incendiilor produse în locuinţe şi gospodării.