Fitch Ratings avertizeaza ca recesiunea va conduce, probabil, la o crestere semnificativa a pierderilor cauzate de credite neperformante si la scaderea puternica a profitabilitatii bancilor din Romania in 2009 si 2010, scenariu care ar face necesare majorari de capital din partea bancilor-mama, potrivit Mediafax.
"Cresterea veniturilor va fi afectata de majorarea costurilor la risc si de restrangerea marjelor de profit ca urmare a cresterii costului finantarii. Eficienta slaba limiteaza capacitatea de a absorbi provizioanele din ce in ce mai mari pentru credite neperformante", a declarat directorul Fitch pentru institutii financiare, Gulcin Orgun, intr-un comunicat transmis joi.
Desi nu au fost expuse la "activele toxice" aflate in centrul crizei sub-prime din Statele Unite, bancile din Romania se confrunta, ca urmare a crizei financiare globale, cu scaderea lichiditatii la nivel mondial si cu efectele recesiunii mondiale, noteaza agentia de rating.
Circa jumatate dintre cele 42 de banci din Romania au incheiat primul trimestru al acestui an cu pierderi conform standardelor romanesti de contabilitate, din cauza provizioanelor ridicate, amintste Fitch.
Bancile au fost afectate totodata de restrangerea ritmului de crestere a creditarii, care a redus puternic veniturile din comisioane, iar calitatea activelor s-a deteriorat semnificativ atat anul trecut, cat si in prima parte a lui 2009.
"Este posibil ca acest trend sa continue, tinand cont de severitatea recesiunii si de disponibilitatea redusa a creditarii. Este dificil de prevazut cand pierderile cauzate de credite neperformante vor trece de punctul maxim in sistemul bancar romanesc". se arata in comunicat.
Totodata, gradul ridicat de indatorare "unhedged" in valuta ar putea conduce la deteriorarea calitatii portofoliilor de credite intr-un scenariu cu depreciere puternica a leului, considera Fitch. Datoriile unhedged reprezinta credite in moneda straina care nu au fost asigurate de banci, prin acorduri de hedging, la eventuale fluctuatii violente de curs valutar.
In ceea ce priveste capitalizarea institutiilor de credit, agentia de rating apreciaza ca imbunatatirea capitalizarii ar asigura un "tampon" impotriva unor eventuale probleme legate de calitatea activelor in contextul unei economii in recesiune, precum si impotriva presiunilor asupra pofitabilitatii, care pot conduce la slabirea capacitatii interne de generare de capital. Rata medie de adecvare a capitalului din sisetmul bancar romanesc s-a plasat la 12,03% la finele primului trimestru al acestui an, noteaza Fitch.
Indicatorul Fitch pentru sistemul bancar (BSI), derivat din media ratingurilor individuale atribuite institutiilor de credit, se plaseaza pentru Romania la nivelul "D", reflectand "slabiciunea intrinseca" a bancilor.
"Daca nu se inregistreaza o imbunatatire semnificativa a conditiilor operationale, evolutie care nu este asteptata in viitorul apropiat, fapt reflectat si de perspectiva negativa a ratingurilor individuale pe termen lung, revizuirea in sens pozitiv a calificativelor de credit acordate bancilor nu este probabila", avertizeaza Fitch.
Perspectivele economiei mondiale s-au inrautatit considerabil din noiembrie 2008, cand a avut loc ultima modificare a ratingului de tara al Romaniei, pana in prezent, amplificand astfel severitatea ajustarii prin care trebuie sa treaca economia romaneasca, apreciaza agentia de rating.
Economia este sustinuta atat de statutul de stat membru UE, cat si de acordul de finantare externa de 20 miliarde euro incheiat cu FMI, UE si mai multe institutii financiare internatioanle, insa perspectivele economice ale Romaniei ar fi sprijinite de "o combinatie adecvata de politici monetare si fiscale, combinate cu reforme structurale si institutionale care sa flexibilizeze economia in ansamblu".
Riscurile privind deprecierea leului sunt legate de implementarea programului economic convenit cu FMI si de perceptia investitorilor cu privire la intreaga regiune central-est europeana, considera Fitch.