4.9 C
București
vineri, 13 decembrie 2024
AcasăSpecialFiul baronului Neuman si-a recuperat mai multe imobile revendicate

Fiul baronului Neuman si-a recuperat mai multe imobile revendicate

ARAD. Mai multe institutii din judetul Arad au ramas fara sedii dupa ce cladirile in care functionau au fost retrocedate fostilor proprietari deposedati abuziv de regimul comunist. Majoritatea restituirilor s-au facut in urma unor procese care au durat ani de zile. Printre cei care au reusit sa intre in posesia celor mai multe imobile revendicate se numara si fiul baronului Francisc Neuman.
La inceputul acestui an, Neuman Andrew Alfred de Vegvar a renuntat sa mai revendice Stadionul „UTA” din Arad, astfel ca acesta a ramas in proprietatea municipalitatii. Singura conditie care i-a fost impusa primarului din municipiul Arad, Gheorghe Falca, de catre mostenitorul baronului a fost ca arena sportiva sa poarte in viitor numele tatalui sau si, totodata, acesta sa primeasca titlul de „Cetatean de Onoare al Aradului”, post-mortem.
Ulterior, Andrew Neuman si-a reprimit, incetul cu incetul, o serie de imobile din municipiu care au apartinut baronului. Astfel, in acest an, consilierii judeteni au hotarat retrocedarea catre mostenitorii baronului a mobilierului existent in fosta Casa de Oaspeti a judetului. Decizia restituirii mobilierului a venit dupa ce alesii judeteni au aprobat proiectul de hotarare privind retrocedarea in natura a imobilului situat pe strada Horia, numarul 6, care a apartinut baronului Francisc Neuman.
Cladirea evidentiata in Cartea Funciara ca proprietate publica a judetului si aflata in administrarea CJ a fost restituita in natura, inclusiv mobilierul original, lui Neuman Andrew Alfred de Vegvar si Mariei Louise de Vegvar, cetateni straini cu domiciliul in SUA, in calitate de mostenitori legali ai fostilor proprietari. In aceste conditii, mostenitorii baronului au intrat in posesia mai multor corpuri de mobila aflate pana acum in patrimoniul privat al judetului.
Urmatoarea cladire retrocedata mostenitorilor baronului Francisc Neuman a fost cea in care isi desfasoara activitatea Scoala Populara de Arte. Restituirea in natura a imobilului s-a facut conditionat de achitarea cheltuielilor efectuate de Consiliul Judetean, in perioada anilor 1999-2001, cu renovarea cladirii, in suma totala de 30.000 euro. Plata acestei sume se va face in trei rate anuale egale, incepand din 2005.

Cele mai citite

Republica Moldova: Guvernul Recean rămâne în funcție, după ce moțiunea de cenzură a eșuat

Moțiunea de cenzură înaintată de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor împotriva Guvernului condus de premierul Dorin Recean a fost respinsă în Parlamentul Republicii Moldova. Doar 18...

Florin Răducioiu, optimist după tragerea la sorți. „Avem mari șanse să câștigăm grupa și să ne calificăm direct”

Echipa națională a României și-a aflat adversarele din preliminariile Campionatului Mondial 2026, iar tragerea la sorți a fost considerată favorabilă pentru „tricolori”. România va evolua...

Tabloul economic la finalul anului 2024: Provocări sindicale și economice pentru România

La finalul anului 2024, Confederația Națională Sindicală „Cartel Alfa” prezintă un raport detaliat privind situația economică și perspectivele din punctul de vedere al drepturilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă