Este Romania "in carti" pentru instalarea scutului american antiracheta, denumit "Fiul Razboiului Stelelor"? Acum un an era, daca e sa ne luam dupa presa internationala. In prezent, totul depinde de rezultatul negocierilor purtate de SUA cu Polonia si Cehia pentru amenajarea bazelor antiracheta pe teritoriul acestora. In cazul unui eventual esec al tratativelor, strategii de la Washington afirma ca dispun si de alte optiuni.
Instalarea in Europa de Est a acestui formidabil mecanism de neutralizare a rachetelor balistice inamice este o mai veche dorinta a Administratiei Bush. Anual, Washingtonul investeste 10 miliarde de dolari in sistemul de aparare contra rachetelor.
Cine e inamicul?
SUA vor sa amplaseze 10 interceptoare terestre de rachete in nordul Poloniei si o statie sofisticata de radar la Jince, in Republica Ceha. Americanii sustin ca intregul sistem este destinat apararii Europei si Statelor Unite in fata unor atacuri cu rachete ale Iranului sau Coreii de Nord. Dar rusii nu dau crezare acestei explicatii si se simt amenintati – cum de altfel s-au simtit mereu in ultimii ani cand tari din fosta lor sfera de influenta aderau la NATO ori decideau sa gazduiasca militarii "unchiului Sam".
De nenumarate ori, americanii au asigurat ca scutul antiracheta nu vizeaza Rusia si rachetele ei balistice. De tot atatea ori, rusii s-au aratat neincrezatori, calificand planurile SUA drept "o greseala cu consecinte negative pentru securitatea internationala".
Seful Fortelor spatiale ruse, generalul Vladimir Popovkin, percepe "o amenintare clara" la adresa tarii sale. In acelasi timp, Moscova asigura, prin vocea ministrului Apararii, Serghei Ivanov, ca fortele nucleare ruse sunt "capabile sa asigure securitatea tarii in orice scenariu".
Ce fel de scut?
Scutul american antiracheta, compus deocamdata din 14 baze de interceptare in Alaska si doua in California, va fi operational intr-un an, estimeaza strategii Pentagonului. SUA au activat sistemul terestru in vara anului 2006, cand Coreea de Nord a lansat o racheta cu raza lunga de actiune si sase rachete cu raza scurta. Pana in 2011, Pentagonul vrea sa amplaseze 40 de interceptoare de rachete in Alaska si patru la baza Vandenverg din California.
In Europa, "sistemul pe care vrea sa-l construiasca Pentagonul prevede cateva straturi de protectie in fata rachetelor cu raza lunga de actiune. Rachetele lansate de la baza din Polonia vor intercepta rachetele inamice in etapa de mijloc a zborului", explica expertul american Baker Spring. In paralel, americanii vor instala in Europa cele mai noi sisteme de aparare antiracheta THAAD (Zona de Aparare a Teatrului la Inalta Altitudine), destinate interceptarii si distrugerii rachetelor cu raza scurta de actiune, de tip Scud, ce ar putea fi lansate inclusiv de organizatii teroriste.
Baze contra vize
Negocierile intre SUA, pe de o parte, si Polonia si Cehia, pe de alta parte, dureaza de ani buni, acum intrandu-se in probleme de detaliu. Dar nici la Varsovia, nici la Praga nu se poate spune ca domneste entuziasmul fata de oferta defensiva americana.
Unii se tem ca facilitatile militare ar putea transforma tara lor in eventuala tinta a teroristilor. Altii nu mai vor o prezenta militara straina, avand amintiri urate de la soldatii Armatei Rosii, care au stationat decenii intregi in cele doua tari. Nu mai devreme de inceputul saptamanii, centrul orasului Praga a fost scena unei manifestatii de protest fata de instalarea scutului. Demonstrantii, intre care si militanti comunisti, au cerut organizarea unui referendum national pe aceasta tema, insa premierul Mirek Topolanek a optat pentru unda verde din partea parlamentului. Intr-o incercare de captare a bunavointei, oficialii americani – constata "Washington Post" – "au decis brusc sa schimbe legea privind vizele pentru a permite venirea cetatenilor din tarile considerate a fi buni prieteni si parteneri de nadejde, intre care Polonia si Republica Ceha". Iar daca, in ciuda monedei de schimb numite "vize", negocierile vor esua, exista un plan "B".
Planuri-alternativa
Dupa cum declara generalul american Henry Obering, seful Agentiei de Aparare Antiracheta din cadrul Pentagonului, SUA dispun de "alte alternative sau optiuni, in cazul in care negocierile nu sunt incununate de succes". El nu a specificat care sunt solutiile alternative, dar a precizat ca bazele de interceptare si sistemul radar ar putea fi amplasate pe teritoriul unui alt stat european daca este nevoie. De asemenea, Brian Green, adjunctul secretarului Apararii pentru Probleme Strategice, a declarat ca, "daca exista dificultati (in tratativele cu Cehia si Polonia), este corect sa spunem ca SUA isi mentin interesele privind amplasarea bazelor antiracheta in Europa si nu ne ramane decat sa analizam alternativele". Potrivit Reuters, SUA mentionasera in trecut Marea Britanie drept una dintre variante. Totusi, doua ziare, unul american, celalalt european, au avansat si numele Romaniei.
Negocieri din 2005
La finele lui 2005, cotidianul francez "Le Figaro" cita "surse sigure" potrivit carora SUA ar putea alege Romania pentru instalarea unei baze din cadrul scutului antiracheta, deoarece Bucurestiul ar fi dispus sa faca mai multe concesii decat Polonia. La acea data, negocierile cu polonezii se aflau in impas, acestia refuzand sa participe din punct de vedere financiar la amenajarea bazei. In plus, ei solicitau sa le fie acordate o parte din puterea decizionala asupra bazei, precum si beneficii tehnologice. Cum Romania se contura ca o alternativa "din motive politice", guvernul de la Bucuresti incepuse negocieri cu partea americana pe tema amplasarii scutului antiracheta, relata "Le Figaro".
Celalalt ziar care a vehiculat numele Romaniei a fost "Washington Times", care estima ca tara noastra ar putea fi "una dintre locatiile favorite" pentru amplasarea scutului antiracheta. Orice alternative ar avea americanii pentru scutul antiracheta, este limpede ca despre ele se va vorbi doar in caz ca negocierile cu Polonia si Cehia vor esua. In aceasta situatie, "Fiul Razboiului Stelelor" ar putea poposi "la Portile Orientului". Iar daca pe vremuri era pavaza contra navalirilor turcesti in Europa, Romania ar putea fi scutul batranului continent in fata rachetelor nucleare…