– Executarea silita, ultima veriga a „lantului judiciar” intr-un stat de drept, poate fi tergiversata la nesfarsit, in pofida demersurilor profe-sioniste ale unui executor judecatoresc care vrea sa aplice legea
– Anumite instante pot bloca munca executorului, pronuntand ciudate hotarari de suspendare a executarii silite
Dupa sapte ani de asteptare chinuitoare (1998-2005) justitiabilul Dumitru Tanase a reusit sa puna in aplicare hotararea judecatoreasca nr. 228/2001, pronuntata de Curtea Suprema de Justitie (in dosarul comercial nr. 4075/1998). Dupa trei ani de procese, CSJ decidea, in mod corect si legal, ca o firma dubioasa (implicata intr-un scandal alimentar, generat de periclitarea sanatatii publice) sa-i plateasca lui Tanase Dumitru contravaloarea unor parti sociale si dividendele cuvenite pentru perioada 1991-1995. Actualizata, suma cuvenita este de 357.000.000 de lei. CSJ a mentinut deciza civila nr. 786/1998, emisa de Curtea de Apel Bucuresti, care stabilea legalitatea drepturilor banesti invocate de Dumitru Tanase in litigiul sau cu SC Popas Turistic Apollo km 11 SRL Afumati.
Firma, patronata de numitul Vasile Cioceanu (condamnat penal, ca infractor, de Tribunalul Bucuresti), i-a incalcat lui Tanase Dumitru drepturile patrimoniale. Infractorul Cioceanu are pe constiinta ilegalitati si nereguli sesizate autoritatilor statului. Erau semnalate func-tionarea unui abator de animale si comercializarea prin firma SC Apollo a unor produse de carmangerie in conditii insalubre. Faptul a fost sesizat Directiei de Sanatate Publica si OPC de administratorul unei piete, care reclama ca din magazinul de carne al lui Cioceanu sunt emanate mirosuri pestilentiale, canalizarile carmangeriei SC Apollo fiind infundate. Dumitru Tanase, intuind probabil activitatea dubioasa a SC Apollo, s-a retras din „afacere” la timp. Numai ca infractorul Cioceanu l-a pedepsit, anu-landu-i drepturile patrimoniale de participatie la SC Apollo.
„Tunuri bancare”
Dosarul de executare silita a infractorului Cioceanu Vasile are numarul 93/2004 la un executor din orasul Buftea (jud. Ilfov). Dosarul de executare in instanta a avut nr. 184/2002 la Judecatoria Buftea. In ziua de 23 mai 2005 executorul a reusit sa emita publicatia de vanzare a bunurilor mobile si imobile detinute de SC Apollo pentru a se recupera suma de 357.000.000 de lei de catre justitiabilul Dumitru Tanase. Mare a fost surpriza executorului judecatoresc cand a constatat ca terenul si imobilul firmei Apollo din Afumati erau ipotecate de infractorul Cioceanu la RIB, sucur-sala Bucuresti.
Potrivit publicatiei de vanzare nr. 93/23.05.2005 (vezi facsimil), imobilul firmei SC Apollo avea ipoteca de rang I pentru suma de 2,5 mili-arde de lei plus dobanzi aferente (dosar cu sarcini nr. 4914/2004) la RIB, suma ceruta de Cioceanu ca linie de credit. Cioceanu a mai luat cu gaj de la RIB inca 500.000.000 lei, adica un total de 3 miliarde de lei (la nivelul anului reprezenta un credit de 100.000 de euro). Tunurile financiar-bancare ale infractorului Cioceanu nu l-au impresionat pe Tanase Dumitru. Numai ca Cioceanu a obtinut o bizara hotarare de suspendare a executarii silite emise de Judecatoria Buftea (dosar nr. 4577/2005) cu cateva zile inainte ca executorul sa actioneze (27 iunie 2005). Cata vreme firma SC Apollo va mai periclita sanatatea publica nimeni nu stie.